Kaip apsisaugoti nuo gripo, ką žinoti apie skiepus, kas turi galimybę pasiskiepyti nemokamai – pokalbyje su Valstybinės ligonių kasos Sveikatos priežiūros įstaigų aprūpinimo skyriaus vedėja Lina Reinartiene bei Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro Imunoprofilaktikos skyriaus Visuomenės sveikatos specialiste Asta Skrickiene.

„Tiek trivalentė, tiek keturvalentė vakcinos yra saugios ir efektyvios. Trivalentėje vakcinoje yra apsauga nuo dviejų A tipo gripo virusų ir vieno B, o keturvalentėje – nuo dviejų A ir dviejų B tipų“, – laidoje DELFI DIENA sakė A. Skrickienė.

– Ar tas B tipas, nuo kurio neapsaugo trivalentė vakcina, dažnai pasitaiko?

– A. Skrickienė: vakcinos nekuriamos pagal atvejų dažnumą, stebėjimai yra vykdomi. Pirmiausia, gripo sezonas prasideda Pietų pusrutulyje, o vėliau – Šiaurės. Pasaulio sveikatos organizacija ir mokslininkai atlieka stebėjimus ir bando nustatyti, koks virusas cirkuliuos. Jei praeitą sezoną cirkuliavo vienas iš B tipų, tai nereiškia, kad taip bus ir šį sezoną.

– Ar vakcina apsaugo nuo gripo?

– A. Skrickienė: gripo vakcina yra efektyviausia profilaktikos priemonė nuo gripo. Ji sumažina gripo naštą – hospitalizacijos skaičių, komplikacijų dažnį bei, žinoma, nuo blogiausios baigties – mirties.

– Jei žmogus norėtų pasiskiepyti keturvalente vakcina, ar jis galėtų ją Lietuvoje gauti?

– L. Reinartienė: taip, jis galėtų gauti, tai priklauso nuo gydymo įstaigos, kurioje jis norėtų skiepytis, nes įstaigos perka gripo vakciną toms asmenų grupėms, kurios negali skiepytis nemokamai. Jei ta įstaiga vakcinos neturi, kurioje jis planavo skiepytis, galėtų kreiptis į kažkurią kitą (tačiau ši vakcina bus mokama – DELFI).

– Ar žmonės jau skiepijami?

– L. Reinartienė: taip, nors dar yra pati pradžia, tačiau skiepijimai jau prasidėjo.

A. Skrickienė: kadangi šiemet vakcina, skirta rizikos grupės atstovams, buvo pristatyta labai anksti, rugpjūčio mėnesį, tai gydymo įstaigos maždaug tuomet ir pradėjo skiepyti. Rekomenduojama skiepytis prieš gripo sezoną arba gripo sezono pradžioje, kol sergamumas gripu nėra dar didelis. Dabar pats laikas skiepytis, tad raginame visuomenę tai daryti, ypatingai tuos, kurie priklauso rizikos grupei.

Rekomenduojama skiepytis viso gripo sezono metu.

– Kam tikrai vertėtų pasiskiepyti?

A. Skrickienė:

  • 65 metų ir vyresni asmenys;
  • sergantys įvairiomis lėtinėmis ligomis;
  • gyvenantys socialinėse globos įstaigose;
  • nėščiosios;
  • sveikatos priežiūros darbuotojai.

– Ar galima skiepytis sloguojant?

– A. Skrickienė: rekomenduojama skiepytis visiškai sveikiems. Negalima skiepytis, kai turime ūmų susirgimą, stipriai sloguojant, turint aukštą temperatūrą. Jei žmogus tik keletą kartų sučiaudi, tai, manau, dar tikrai gali pasiskiepyti. Sveikatos būklę, ar žmogus gali skiepytis, geriausiai įvertins šeimos gydytojas.

– Kokios rizikos nepasiskiepyjus?

– A. Skrickienė: pagrindinė rizika – komplikacijos, tokios kaip plaučių uždegimas, pneumokokinė infekcija, taip pat bronchitas, sinusitas, širdies raumens uždegimas. Gripo sezono metu paūmėja lėtinės kvėpavimo takų sistemos bei širdies ir kraujagyslių sistemos ligos, todėl padaugėja insultų, miokardo infarktų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)