Į daugybę klausimų apie skiepus penktadienį laidoje DELFI DIENA atsakė Antakalnio poliklinikos šeimos gydytoja Izabelė Juškienė. Pateikiame pokalbį.

– Kam reikalingi skiepai?

– Skiepai reikalingi tam, kad galėtume valdyti pavojingas ligas.

Nuo 2016 metų tymų susirgimų atvejų Europoje buvo 5200. 2017 metais jau buvo užregistruota 20 tūkst. atvejų. 2018 metų pirmąjį pusmetį jau užsregistruoti 41 tūkst. atvejų susirgimų tymais. Kai nebuvo tiek daug nesiskiepijančiųjų, liga buvo sėkmingai valdoma, tačiau dabar Europoje turime epidemiją. Lietuvoje šiemet užfiksuoti du tymų atvejai, abu – Vilniuje.

Žmonės bijo sklandančių mitų, yra prigąsdinti, tačiau tai nėra patvirtinta.

– Kokios galimos tymų komplikacijos?

– Tymai yra virusinis susirgimas ir vaistų nuo jų mes neturime. Pagrindinis kovotojas – žmogaus imunitetas. Jį mes galime sustiprinti skiepais. Jei žmogus yra neskiepytas ir turi silpną imunitetą, susirgimas tymais gali baigtis mirtimi.

– Kokios yra Lietuvos vaikų skiepų kalendoriaus naujovės?

– Nuo liepos 1 nemokamai skiepijami 3 ir 5 mėnesių kūdikiai nuo meningokokinės infekcijos. Nuo rugsėjo 1 – vaikai skiepijami geriama rotavirusine fakcina, vakcinos dozės trys – 2,4, 6 mėnesių.

– Ar skiepai apsaugo nuo žaibinės meningokoko infekcijos?

– Skiepai nuo susirgimo neapsaugo, jie apsaugo nuo komplikacijų. Pasiskiepiję jūs irgi galite susirgti, bet tikimybė mirti sumažėja 3-4 kartus negu nepasiskiepijus.

– Vieni vaikų neskiepija visai dėl įsitikinimų, kiti – dėl to, kad vaikai alergiški tam tikros medžiagoms, kurios yra vakcinose. Ar dar yra kokių priežasčių?

– Paprastai tėveliai bijo dėl to, kad vaikai gali būti alergiški kurioms nors vakcinos, ypatingai tai gali pasireikšti po pirmojo skiepo. Tačiau dažniausiai bijoma ne alergenų, bet sunkių šalutinių skiepų reakcijų, dėl kurių išsivystytų kokie nors šalutiniai poveikiai.

– Kiek būna atvejų, kai išsivysto šalutiniai poveikiai?


– Teko peržiūrėti 2016 metų Lietuvos statistikos duomenis. Daugiausia sunkių nepageidaujamų reakcijų skaičius buvo pastebėtas po vakcinacijos nuo tuberkuliozės, 2016 metais tokių atvejų šalyje buvo 18. Šalutinės reakcijos – rankos tinimas. Po tymų, raudonukės ir kiaulytės skiepo, kurio šiuo metu daugiausiai žmonių ir bijo, šalutiniai poveikiai pasireiškė 8 vaikams. Nuo tuberkuliozės žmonės paprastai nebijo skiepytis. Europoje šalutinių reakcijos pažymimos tik 3 proc. pasiskiepijusiųjų. Neskiepyti asmenys, kurie suserga, tarkime, tymais, registruojamos komplikacijos neskiepytiems asmenims apie 15-20 proc. atvejų. Tai yra didžiulis skirtumas.

Alergijos dažniausiai pasireiškia temperatūros pakilimu, gali būti paburkimas, kvėpavimo takų paburkimas, atsirasti dusulys, ištinti veidas, atsiradus švokštimui yra reikalinga skubi medikų pagalba.

Tokios šalutinės reakcijos nebūna dažnos, o pasveikstama paprastai per savaitę. Mirčių pasitaiko, jų yra fiksuota Europoje, Lietuvoje to nėra buvę.

– Vaikus patariama skiepyti pagal specialų kalendorių. Kam dar patariama pasiskiepyti?

– Patariama skiepytis vyresniems nei 65 metų asmenims, nėščiosioms, vaikams ir suaugusiems, kurie turi lėtinių ligų, pavyzdžiui, cukrinis diabetas, cerebrinis paralyžius ir kt.

Daugiau apie skiepus – laidos DELFI DIENA vaizdo įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (185)