Galvos skausmą kada nors patiria beveik kiekvienas žmogus, nepriklausomai nuo amžiaus, lyties ar gyvenimo būdo. Jį gali sukelti stresas, emocinis išsekimas ar medicininės priežastys: migrena, aukštas kraujo spaudimas ar depresija. Kenčiantys galvos skausmus gali patirti nemažai nepatogumų – migrena gali trukdyti dirbti, ją patiriančiam žmogui sunku bendrauti, susikaupti, rašoma BENU vaistinės leidinyje „Laikas sau".

Kartais galvos skausmams nuraminti užtenka gero poilsio, ramybės ar vėsaus kompreso ant kaktos, tačiau jie taip pat gali reikšti rimtas ligas. Tad kaip malšinti galvos skausmus ir kada laikas pasitikrinti?

Pirminiai ir antriniai skausmai

Galvos skausmai skirstomi į pirminius ir antrinius. Pirminiai gali būti sukelti ligos ar specifinių sveikatos sutrikimų, pavyzdžiui, jie būna sukelti įtampos, migreniniai ir klasteriniai.

Įtampos galvos skausmai – vieni dažniausių. Paprastai jie prasideda palengva ir pamažu stiprėja, pasireiškia spaudimu ar veržimo aplink galvą pojūčiu, skausmas į galvą gali sklisti nuo sprando. Šio tipo skausmai gali būti vienkartiniai, tačiau gali varginti ir nuolat.

Klasterinis galvos skausmas dažniausiai labai stiprus ir aštrus, galvą dažnai skauda vienoje pusėje ar aplink akį. Klasterinis galvos skausmas gali trukti nuo 15 minučių iki trijų valandų.

Pirminius galvos skausmus taip pat gali sukelti kraujagyslių, kaklo raumenų pakitimai, taip pat pasikeitęs smegenų cheminis aktyvumas.

Antrinis galvos skausmas yra daugelio kitų pirminių ligų išprovokuotas simptomas. Jį gali sukelti:

per daug alkoholio;

dehidratacija;

kraujavimas smegenyse;

panikos priepuoliai;

insultas;

smegenų auglys;

glaukoma;

smegenų sukrėtimas.

Migrena

Kai kuriuos žmones vargina kur kas stipresnis, vienoje galvos pusėje pulsuojantis skausmas, galintis trukti nuo 4 valandų iki 3 parų. Tai migreninis skausmas, kuris, manoma, susijęs su galvos smegenų funkcijų sutrikimais ir stipriai išsiplėtusiomis galvos kraujagyslėmis. Migreną gali paskatinti daugybė faktorių, pavyzdžiui, hormonų disbalansas, vitaminų ir mineralinių medžiagų stoka, menstruacijos, stresas, ryški šviesa ir stiprus triukšmas, maisto netoleravimas, alkoholis ir rūkymas.

Kartu su pulsuojančiu galvos skausmu pasireiškia ir šie simptomai: akių skausmas, jautrumas kvapams, šviesai ir stipriam triukšmui, pykinimas ir vėmimas. Kai kuriems migrena pasireiškia matomomis tamsiomis dėmėmis ir mirgėjimu akyse.

Dažniausiai migreną pavyksta sumažinti taikant medikamentinį gydymą ir keičiant gyvenimo būdą, todėl laikykitės darbo ir poilsio režimo, skirkite pakankamai laiko miegui. Taip pat verta išsiaiškinti, kokie maisto produktai sukelia migrenos priepuolius, tad jų venkite. Pastebėta, kad migreną gali provokuoti šokoladas, sūris, saldumynai, citrusiniai vaisiai, alkoholis, kofeinas ir nikotinas.

Kas sukelia galvos skausmus?

Kartais priežastys, dėl ko skauda galvą, gali būti labai netikėtos. Galvos skausmus gali sukelti:

Netinkamas valgymo ar miego režimas. Valgykite, kai esate alkani, taip palaikysite stabilų cukraus kiekį kraujyje. Miegokite, kai esate pavargę. Galvos skausmus gali sukelti ne tik per mažai, bet ir per daug miego. Venkite miegoti labai vėsiame kambaryje, nes tai sukelia raumenų spazmus, kurie turi įtakos ir galvos skausmams.

Per didelis fizinis krūvis. Stebėkite save: per didelės kūno apkrovos plečia galvos ir kaklo kraujagysles ir gali būti skausmo priežastimi.

