Šiemet vaikų profilaktinių skiepų kalendoriuje – naujovės: skiepai nuo meningokoko ir rotavirusinės infekcijos.

„Meningokokinė infekcija jau daug metų neduoda mums ramybės. Kasmet registruojama apie 80 susirgusiųjų ir didžioji dalis jų yra vaikai. Kuo mažesnis jų amžiaus, tuo sergančiųjų ir mirties atvejų yra daugiau“, – LRT TV laidoje „Labas rytas, Lietuva", kalbėjo Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro imunoprofilaktikos skyriaus vedėja Daiva Razmuvienė.

Iš 80 vaikų, susirgusių meningokoku, pasitaiko 8–10 mirties atvejų kasmet, didžioji dalis jų – vaikai. Dėl to nuspręsta, kad šį skiepą reikią įvesti į kalendorių. Valstybės finansuojamas skiepas yra konkrečiai nuo meningokokinės B infekcijos. Juo skiepijami 2, 4 ir 12 mėnesių kūdikiai.

Rota virusas kasmet susargina nuo 3 iki 5 tūkst. vaikų kasmet, todėl ir šis skiepas tapo valstybės finansuojamu.

Europoje šiuo metu „mušami" sergamumo tymais rekordai. Specialistai sako, kad sergamumas tymais didėja dėl mažėjančiio pasiekiepijančiųjų skaičiaus.

Lietuvoje nuo gripo komplikacijų kasmet miršta bent keletas ligonių. To išvengti padėtų skiepai. Rizikos grupei priklausančius žmonėms valstybė suteikia galimybę pasiekiepyti nemokamai. Visgi ne visi šia galimybe pasinaudoja.

Daugiau apie skiepų svarbą, skiepų kalendoriaus naujoves šį penktadienį, 15 val. laidoje DELFI DIENA papasakos Antakalnio poliklinikos šeimos gydytoja Izabelė Juškienė. Galite užduoti gydytojai klausimą, susijusį su skiepais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)