Kiekvienais metais dėl smegenų traumos pasaulyje miršta apie 1,5 milijono žmonių, o liekamųjų reiškinių pasitaiko keliskart daugiau. Gydytojai pabrėžia, kad galvos smegenų trauma yra dažniausia priežastis, dėl kurios ūmiai ir ilgam atsiranda tam tikro sunkumo nedarbingumas jauniems darbingo amžiaus žmonėms. Visgi A. Letkauskienė dėl greitų aplinkinių ir medikų veiksmų ir jai pritaikyto inovatyvaus gydymo šiandien į šią statistiką nepatenka. Moteris jau baigia reabilitaciją ir džiugina artimuosius savo energija.

Pataria dėl telefono adresų

Apie nelaimę DELFI pasakojusi Angelės dukra Jolanta prisimena, kad sunkios būklės mama buvo nugabenta į Alytaus ligoninę ir atlikus tyrimus su reanimobiliu išgabenta į Kauno klinikas.

„Viskas įvyko labai greitai. Mamą partrenkė pusę dviejų dienos, o jau pusę penkių buvome Kaune“, - pasakojo Jolanta V.

Tiesa, ji apie mamos nelaimę sužinojo ne iškart ir, kaip pati sako šiandien, tai jai pamoka.

„Su manimi susisiekė labai sudėtingu keliu. Pas mamą telefono adresų knygelėje nebuvo įvesta nei „dukra“ ar „sūnus“, kad būtų galima greitai susisiekti su artimaisiais. Tai per drauges susirado mano brolio žmoną, kuri gyvena Norvegijoje, ir tik tada mes telefonu sužinojome, kad mūsų mama yra priėmimo skyriuje. Iš ten abu su broliu lydėjome ją į Kauno klinikas, bet čia visiems pamoka – artimuosius reikia įsivesti paprastai telefone: „dukra“, „sūnus“, „mama“, kad nelaimės atveju būtų galima su jais greitai susisiekti. Mes to nebuvome padarę mamai ir greitosios pagalbos žmonėms buvo keblumų“, - kalbėjo Jolanta.

Pėsčiųjų perėja

Brandaus amžiaus moterį apžiūrėję medikai artimuosius informavo, kad pacientės būklė sunki, todėl ją reikės operuoti. Po poros dienų moteriai buvo sukelta dirbtinė koma.

„Mums paaiškino, kad tai reikalinga tam, kad mama išgyventų, o jei išgyvens – kad kuo mažiau padarinių liktų. Tai būtina priemonė išsaugant žmogaus gyvybę“, - kalbėjo Jolanta V.

Dukra pasakojo, kad mama ilgai nepabudo iš dirbtinės komos.

„Gydytojai sakė, kad jei mama pabus, tai geriausiu atveju atsisės ir bus kaip slaugos ligonė. Bet ji sugebėjo jau išeiti į tą būseną, kurioje suvokia aplinką. Reanimacijoje mums sakė, kad tik vienam iš šimto pavyksta atsistoti ant kojų tokios būklės“

Po daugiau kaip dviejų savaičių moters būklė ėmė gerėti.

„Vieną rytą man pasakė, kad ji atsimerkė ir jau dairosi. Kasdien prisidėdavo po vieną judesį – viena ranka, po to koja, tada – kita ranka. Pirmyn judėjome labai mažais žingsneliais. Kai mus iš pradžių nuteikė blogiausiam – kad mes džiaugsimės, jei ji atsisės, buvo labai džiugu matyti, kaip mama tai paneigė. Šiandien ji jau bėgioja, tiesa, reikėjo daug reabilitacijos, joje ji yra ir šiandien. Su ja viskas gerai, gal nebent kartais atmintis streikuoja.

Senolė avarijos momento nepamena.

„Ji nelabai ir supranta, kaip arti mirties buvo. Esame dėkingi medikams už tai, ką šiandien turime“, - dėkojo pašnekovė.

Greitoji

Nelaimė gali įvykti labai greitai

Kauno klinikų Neurochirurgijos klinikos gydytojas neurochirurgas Deividas Stukas patvirtino, kad pacientė Kauno klinikas pasiekė sunkios būklės. Senolė buvo stipriai sujaudinta, nesiorientavo aplinkoje, nevykdė medikų paliepimų, kalbėjo nerišliai. Situacija pamažu prastėjo, moterį jau buvo sunku pažadinti.