Per mažas aktyvumas. Per didelis fizinis krūvis kenčiantiems galvos skausmus nepadeda, taip pat žalinga ir nejudėti visai. Išmintingiausias kelias – rasti aukso vidurį. Beje, pastebėta, kad joga atpalaiduoja įtemptus raumenis, o tai padeda kovoti ir su skausmu.

Per ryški saulės šviesa, netinkamai sureguliuotas kambario apšvietimas, mirguliuojantis kompiuterio ekranas.

Vaistai. Kai kurie receptiniai ilgai vartojami vaistai galvos skausmus didina. Jei pastebėjote tokį šalutinį poveikį, kreipkitės į gydytoją.

Hormoniniai svyravimai. Prieš menstruacijas sumažėjęs estrogenų lygis moterims neretai tampa galvos skausmo priežastimi.

Nerimas. Kartais net neįsivaizduojame, koks kenksmingas mums yra stresas, todėl reikia stengtis ir išmokti jį kontroliuoti.

Galvos skausmus taip pat gali kelti ir ilgalaikis triukšmas.

Natūralios galvos skausmo malšinimo priemonės

Nors vaistai nuo skausmo efektyviausi, kai reikia atsigauti greitai, vis dėlto jei skausmas nėra labai stiprus, jį malšinti gali padėti ir natūralūs būdai.

Lėtai išgerkite stiklinę vandens. Gausiai vartojama kava, alkoholis ar saldūs gazuoti gėrimai iš mūsų organizmo vandenį pašalina, o skysčių trūkumas neretai yra galvos skausmo priežastis. Valgykite vaisių ar daržovių, kuriuose gausu vandens: greipfrutų, melionų, ridikėlių, arbūzų, agurkų, cukinijų.

Pipirmėčių aliejus turi odą šaldantį poveikį, o levandos padeda pakelti nuotaiką ir greičiau užmigti. Galvos skausmus sumažinti padės nedidelis kiekis šių aliejų – švelniai įmasažuokite į kaktos ir sprando odą.

Tyrimai rodo, kad kenčiančių nuo migrenos kraujyje yra mažai magnio, tad jo vartodami papildomai sumažinsite migrenos priepuolius. Magnio gausu žalialapėse daržovėse, brokoliuose, pupelėse, riešutuose, viso grūdo produktuose.

Glitimui jautrūs žmonės, vartojantys jo turinčių produktų, taip pat gali jausti dažesnius galvos skausmus.

Komentuoja „BENU vaistinės“ vaistininkas Marius Lukštaraupis

Vaistininkai dažniausiai sulaukia žmonių, kenčiančių pirminį galvos skausmą, kurį sukelia įtampa ar migrena, ar antrinį, sukeltą peršalimo, gripo, sinusito. Kiekvienas skausmo malšinimo atvejis – individualus.

„Dažniausiai galvos skausmui malšinti pakanka ibuprofeno turinčių vaistų, taip pat paracetamolio, derinant jį su kodeinu ar aspirinu. Jei skausmas ūmus, galima rinktis greitai veikiantį ibuprofeną. Malšinti stipresnius skausmus padeda naproksenas, deksketoprofenas. Migreniniai skausmai kontroliuojami ir receptiniais vaistais triptanais“, – pasakoja vaistininkas.

Pasak vaistininko, nepavojingi galvos skausmai sukelti įtampos ar tokių vaistų kaip vazodilatatorių (nitroglicerino), hormoninių tablečių, maisto ir etanolio. Tokius skausmus galima suvaldyti tiesiog pasikonsultavus su vaistininku.

Kada, varginant galvos skausmams, jų nereikėtų ignoruoti, o susirūpinti ir kreiptis pagalbos? „Visada rekomenduoju kreiptis į gydytoją, jei skausmas trunka ilgiau nei 3 dienas. Taip pat kai yra kitų rimtų simptomų: galvos svaigimas, pykinimas, vėmimas, mirguliavimai akyse ar kiti regos sutrikimai. Skubios pagalbos dažnai prireikia migrenos arba klasterinio galvos skausmo atveju“, – komentuoja M. Lukštaraupis.

Taip pat, pasak vaistininko, nereikėtų bet kokio galvos skausmo vadinti migrena, nes šią diagnozę patvirtinti arba paneigti gali tik gydytojas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)