„Pacientui kosint, kalbant, čiaudint su oro smulkiais pursleliais mikobakterijos patenka į aplinką ir šalia esantys žmonės įkvėpę juos gali apsikrėsti. Didžiausia užsikrėtimo tikimybė yra kai kontaktas su sergančiu asmeniu yra ilgalaikis, pavyzdžiui, su šeimos nariais ir bendradarbiais, – teigė Ambulatorinės diagnostikos skyriaus vadovė. – Atsitiktiniai kontaktai autobuse, parduotuvėje, kavinėje ir kitose viešose erdvėse dėl trumpalaikio kontakto žymesnio pavojaus nesukelia. Taip pat klaidinga nuomonė, kad užsikrėsti galima per tuos pačius buityje naudojamas daiktus: indus, patalynę, rankšluoščius, knygas ar naudojantis tuo pačiu telefonu.“

Dauguma užsikrėtusių asmenų tuberkulioze taip ir nesuserga. Tai priklauso nuo to, kaip asmens imuninė sistema sugeba sukontroliuoti ir neleisti organizme daugintis ir plisti patekusioms bakterijoms.
Pasak Romainių tuberkuliozės ligoninės pacientės, ji jokių simptomų nejautė ir savo sveikata, prieš sužinant diagnozę, nesiskundė, rašoma pranešime spaudai.

„Įtarimas kilo, kai profilaktinio patikrinimo metu rentgenogramoje buvo rasti pakitimai krūtinės ląstoje“, – pasakojo Rasa.

Apie trečdaliui pacientų tuberkuliozės diagnozė nustatoma profilaktinio patikrinimo metu. Šie asmenys jokių simptomų ar negalavimų nejaučia, nes pakitimai plaučiuose apima labai nedidelę jų dalį. „Procesui progresuojat, palaipsniui atsiranda intensyvėjantys ligos požymiai. Pavyzdžiui, greitas nuovargis, bendras silpnumas, svorio netekimas, pablogėjęs apetitas, prakaitavimas, ilgalaikis kosulys, skrepliavimas ir karščiavimas“, – vardijo gydytoja pulmonologė. Ji pataria, kad simptomams užsitęsus ilgiau kaip mėnesį ir nepadedant įprastiniui gydymui nuo peršalimo, būtina kreiptis į šeimos gydytoją. Laiku diagnozuota tuberkuliozė yra visiškai išgydoma.

Anot S. Manukian, pacientė sirgo daugeliui vaistų atsparia tuberkuliozės forma. Šios tuberkuliozės gydymas yra sudėtingas ir trunka nuo 2 iki 3 metų. Rasa ligoninėje praleido 6 mėnesius. Jai buvo taikoma intensyvi gydymo fazė, po kurios nebuvo rasta tuberkuliozės mikobakterijų, todėl tęstas 12 mėnesių palaikomas gydymas antibiotikais. „Gerus Rasos gydymo rezultatus lėmė laiku diagnozuota ir neišplitusi tuberkuliozė bei kokybiškas gydymas. Pacientė sąžiningai laikėsi gydymo režimo, atsakingai vartojo vaistus ir savavališkai jų nenutraukė, nors kai kuriuos vaistus organizmas sunkiai toleravo“, – pacientės sveikatos būklės gerėjimu džiaugėsi gydytoja pulmonologė.

Apie 10-20 proc. asmenų, dažniausiai šeimos narių, suserga tuberkulioze 3-4 metų laikotarpyje nuo kontakto pradžios, likusieji išlieka sveiki. Statistiniais duomenimis, dažniausiai serga darbingo amžiaus asmenys (apie 60 proc.), vyrai serga 3 kartus dažniau.

Kovo 24 diena – Pasaulinė Tuberkuliozės diena. Saugokime save ir aplinkinius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)