Į šį klausimą Kėdainių rajono portalui atsakė gydomosios mitybos specialistė Ingrida Kuprevičiūtė.

„Aš kartais stebiuosi, kaip mes taikliai apibūdiname. Arba dar sakoma, kad visos ligos nuo streso. Iš tikrųjų tiek emocijos, tiek stresas (ligų išsivystyme – DELFI) vaidina didžiulį vaidmenį. Yra įrodyta, kaip tai veikia, – sako I. Kuprevičiūtė.

– Pavyzdžiui, mes laikome emocijas savyje, vaikystėje turėjome psichologinių traumų arba mes ant kažko esame supykę ir negalime atleisti. Ką tos emocijos daro? Negatyvios emocijos, kurias mes laikome viduje ir nepaleidžiame, kelia stresą. Taip išsiskiria streso hormonai. Tokiu atveju savaime silpnėja ir imuninė sistema.“

Specialistė akcentuoja, kad šiuokart kalbama apie ilgalaikį emocijų laikymą. Ilgalaikis stresas silpnina imuninę sistemą.

„Yra mokslinių tyrimų, kurių išvadose sakoma, kad neigiamos emocijos veikia ląstelės mitochondrijas. O jos atlieka labai svarbius du dalykus, kurie yra susiję su vėžiu:

1) deguonį paverčia energija. Kaip žinome, vėžinės ląstelės energiją gamina iš gliukozės, ne iš deguonies;

2) yra atsakingos už apoptozę (ląstelių dalijimo sustabdymas). Vėžinės ląstelės dalijasi be perstojo. Būtent tos emocijos gali pažeisti mitochondrijas ir tada ląstelės gali pradėti dalintis be perstojo. Taip susidaro auglys, – pasakoja gydomosios mitybos specialistė.

Žmogus, kuris suserga bet kokia liga, bet ypatingai onkologine, turi atsisakyti bendrauti su „toksiškais žmonėmis“, kurie sukelia negatyvias emocijas. Taip pat ir paleisti pyktį, padidinti gerų emocijų kiekį savo organizme.

Geros emocijos skatina išsiskirti laimės hormonus, mažėja streso hormonų, stiprėja imuninė sistema, gerėja kraujo cirkuliacija.“