Klinikos „Elite Medicale“ kardiologė Aušra Kavoliūnienė ir „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Rasa Proscevičienė papasakojo apie Lietuvoje dažną bei pavojingą ligą – širdies nepakankamumą.

Kas yra širdies nepakankamumas?

Širdies nepakankamumas (ŠN) dar kitaip vadinamas širdies funkcijos sutrikimu, ligoniui labiau suprantamas šios ligos paaiškinimas – nusilpusi širdis. Širdies nepakankamumas yra ilgametės širdies ir kraujagyslių ligos komplikacija, kurią pats pacientas gali įtarti, pajutęs būdingus ŠN simptomus.

Šis klinikinis sindromas pasireiškia kas dešimtam žmogui, sulaukusiam daugiau nei 65 metų. Tarp jaunesnių žmonių nustatomas 2-4 proc. sergamumas.

Lietuvoje sergančiųjų ŠN priskaičiuojama apie 120 000 pacientų. Tiek pacientų širdies funkcijos sutrikimas galėtų būti nustatomas, jei jie kreiptųsi patys ar juos nukreiptų šeimos gydytojas, kai ŠN simptomai dar nepasireiškia, o atlikus širdies ultragarsinį tyrimą ir/ar išmatavus biologinio žymens – NT-proBNP koncentraciją, širdies disfunkcija jau gali būti nustatyta ir gali būti pradėtas prevencinis gydymas.

Kas patiria didžiausią riziką susirgti širdies nepakankamumu?

Riziką išsivystyti širdies nepakankamumui ateityje turi kiekvienas pacientas, kurio kraujagyslės jau pažeistos, nesvarbu, ar tai būtų širdies vainikinių arterijų liga, ar padidinto kraujospūdžio liga, ar didelis nutukimas, ar šeimoje yra sergančių širdies raumens paveldimomis ligomis, ar tik nustačius ir pradėjus gydyti cukraligę.

Kokie širdies nepakankamumo simptomai?

Sergančiajam širdies ir kraujagyslių liga pakinta gebėjimas atlikti įprastą krūvį. Kardiologė atkreipia dėmesį į šiuos simptomus:

„Čia išvardinti tik būdingiausi ŠN simptomai, tuo tarpu jų yra priskaičiuojama iki 20, – sako kardiologė. – Kardiologijos ekspertai yra sutarę, kad tik specializuotas šioje kardiologijos srityje gydytojas juos gali interpretuoti tinkamai, pasitelkus kryptingą paciento ištyrimą.“

Kada ir kam tikrintis?

Širdies nepakankamumas skirstomas į 4 vystymosi stadijas, dar vadinamas A-B-C-D:

A – didelės rizikos išsivystyti ŠN stadija, kai dar nėra nei struktūrinių ar funkcinių širdies sutrikimų, nei ŠN simptomų, bet yra didelė ŠN atsiradimo rizika, sergant kraujagysles pažeidžiančioms ligomis (AH, VAL, CD ir kt.).

B – besimptomės skilvelių disfunkcijos (sistolinės arba/ir diastolinės) stadija, kada jau yra struktūrinė ir/ar funkcinė širdies raumens pažaida, bet dar nepasireiškia ŠN simptomai.
C – esamo ar buvusio kliniškai pasireiškusio ŠN stadija (pasireiškia ŠN simptomai ir požymiai). Tai jau charakteringas klinikinis širdies nepakankamumas.

D – atsparaus gydymui ŠN stadija (dar vadinama galutinės stadijos ar įsisenėjusiu, negrįžtamu ŠN). Tokių pacientų yra apie 5 proc. ir jiems liga jau yra įsisenėjusi.

„Labai svarbu siekti kardiologo konsultacijos B stadijos pacientams, kai klinikinių ŠN simptomų dar nėra, o funkcija jau sutrikusi! – įspėja kardiologė A. Kavoliūnienė.

– C ir D stadijos pacientus jau gydys ir stebės gydytojai kardiologai ir tik nedidelę jų dalį – po stacionarinio gydymo dėl ŠN paūmėjimo dabar jau galima nukreipti ŠN mokymo ir konsultavimo paslaugai specializuotiems ŠN srityje gydytojui kardiologui ir bendros praktikos slaugytojai į Lietuvoje įkurtus taip vadinamus „ŠN kabinetus”.

Kardiograma

Vaistininkė R. Proscevičienė primena apie kraujospūdžio tikrinimosi svarbą. Nemokamai pasitikrinti galima vaistinėse, ten dirbantys specialistai suteikia ir konsultaciją.

„Esant rimtesniems simptomams, vaistininkas pasiūlys pasitikrinti pas gydytojus. Labai svarbu žinoti, kad aukštas kraujospūdis gali perkrauti širdį, todėl labai svarbu kontroliuoti kraujospūdį, jį nuosekliai tikrinti, – pataria „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė R. Proscevičienė.

– Bet kurio amžiaus ir sveikatos būklės žmonėms patartina imtis prevencijos ir pasitikrinti kraujospūdį bent porą kartų per metus.“

Kokios ligos pasekmės nesigydant?

Gydytoja kardiologė sako, kad negydant šios ligos, ji tik progresuoja. Tai reiškia, kad širdies raumens funkcija silpnėja. A. Kavoliūnienė sako, kad išimčių pasitaiko, tačiau jos itin retos.

