„Visuomenėje paplitęs mitas, kad, jeigu šiandien mano kraujospūdis yra normalus, tai vaistų gerti nereikia. Tačiau taip niekada nebūna ir, greičiausiai, nebus – jeigu žmogus turi aukštą kraujo spaudimą, jis jį turi visam likusiam gyvenimui. Todėl būtina nuolat stebėti savo būklę, o padidintą arterinį kraujo spaudimą – gydyti“, – pataria Medicinos ir diagnostikos gydymo centro gydytojas kardiologas Paulius Trinkauskas, rašoma pranešime spaudai.

Anot kardiologo, normaliu laikomas mažesnis nei 140/90 mmHg lygio kraujospūdis, ir tik maža dalis sergančiųjų arterine hipertenzija geba tokį lygį išlaikyti. Pastebima ir tai, kad Lietuvos gyventojai vis dar dažnai savo sveikatai suteikia antraeilį vaidmenį.

„Aukštas kraujospūdis yra esminė priežastis, dėl ko sutrinka širdies ir kraujagyslių sistemos veikla. Svarbūs ir kiti veiksniai: rūkymas, prasti mitybos ir gyvensenos įpročiai, antsvoris bei nesaikingas alkoholio vartojimas. Juos tikrai galima suvaldyti ir netgi pašalinti, tačiau, deja, žmonėms vis dar yra svarbesnių dalykų“, – pastebi gyd. P. Trinkauskas.

Kardiologas atkreipia dėmesį, kad savo sveikata pasirūpinti yra kur kas paprasčiau nei gali atrodyti: „Lietuvoje veikia specializuotos širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos programos – vyrams nuo 40 metų, o moterims – nuo 50 metų kasmet nemokamai tikrinamas cholesterolio kiekis kraujyje, įvertinamas kraujospūdžio lygis, žalingi įpročiai, kiti rizikos veiksniai. Šeimos gydytojai prevenciškai gali skirti vaistus cholesterolio kiekio normalizavimui, ir jie yra kompensuojami.“

Tinkamai širdies ir kraujagyslių ligų prevencijai gydytojas kardiologas kiekvienam sveikam žmogui rekomenduoja trumpas kardiotreniruotes kasdien: bėgimą, intensyvų ėjimą, plaukimą ar važiavimą dviračiu. Vietoje to galima rinktis ir 3–4 intensyvesnes treniruotes per savaitę. Tačiau, pirmiausia, rekomenduojama atsisakyti žalingų įpročių – mesti rūkyti, apriboti alkoholio vartojimą.

Rūpinantis savo sveikata pravartu pagalvoti ir apie finansines apsaugas susirgus sunkia liga. Gyvybės draudimo ir pensijų bendrovės „Aviva Lietuva“ duomenimis, per 2015–2017 m. klientams, patyrusiems ūmius miokardo infarktus, insultus ar kitas širdies ir kraujagyslių sistemą veikiančias ligas, iš viso išmokėta beveik 350 tūkst. eurų. Didžiausia išmoka siekė beveik 51 tūkst. eurų – tiek išmokėta klientui, patyrusiam ūmų miokardo infarktą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)