Mokslininkai iš „Cancer Council NSW“ teigia, kad jau po dvejų metų gimdos kaklelio vėžio atvejų Australijoje bus taip mažai, kad tai bus laikoma itin reta vėžio forma. Tai reiškia, kad kiekvienais metais bus fiksuojami tik šeši šio vėžio atvejai šimtui tūkstančių gyventojų.

Mokslininkai taip pat prognozuoja, kad iki 2028 metų šis skaičius sumažės dar labiau, ir kasmet šimtui tūkstančių žmonių teks mažiau nei keturi atvejai. Tokiu atveju bus galima teigti, kad vėžys buvo išnaikintas.

„Australija pirmauja pasaulyje gimdos kaklelio vėžio prevencijos srityje ir artėja prie to, kad iki 2028 metų gimdos kaklelio vėžys taptų eliminuota visuomenės sveikatos problema“, – žurnale „The Lancet Public Health“ žurnale rašo mokslininkai.

Ir mažės ne tik šio vėžio atvejų. Jeigu Australija ir toliau įgyvendins tokią prevencijos programą, iki 2034 metų kiekvienas metais nuo gimdos kaklelio vėžio mirs mažiau nei vienas žmogus iš šimto tūkstančių.

Šie skaičiai yra paremti modeliavimu, kuomet mokslininkai naudoja realius duomenis, kad prognozuotų gimdos kaklelio vėžio atvejų skaičių nuo 2015 iki 2100 metų remdamiesi įvairiais scenarijais.

Tokie rezultatai yra daug žadantys, ypač atsižvelgiant į tai, koks dažnas ir mirtinas yra gimdos kaklelio vėžys kitose šalyse.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenys rodo, kad gimdos kaklelio vėžys yra ketvirtas pagal dažnumą moterims diagnozuojamas vėžys, ir mirtingumo lygis yra itin aukštas. Kadangi pradinėse stadijose nėra aiškių simptomų, šis vėžys dažnai yra diagnozuojamas jau vėlyvoje stadijoje.

Keisčiausias dalykas yra tas, kad šis vėžys neturi būti toks mirtinas, nes mes turime priemonių užkirsti jam kelią. Žmonėms turi būti suteiktos tinkamos galimybės pasinaudoti patikros ir prevencijos priemonėmis, įskaitant ir skiepus nuo lytiniu būdu perduodamo žmogaus papilomos viruso.

Žinoma, kad 99 proc. visų gimdos kaklelio vėžio atvejų sukelia žmogaus papilomos viruso sukelta infekcija. Šis virusas yra plačiai paplitęs ir maždaug 80 proc. žmonių juo užsikrečia per savo gyvenimą. Daugelyje atveju virusas nieko nesukelia.

Deja, retais atvejais dėl viruso pakinta gimdos kaklelio ląstelės, ir išsivysto vėžys.

Ką Australija daro kitaip? Šalis nuo 1991 metų įgyvendina išsamią prevencijos strategiją: lytiškai aktyvios ir vyresnės nei 18 metų moterys raginamos kas dvejus metus atlikti gimdos kaklelio PAP tepinėlio tyrimus.

Tačiau radikaliausias sprendimas buvo priimtas 2007 metais, kai šalyje buvo nuspręsta nemokamai paskiepyti visas paaugles nuo žmogaus papilomos viruso. Programa buvo tokia sėkminga, kad 2013 metais tokia pat programa buvo sukurta ir berniukams.

Kelios šalys, kaip Jungtinėje Karalystė, pasekė Australijos pavyzdžiu ir taip pat įgyvendino vakcinacijos programą.

Praėjusiais metais Australijoje buvo nuspręsta PAP tepinėlio tyrimus pakeisti žmogaus papilomos viruso nustatymo tyrimais, kurie, kaip prognozuoja, kartu su skiepais leis vėžio atvejų skaičių sumažinti iki 30 proc.

Tad ką reiškia, kai vėžys yra visiškai sunaikintas? PSO neturi aiškiai apibrėžtos kartelės, kuomet jau galima teigti, kad vėžys visiškai išnaikintas. Minėti mokslininkai siūlo nustatyti keturių atvejų šimtui tūkstančių žmonų per metus ribą, ir Australija šią riba gali pasiekti 2028 metais.
Kol kas neaišku, ar PSO priims tokią siūlomą ribą.

„Nesvarbu, kokia yra eliminavimo riba, tačiau Australija gali tapti pirmąja pasaulyje šalimi, pasiekusia tokią ribą, atsižvelgiant į dabartinį itin mažą gimdos kaklelio vėžio atvejų skaičių šalyje dėl mūsų efektyvios prevencijos programos“, – sakė viena iš tyrimo autorių, Megan Smith iš „Cancer Council NSW“.

Visgi, dar lieka nemažai darbo. Mokslininkai pažymi, kad labai svarbu ne tik skiepyti jaunus žmones nuo žmogaus papilomos viruso, bet ir stebėti vyresnius žmones, kurie nebuvo paskiepyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)