Koks gydymas, rekomendacijos?

Paprastai, nustačius sutrikusią širdies funkciją, kuri jau pasireiškia būdingais simptomais ir požymiais, sudaromas ilgalaikio gydymo planas, apimantis daugelį krypčių:

  • nemedikamentinio gydymo priemones;
  • nepertraukiamą gydymą vaistais;
  • intervencinį gydymą elektriniais prietaisais ir kt.;
  • chirurginio gydymo galimybės svarstomos pasitelkus specialiuosius tyrimus – spiroergometriją, neinvazinė ar invazinį hemodinamikos įvertinimą, kurie prieinami ne kiekvienoje gydymo įstaigoje;
  • reabilitacinis, t. y. atstatomasis gydymas taikomas pacientams po intervencinių gydomųjų procedūrų.

„ŠN stebėsena ir valdymas – t. y. savitoji pacientų stebėsenos sistema, apimanti pačių pacientų ir jų artimųjų mokymą apie širdies funkcijos sutrikimus, jų paūmėjimo atpažinimą ir savirūpą bei jau gydomų pacientų kartotiną specializuoto ŠN srityje kardiologo konsultavimą, – pasakoja kardiologė.

– Ši paslauga vadinamuosiuose „Širdies nepakankamumo kabinetuose“ Lietuvoje jau teikiama antri metai. Jie laukia naujų pacientų!“

Ką verta žinoti vartojant vaistus

Vaistininkė R. Proscevičienė sako, kad širdies nepakankamumo gydymo tikslas – ne tik susilpninti simptomus ir pagerinti ligonio gyvenimo kokybę, bet ir užkirsti kelią arba sulėtinti ŠN progresavimą, ilginti išgyvenamumą.

Vaistininkė atkreipia dėmesį, ką verta žinoti vartojant vaistus širdies nepakankamumui valdyti:

„Pacientams, gydomiems digoksinu ir leidžiamu kalciu į veną, pasireiškia papildomas ar sinerginis toksiškas poveikis širdžiai. Jei pacientui, vartojančiam digoksiną, reikia skirti kalcio į veną, jį reikia skirti lėta infuzija, bent per keletą valandų, arba vartoti per burną. Vartojant kartu, rekomenduojama atidžiai stebėti digoksino toksiškumo simptomus ir digoksino/kalcio koncentraciją kraujo plazmoje, – pasakoja vaistininkė.

– Ženšenių šaknys gali keisti digoksino koncentraciją serume. Vis dėlto buvo aprašyta atvejų, kai skirtingos ženšenių šaknys keitė digoksino serume koncentraciją.

Kartu su digoksinu vartojant senos preparatų, gali padidėti digoksino koncentracija. Jei pacientams vartoja digoksiną, nereikėtų vartoti daugiau nei vienos dozės senos preparatų.“

Rasa Proscevičienė

Vaistininkė sako, jei kartu skiriami AKF inhibitoriai ir kalį sulaikantys diuretikai (pvz. ramiprilis ir spironolaktonas), padidėja sunkios hiperkalemijos ir aritmijų rizika. Spironolaktono / AKF inhibitoriaus derinys galėtų būti naudingas atidžiai atrinktiems pacientams su širdies nepakankamumu. Jei negalima neskirti tokio derinio, būtina atidžiai stebėti kalio koncentraciją kraujo plazmoje ir EKG. Didesnė nei 25 mg per dieną spironolaktono dozė nerekomenduojama.

„Jei kartu skiriami angiotenzino receptorių blokatoriai (ARB) ir kalį sulaikantys diuretikai (losartanas ir spironolaktonas), padidėja sunkios hiperkalemijos ir aritmijų rizika. Specialistai rekomenduoja apsvarstyti galimybę skirti tiazidinį ar kilpinį diuretiką. Jei negalima neskirti tokio derinio, būtina atidžiai stebėti kalio koncentraciją kraujo plazmoje ir EKG. (čia gydytojų rekomendacijos, jie skiria vaistus)“, – sako vaistininkė.

Vartojant diltiazemą arba verapamilį su beta blokatoriumi gal atsirasti atrioventrikulinė blokada, bradikardija ir sunki hipotenzija. Beta blokatoriai akių lašuose gali taip pat sukelti sisteminį poveikį.Jei įmanoma, venkite beta blokatorių ir verapamilio/diltiazemo derinio.

Pacientai, gydomi verapamiliu, neturėtų vartoti greipfrutų sulčių.

Vaistininkė R. Proscevičienė sako, kad jonažolių preparatai gali sumažinti kalcio kanalų blokatorių koncentraciją plazmoje.Tokio derinio reikėtų vengti. Atkreipkite dėmesį, kad pradėjus gydymą jonažolių preparatais gali užtrukti kelias savaites, kol bus pastebėtas maksimalus sąveikos poveikis.

Gydytoja pataria apsilankyti internetinėje svetainėje www.sirdiesnepakankamumas.lt, kurioje galima surasti informacijos apie šį klinikinį sindromą.

Dar viena nauja galimybė pacientams – prisijungti prie sergančiųjų ŠN forumų, pacientų paramos grupių – įsijungti į Širdies nepakankamumu sergančiųjų asociaciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (70)