Specialistai sako, kad kiekviena jauna moteris krūtis pas mamologą turėtų pasitikrinti kas pora metų. Nuo 40 metų rekomenduoja tikrintis kasmet. Ir nors diagnostikos metodai tobulėja, tačiau Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, krūties vėžys išlieka dažniausia piktybine moterų liga. Jos priežastį, pasak gydytojų, įtakoja moteriški hormonai.

„Kuo vėliau prasidėjo mėnesinės, kuo anksčiau jos baigėsi, kuo daugiau moteris gimdė, maitino, kuo mažiau buvo menstruacinių ciklų, tuo jos rizika susirgti yra mažesnė. Jeigu mes gaunam hormonus, vartojam pakaitinę hormonų terapiją, hormoninius kontraceptikus, tai rizika šiek tiek didėja“, – sakė Nacionalinio vėžio instituto koordinatorė Daiva Gudavičienė.

Daiva Gudavičienė

Nacionalinio vėžio instituto specialistai sako, kad dėl diagnostinių programų krūties vėžys pagydomas vis dažniau, nes aptinkamos pirmosios šios ligos stadijos, tačiau kai metastazės išsisėja jau ir kituose organuose, ligą pagydyti sunku.

Metastazavęs vėžys nebeoperuojamas, jam reikalingas sisteminis gydymas. Čia padeda inovatyvūs vaistai, ateinanti nauja imunotaikinių terapija, už kurios atradimą JAV ir Japonijos mokslininkams šiemet skirta Nobelio premija. Terapijos esmė – stiprinti imunitetą, kad su naviku kovotų pats organizmas.

„Mes nustatome pakitimą, kuris sukėlė naviką, ir prieš tą pakitimą skiriame vaistą. Yra kokie 5 subtipai net ir metastazuojančio krūties vėžio. Gali būti dėl barsogeno mutacijos, dėl receptorių pakitimų, gali būti ląstelės dalijimosi mechanizmo sutrikimai. Ir tos ląstelės dalijimąsi mes galim blokuoti taip vadinamais inhibitoriais arba slopikliais. Tokių slopiklių yra vaistų sukurta, jie jau praeidinėja paskutines klinikinių tyrimų fazes ir duoda labai sėkmingus rezultatus“, – pasakojo Nacionalinio vėžio instituto direktoriaus pavaduotoja prof. dr. Sonata Jarmalaitė.

Sonata Jarmalaitė

Sveikatos apsaugos ministerijos specialistai tvirtina, kad Lietuvoje krūties vėžiui gydyti su kompensuojamaisiais receptais galima įsigyti 14 preparatų. Dar trys vaistai kompensuojami stacionare vykdomai terapijai atlikti. Svarstoma kitais metais kompensuoti dar kelis inovatyvius preparatus.

„Du nauji vaistai ir vieno vaisto papildomos indikacijos yra svarstomos kompensavimo komisijoje, tai tikriausiai 2019 m. pavyks susitarti dėl jų kompensavimo ir pradėti kompensuoti dar du naujus preparatus, ir išplėsti kito preparato panaudojimą“, – SAM Vaistų kompensavimo ir kainodaros politikos skyriaus vedėjas Tomas Alonderis.

Kai ką savo sveikatai palaikyti gali nuveikti ir patys pacientai. Labai svarbu nenutukti, nes perteklinis riebalinis audinys yra tarsi rezervuaras hormonams, kurie yra svarbūs krūties vėžio vystymuisi. Dar svarbu keletą kartų per savaitę sportuoti, nes įrodyta, kad iki 120 kartų per minutę padažnėję širdies susitraukimai prailgina sveikimo laikotarpį po ligos.