Pasak Antakalnio poliklinikos gydytojos Audronės Dianos Montvilienės, pirmą kartą virusu užsikrečiama dažniausiai tiesioginio kontakto būdu nuo sergančiojo. Oro lašelinis ar per buities reikmenis užsikrėtimo kelias mažai tikėtinas, nes virusas tampa neaktyvus kambario temperatūroje, sako dermatovenerologė A. D. Montvilienė.

„Pūslelinė – plačiai paplitusi virusinė odos ir gleivinių liga. Sukėlėjas– Herpes Simplex virusas, kuris yra I ir II tipo. I tipo virusas dažniausiai sukelia veido odos, burnos gleivinės ir lūpų pūslelinę, II tipo-pažeidžia lytinius organus, – pasakojo Antakalnio poliklinikos dermatovenerologė.

„Pasveikus virusas išlieka visam gyvenimui žmogaus organizme nerviniuose ganglijuose latentinėje būklėje. Bėrimas recidyvuoja, kai vėl aktyvuojamas virusas. Tuomet virusas dauginasi ir nervinėmis skaidulomis migruoja į odą ir gleivines, dažniausiai netoli pirminės infekcijos vietos“, – sako Antakalnio poliklinikos gydytoja A. D. Montvilienė.

Užsikrėtę herpeso virusu, žmogus jį nešioja visą gyvenimą. Kai kuriems virusas per gyvenimą aktyvuojasi 1-2 kartus, kitiems skaudžios pūslelės iškyla kone kas mėnesį.

Santaros klinikų gydytoja Inga Kisielienė primena priežastis, kodėl herpeso virusas gali pasireikšti pūslelėmis.

Tai dažniausiai atsitinka dėl imuninės sistemos disbalanso. Dažniausios priežastys: infekcinės ligos, peršalimas, saulės spinduliai, temperatūrų kaita, stresas, mėnesinės, kiti gyvenimiški pasikeitimai.

Antakalnio poliklinikos gydytoja taip pat priduria, kad virusas gali aktyvuotis po intervencinių, pavyzdžiui, lazerinių veido odos procedūrų.

Pūslelinė

Kaip gydyti?

Plačiau aprašysime I tipo herpeso virusą, kuris pūslelinę sukelia ant lūpų, veido ar burnos gleivinėje.

Kalbėdamos apie gydymo būdus, abi gydytojos pabrėžia – priklauso nuo ligos stadijos.

Jei jau juntate ligos požymius – dilgčiojimą, tempimą, jautrumą, bet pūslelės dar neišdygo, per dvi dienas nuo nemalonių pojūčių galima pradėti vartoti geriamus vaistus – acikloviru tabletes.

Tačiau jei bėrimas jau atsirado, rekomenduojami tepami vaistai ir kontakto vengimas su sveikais žmonėmis.

Tabletės. Šis gydymo metodas gali pasirodyti patogus, nes niekas nepastebės, kad vartojate vaistus (priešingai, jei ant veido tepsite tepaliuką). Visgi, pradėjus vartoti tabletes reikia kantrybės – epizodiškai tris ar penkis kartus (priklauso nuo medikamento) per dieną nepamiršti išgerti. Net jei ir pamiršote išgerti vaistą, pakuotę būtina suvartoti visą, kitaip tik sustiprinsite herpeso virusą.

„Jei tabletę išgeriate, bet pūslelinė vis tiek išdygsta, galbūt pavėlavote, o galbūt taip suvaldėte ligos išplitimą, – sako Santaros klinikų dermatovenerologė I. Kisielienė. – Kartais tai būna maža pūslytė, kartais – per pusę lūpos, o kartais ir per smakrą nueina. Tabletės gali suvalgyti herpeso bėrimo sunkumą.“

Geriami vaistai visuomet rekomenduojami žmonėms, kurie turi silpną imunitetą: sergantys ŽIV, po transplantacijų, vartojantiems imunitetą slopinančius vaistus, sergantiems kai kuriomis lėtinėmis ligomis. Tokie žmonės turi didesnę tikimybę, kad liga bus sunkesnė, ji gali išplisti ir sukelti komplikacijų.

Sveiko imuniteto žmonėms pūslelinė dažniausiai praeina be didesnių pasekmių ir būna maždaug 10 dienų.

Tepaliukai. I. Kisielienė sako, kad tepaliukas su acikloviru ypatingos gydymo reikšmės neturi lyginant su geriamais vaistais. „Tepaliukai irgi didina viruso atsparumą.

Keli tyrimai parodė, kad gydymo laikas, naudojant tepaliukus, sutrumpėja 1-2 dienomis, tai nėra labai reikšmingas skirtumai“, – pastebi gydytoja.

Pūslelinė nuraminti gali padėti ir tam tikri kremai, specialūs pleistrai.

