Neva, karpų šaknys būna ir labai ilgos, siekiančios kaulą, arba tai, jog karpas galima išsigydyti patrynus siūlų mazgeliu ir jį užkasus po žeme, rašoma pranešime spaudai. „Išties, karpas kartais sunku išgydyti. O per vieną dieną ar procedūrą – beveik neįmanoma – sako dermatovenerologė Asta Dumbliauskienė.

Gydo ir placebas

Anot medikės, karpa yra virusinis odos susirgimas, kuris priešingai nei herpes virusas yra išgydomas. Tik tam prireikia laiko ir pastangų.

„Atsiradus vienai ar kitai karpai galima gydytis ir tradiciniais būdais, ir liaudiškomis priemonėmis. Pasitaiko atvejų, kai žmonės išsigydo karpas česnaku, actu ar karpažole. Girdėjau istorijų, kad patrynus mazgelį ar užsirišus raudoną siūlą – bet tai žmogų veikia kaip placebas. Jei žmogus tiki – valio, gali pasveikti ir nuo to“, – teigia pašnekovė.

Būtina stiprinti imunitetą

Žmonės pastebi, jog dažnai ši problema atsiranda po apsilankymo baseine, pirtyse ar sporto klube. Gydytoja sutinka, jog tokios vietos padidina riziką užsikrėsti, bet vis tik ne visi užsikrečia net ir vaikščiodami viešose vietose basi: „Tam įtakos turi imuninė sistema. Karpos atsiranda nusilpus imunitetui. Todėl visuomet rekomenduoju vietiškai gydant karpą stiprinti ir imunitetą papildais ar vitaminais.“

Patys vaistai ar procedūros negydo

Pasak Astos Dumbliauskienės, šis virusinis susirgimas gydomas įvairiais metodais – įvairių vaistų ir tinktūrų tepimais, deginimu elektrokaustika, šaldymu azotu, operavimu lazeriu. Bet nei viena procedūra negarantuoja, jog karpa išnyks iškart. Tai turi būti sistemiškas darbas, atliekamas kone valandų tikslumu.

„Išties pats pacientas turi tikėti, kad tas metodas veikia. Vieni karpas išsigydo su siūlu, o kitiems ir lazeris nepadeda. Buvę atvejų, kai pas mane mama atveda paauglį, kuriam, matau, tos karpos net nerūpi. Tik mama nori jas išgydyti. Tuomet labai sunku. Išgydyti karpą reikia pačio žmogaus imuniteto mobilizacijos“, – pasakoja A. Dumbliauskienė, neseniai atvėrusi savo vardo klinikos duris.

Ko nedaryti?

Galbūt karpas gydant liaudiški metodai yra mažiau veiksmingi – bet didžioji dalis jų bent nepakenks. Vis tik yra tokių priemonių, kurios ligą gali paaštrinti. Kartais patariama karpas mirkyti vandenyje o po to trinti su pemza, dildėmis, krapštyti ir panašiai. Aš to nerekomenduoju. Tai tik dar labiau leidžia susirgimui vešėti ir plisti. Geriausia karpą džiovinti, žinoma, prieš tai pasitarus bent su vaistininku ar gydytoju“, – pataria gydytoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)