Parkinsono liga Jungtinėse Valstijose serga beveik 1 mln. žmonių, o visame pasaulyje – beveik 10 mln.

Anot JAV Nacionalinių sveikatos institutų, 15 proc. su Parkinsono liga gyvenančių žmonių serga paveldima šios ligos forma.

Paveldimos Parkinsono ligos formos dažnai priklauso nuo kelių genų mutacijų. Genas LRRK2 yra vienas iš jų.

LRRK2, gaminantis baltymą dardariną, kuris atlieka svarbų vaidmenį palaikant struktūrinę ląstelių sveikatą, turi įtakos vėlyvajai Parkinsono ligos formai, kuri yra labiausiai paplitusi.

Paveldimais Parkinsono ligos atvejais buvo aptikta 100 šio geno mutacijų. Žiūrint bendrai, su šio geno mutacijomis yra susiję 3 – 4 proc. visų Parkinsono ligos atvejų.

Tačiau dabar mokslininkai nustatė, kad LRRK2 turi įtakos kur kas didesniam šios ligos atvejų skaičiui, negu buvo manoma anksčiau.

Naujas tyrimas parodė, kad Parkinsono ligą gali sukelti ne tik mutavusios šio geno versijos ir nuo šio geno gali nukentėti ne tik šia liga sergančių giminaičių turintys žmonės.

Ši studija buvo paskelbta žurnale „Science Translational Medicine“, o jos pagrindinis autorius – daktaras J. Timothy Greenamyre`as, vadovaujantis Pitsburgo universiteto Medicinos centro Judėjimo sutrikimų skyriui Pensilvanijoje.

Dėl LRRK2 veiklos kaupiasi nuodingi baltymai

Kad užfiksuotų LRRK2 veiklą, daktaras J. T. Greenamyre`as ir jo kolegos pasitelkė naujovišką techniką PLA (angl. proximity ligation assay). Jie sukūrė savotišką molekulinį spindulį, kurį prijungė prie LRRK2 baltymo. Jei šis baltymas būdavo aktyvus, jis švytėdavo ir taip leisdavo mokslininkams pamatyti, kuriose smegenų ląstelėse LRRK2 reikšdavosi. Mokslininkai šią techniką taikė per skrodimus, tirdami Parkinsono liga sirgusių, bet šio geno mutacijų neturėjusių žmonių smegenų audinius, kuriuos vėliau lygino su sveikomis smegenimis.

J. T. Greenamyre`as ir jo komanda pastebėjo, kad LRRK2 buvo pernelyg aktyvus Parkinsono liga sirgusių žmonių smegenyse, bet ne sveikų smegenų audiniuose. Kalbant konkrečiau, šio baltymo veikla „neįprastai suaktyvėdavo“ dopamino neuronuose, kuriuos dažniausiai pažeidžia Parkinsono liga. Be to, mokslininkai LRRK2 geną tyrinėjo ir Parkinsono liga susargdintų pelių smegenyse.

Jie nustatė, kad LRRK2 trukdydavo ląstelėms atlikti savo įprastas „apsivalymo“ funkcijas, kurių metu jos išsivaduoja nuo smegenų baltymo alfa-sinukleino sankaupų. Prisikaupus alfa-sinukleinams, formuojasi Lewy kūneliai, kurie laikomi patologiniu Parkinsono ligos ir kai kurių demencijos formų ženklu.

Maža to, mokslininkai suleido graužikams LRRK2 inhibitoriaus, kuris blokavo patologinių baltymų kaupimąsi.

„Genas LRRK2 apjungia tiek genetines, tiek išorines Parkinsono ligos priežastis, nes mes parodėme, kad tokie išoriniai veiksniai kaip oksidacinis stresas ar toksinai gali aktyvuoti LRRK2, kuris savo ruožtu padeda smegenyse formuotis Lewy kūneliams“, - teigė J. T. Greenamyre`o laboratorijos asistuojantis profesorius ir vienas iš šio tyrimo autorių Roberto Di Maio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)