„Statistika skelbia, kad lietuviai kasmet suvartoja vis daugiau antibiotikų kursų ir ne tik dėl to, kad juos jiems paskiria gydytojas“, – tikina A. Unikauskas.

Antibiotikai – gelbsti gyvybes ir viskas gerai, kai jie vartojami tinkamai, teigia gydytojas. „Didžioji problema ta, kad dažnai jie paskiriami ar ligoniai išsireikalauja jų tada, kai nereikia“, – priduria jis.

Pasak A. Unikausko, Amerikos mokslininkai atliko daugybę tyrimų, o viename iš jų rezultatams gauti buvo naudojamos pelės. Jos buvo suskirstytos į dvi grupes ir šeriamos tuo pačiu maistu, bet vienai pelių grupei papildomai buvo duodama antibiotikų, o kitai – ne.

„Po kurio laiko pastebėta, kad pelės, kurios gavo antibiotikų, tapo 15 proc. riebesnės. Bet turiu pripažinti, kad tai buvo bandymai su pelėmis. Su žmonėmis tai ne visada veikia“, – svarsto A. Unikauskas.

Pats A. Unikauskas antibiotikų ir svorio augimo sąsajomis susidomėjo prieš dešimtmetį, pasklidus žiniai apie antibiotikais šeriamus viščiukus: „Niekam nėra paslaptis, kad ūkininkai, siekdami užauginti kuo didesnę vištą, duoda jai antibiotikų. Taip višta gali užaugti kone dvigubai didesnė nei ta, kuri antibiotikų negauna.“

Yra trys teorijos, kurios sieja antibiotikų vartojimą su svorio padidėjimu, sako A. Unikauskas. Viena iš jų – antibiotikai keičia maisto metabolizmą. „Jei esame antibiotikais sunaikinę žarnyno bakterijas – norisi daugiau maisto ir jo, net sočiai pavalgius, vis tiek negana“, – teigia medikas.

„Čia ir yra antroji sąsaja tarp antibiotikų ir nutukimo - antibiotikai valgyti prašo ne bet ko – nori cukraus. Visi žinome, kuo baigiasi besaikis cukraus valgymas – nutukimu“, – priduria A. Unikauskas.

Trečia priežastis, sako jis, ankstyvas antibiotikų vartojimas: „Žmogus nuo gimimo turi nekintantį riebalų ląstelių skaičių, kinta tik jų dydis. Pasirodo, vaikams, kurie nuo kūdikystės gauna antibiotikų, padidėja riebalų ląstelių skaičius. Jei vos kelių mėnesių sulaukęs kūdikis nutukęs, didelė tikimybė, kad, pavyzdžiui, sulaukęs šešerių jis irgi bus nutukęs.“

Antibiotikų organizmui reikia duoti tik tada, kada būtina, įspėja A. Unikauskas. Jis pabrėžia kad tai opi tema turintiems vaikų. „Statistika rodo, kad net 14 proc. 7–17 metų lietuvių moksleivių turi antsvorio, o 5 proc. – yra nutukę“, – sako profesorius ir primena, kad nors žmonių nutukimo sąsajos su antibiotikais dar nėra įrodytos, šiuos vaistus reikėtų vartoti atsargiai.

Plačiau – laidos įraše.

Parengė Gertrūda Stripeikytė.