„Vis kartotos galvos smegenų kompiuterinės tomografijos, stebint, ar pakraujavimo židiniai nedidėja, ar nereikia įsikišti chirurgiškai. Vertinant pacientės būklę galiausiai nuspręsta pacientę slopinant – t. y. vaistais sukeliant dirbtinę komą ir įdėti smegenų slėgio daviklį (invazyviai implantuotą intrakranijinį slėgio daviklį)“, - pasakojo gydytojas.

Smegenų edemą (tai gyvybei grėsminga būklė, išsivystanti dėl uždegiminės reakcijos, dažniausiai po traumos, infarkto, sepsio, naviko ir t.t.) gydant konservatyviai ne visuomet pasiekiamas geras efektas. Jei pacientas vertinamas tik pagal klinikinius požymius ar nuolat kartojamas kompiuterines tomografijas, nėra matomas visapusiškas vaizdas, trūksta objektyvių duomenų, gaištamas laikas, reikalinga papildoma diagnostika, o kur dar apšvita.

„Todėl toks daviklis yra implantuojamas tiems pacientams, kuriems yra sunku sekti sąmonę, kuriems yra reali rizika, kad smegenys gali pradėti tinti. Jos smegenys buvo sužeistos gana stipriai, buvo daug konfuzinių židinių, pakraujavimų smegenų audinyje. Kai smegenys pradeda tinti, kaukolėje joms ima trūkti vietos, todėl užspaudžiamos skirtingos struktūros. Jei, pavyzdžiui, užspaudžiamas smegenų kamienas, pacientas panyra į komą ir miršta. Kamienas atsakingas ir už širdies dažnį, kvėpavimą, kitų organų veiklą“, - aiškino neurochirurgas.

Šis daviklis leido stebėti pacientės smegenų slėgį ir jį reguliuoti medikamentais – skiriami specialūs vaistai, kurie mažina edemą. Jei šie vaistai nepadėtų, tada jau būtų atliekama operacija. Dekompresinė kraniektomija yra chirurginė procedūra, kurią atliekant kaukolės skliauto dalis yra pašalinama, kietasis smegenų dangalas nesiuvamas arba praplečiamas kietojo dangalo protezu, siuvama tik oda ir paodis, taip paliekant vietos smegenims plėstis. Kol kas tai plačiausiai naudojama operacija, gydant pacientus po sunkios galvos smegenų traumos esant smegenų edemai, tačiau dar nuo 1970 m. jos nauda bendram pacientų išgyvenamumui yra diskutuojama, jos išeitys neretai būna prastos.

„Tuo metu šis daviklis nėra naujas metodas, tačiau jis atitinka naujausias rekomendacijas. Jį kombinuojant su reanimacija, medikamentais galima gydyti sudėtingas galvos smegenų traumas be invazyvios chirurginės intervencijos“, - sakė D. Stukas.

Per kelias dienas pavyko sureguliuoti pacientės smegenų spaudimą, edema buvo sumažėjusi, tad nutrauktas ir dirbtinis slopinimas, pašalintas daviklis ir pacientė neblogai atsigavo.

„Negrįžtami smegenų pokyčiai būna tada, kai pacientas jau atvežamas labai sunkios būklės. Pavyzdžiui, jei įvykęs smegenų difuzinis aksonų pažeidimas, „plika akimi“ žiūrint į kompiuterines tomografijas akivaizdžių pažeidimų nematyti, bet žmogus yra komoje. Kai pacientui jau reikia palaikyti spaudimą, nėra kažkokių kamieninių refleksų (viena dažniausių reakcijų – vyzdžių išsiplėtimas) – tai yra blogų išeičių kriterijus. Mūsų aptariamos pacientės atveju taip pat galėjo viskas baigtis blogai – smegenys gali labai greitai „užstrigti“. Galime pasidžiaugti, kad viskas buvo atlikta laiku – kaip kiekvienoje rimtoje Amerikos ligoninėje, nes remiamės jų kriterijais“, - reziumavo neurochirurgas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (86)