„Prisijungus antrinei bakterinei infekcijai,stebint užsidėjusį pūlingą šašą, turėtume tepti antibiotikinį tepalą, – pataria Antakalnio poliklinikos gydytoja A. D. Montvilienė.

– Tačiau jei stebimi keli bėrimai veide, bėrimas toliau progresuoja, taip pat jei yra skausmingi Herpes Simplex sukelti pakitimai lytinių organų srityje, rekomenduotini priešvirusiniai preparatai peroraliai.“

Ar gydytis būtina?

Gydytoja I. Kisielienė sako, kad nėra tokios taisyklės, kad visi turėtų gydytis. Vieniems negydymas gali baigtis komplikacijomis, kitiems – gydymas gali padidinti viruso atsparumą.

„Jei visi žmonės vartos geriamus priešvirusinius vaistus, pamažu virusai gali priprasti prie tų vaistų, vaistai gali tapti neefektyvūs. Kai bus komplikuoti atvejai, gali būti, kad jie ligos ir nepaveiks, – sako gydytoja I. Kisielienė.

Jei nusprendėte gydytis tabletėmis, būtinai jas vartokite kaip paskirta ir suvartokite visą pakuotę. Jei gydysitės tepalais – nepadauginkite užtepti ir nedarykite to pernelyg dažnai.

Kokios komplikacijos?

Jei žmogaus imunitetas sveikas, komplikacijos dėl pūslelinės galimos, tačiau jos ypatingai retos.

Komplikacijos dažniausiai ištinka tuos, kurių imunitetas dėl tam tikrų priežasčių yra pažeidžiamas.

Galimos komplikacijos:

  • virusas gali išplisti, pavyzdžiui, į burnos gleivinę, gomurį, smakrą, visą veidą išberti. Jei yra silpnas imunitetas, gali išberti net visą kūną;
  • akių uždegimai, kai virusas patenka į akių gleivinę ir atsiranda ašarojimas, paraudimas, atrodo, tarsi smėlio pripiltos;
  • smegenų uždegimai (encefalitai arba meningoencefalitai) – atsiranda galvos skausmai, karščiavimas, koordinacijos sutrikimai. Tai jau rimtos komplikacijos, kurios gali turėti rimtas komplikacijas. Kaip uždegimo pasekmė, gali atsirasti ir paralyžiai;
  • Retai, bet būna kepenų pažeidimai.


„Jei bėrimas lokalizuojasi netoli akių – gali komplikuotis keratokonjunktyvitu; jei lūpų, nosies odoje – stomatitu, nosies gleivinės pažeidimu; jei lytinių organų srityje – herpetiniu vulvovaginitu, proktitu, – apie komplikacijas pasakojo Antakalnio poliklinikos dermatovenerologė A. D. Montvilienė.

– Dažniausiai stebime antrinės bakterinės infekcijos prisijungimą. Galimas bėrimų progresavimas, naujų židinių atsiradimas. Atskirai reikėtų pakalbėti apie pacientus su imunodeficitinėm būklėm. Jiems Herpes Simplex bėrimas gali komplikuotis generalizuotu bėrimu,išopėjusiais bėrimais, herpetine egzema.“

Kada susirūpinti?

Jei paskutiniame nėštumo trimestre moteris suserga pūsleline, apie tai būtinai reikėtų pranešti gydytojams. Sergant pūsleline gimdyvė gali užkrėsti ir naujagimį, o jiems virusas labai pavojingas, nes gali komplikuotis galvos smegenų uždegimais, encefalitais, akių bei ausų uždegimais.

„Nėščiąją rekomenduojamą gydyti leidžiamais vaistais ir atlikti Cezario pjūvį. Jei įtariama, kad vaikas galėjo užsikrėsti, tai ir jis po gimdymo gydomas leidžiamais vaistais“, – sako I. Kisielienė.

„Susirūpinti reikėtų,kai bėrimas atsiranda sergantiems lėtinėmis odos ligomis, pavyzdžiui, atopiniu dermatitu,sergant onkologinėmis ligomis, infekuotiems ŽIV, tiems, kuriems atlikta transplantacija, domiems chemoterapija, spinduline terapija, ilgą laiką vartojantiems imunosupresantus, gliukokortikoidus“, – sako A. D. Montvilienė.

Dėl pūslelinės taip pat reikėtų susirūpinti, jei ši kartojasi dažnai. I. Kisielienė sako – dažniau nei kas 3 mėnesius. Tokiu atveju patariama pasikonsultuoti su gydytoju.

„Į gydytojus taip pat reikėtų kreiptis tada, kai žmogui tai sukelia problemas. Jei žmogui atsiranda kartą per metus ir tai jam yra problema, irgi gali pasikonsultuoti“, – teigia I. Kisielienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)