Heartfoundation.org.au svetainėje, kuria siekiama sumažinti ir australus masiškai žudančių širdies ir kraujagyslių ligų mastus, įvardyti 9 patarimai, kaip išsaugoti širdį sveika. Jų turėtumėte laikytis kiekvieną dieną.

1. Nerūkykite

Atsisveikinimas su rūkalais – vienas iš geriausių sprendimų, kurį galima priimti sveikos širdies labui.

2. Stenkitės, kad cholesterolio lygis neviršytų normos

Cholesterolis – tai kraujyje esanti į riebalus panaši medžiaga. Tam tikras konkretaus tipo cholesterolio kiekis organizmui būtinas, tačiau jo disbalansas gali privesti prie širdies priepuolio arba insulto.

3. Kontroliuokite kraujo spaudimą

Apie kraujospūdį paprastai nesignalizuoja jokie pojūčiai, tačiau jei jis aukštas, būtina imtis veiksmų.

4. Užkirskite kelią diabetui

Pastangos užkirsti kelią diabetui mažina širdies priepuolio arba insulto riziką.

5. Būkite fiziškai aktyvūs

Reguliari, vidutinio intensyvumo mankšta – neįkainojamas indėlis rūpinantis širdies būkle. Pradėti sportuoti niekada nevėlu, o sporto teikiama nauda nekelia abejonių. Pasistenkite sutrumpinti laiką, kurį per dieną praleidžiate sėdėdami.

6. Palaikykite sveiką kūno svorį

Antsvorio nebuvimas susijęs su mažesne širdies ligų ir kitų sveikatos problemų rizika. Svarbu žinoti savo kūno masės indeksą, nes jis, taip pat juosmens apimtis išties šį tą reiškia.

7. Užsitikrinkite sveiką ir įvairią mitybą

Iš įvairių produktų susidedantis mitybos racionas – būtina sąlyga siekiant išlaikyti normalų svorį, kraujospūdį ir cholesterolio lygį.

Egzistuoja ir keletas konkrečių patarimų, kaip koreguoti mitybą, kad pavyktų užsitikrinti kuo efektyvesnę apsaugą nuo širdies ligų.

Stenkitės vartoti mažiau druskos, nes taip pavyks sumažinti kraujo spaudimą.

Venkite sveikatai kenksmingų riebalų – rinkitės sveiką alternatyvą. Sočiuosius ir transriebalus pakeiskite nesočiaisiais. Taip sumažinsite širdies ligų riziką.

8. Apribokite alkoholio vartojimą.

9. Rūpinkitės psichine sveikata

Didesnės širdies ligų rizikos grupei priskiriami nuo depresijos kenčiantys, socialinę atskirtį patiriantys ir tinkamos socialinės paramos negaunantys asmenys. Puikūs santykiai su draugais ir artimaisiais išties gali duoti apčiuopiamos naudos.

Depresija – tai daug daugiau nei tiesiog liūdesys ir prasta nuotaika. Jei depresija trunka daugiau nei dvi savaites, būtina pasikonsultuoti su gydytoju ar bent pasikalbėti su artimu žmogumi.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)