Kaip anksčiau rašė DELFI, kai Bogdanui buvo vos 9 mėnesiai, Ukrainos gydytojai diagnozavo piktybinį kraujo vėžį. Iš pirmo žvilgsnio visiškai sveikam berniukui ant kojų atsirado mėlynės, o kiek vėliau pasirodė ir kraujas iš nosies. Po tyrimų Ukrainoje paaiškėjo, kad trombocitai berniuko kraujyje buvo pasiekę pavojingą ribą, todėl vaikas atsidūrė reanimacijoje. Kurį laiką berniukas buvo gydomas gimtojoje šalyje, tačiau gydytojų prognozės buvo liūdnos.

Nepraradę vilties, kad sūnus pasveiks, Bogdano tėvai nusprendė pagalbos ieškoti Lietuvoje. Šeima į Lietuvą atvyko praėjusių metų rugsėjį ir iškart Vilniaus Santarų klinikose buvo pradėtas tolimesnis berniuko gydymas chemoterapija. Darbus Ukrainoje palikę Bogdano tėvai patys išgalėjo susimokėti tik už pirmą chemoterapiją, todėl buvo kreiptasi paramos į „Mamų uniją“. Berniuko istorija sujaudino tūkstančius – Lietuvos žmonės iš viso paaukojo jau 60 tūkst. Eur.

Bogdanas

Paramos fondo „Mamų unija“ vadovė Eglė Mėlinauskienė, turėjusi galimybę aplankyti mažylį po reanimacijos, DELFI pasakojo, kad berniukas neatpažįstamai pasikeitęs – pusantrų metukų Bogdanas šiuo metu sveria tik kiek daugiau nei 8 kg.

„Jis labai silpnas, prijungtas prie daugybės laidelių, negali pats atsikelti, atsisėsti ir pavalgyti. Todėl berniuko tėveliai nuolat būna šalia, nė minutei nepalieka jo vieno. Mama visiškai išsekusi, dėl nuolatinio nuovargio galima pastebėti sutrikusią jos orientaciją, tėtis laikosi kiek geriau“, – sakė E. Mėlinauskienė. Pasak jos, buvo daug nuogąstavimų, kad dėl smūginių chemoterapijos dozių gali neatlaikyti kepenys ir kiti vaiko organai. Tačiau medikai padarė viską, todėl galimybė išsivaduoti iš ligos gniaužtų – jau pasiekiama ranka.

Greitai bus atlikta transplantacija

Santaros vaikų ligoninės Vaikų onkohematologijos skyriaus vedėja vaikų hematologė Sigita Stankevičienė DELFI pasakojo, kad jau yra numatyta gegužės viduryje Bogdanui atlikti kaulų čiulpų transplantaciją. Tai dar vienas gydymo etapas, be kurio berniukas nepasveiks.

Pagal Lietuvos Vyriausybės nustatytus įkainius, kaulų čiulpų transplantacijai reikalinga didžiulė suma – 158 680, 35 Eur. Tačiau, pasak gydytojos, Bogdaną ir jo šeimą pasiekė geros naujienos iš Ukrainos. Šeima turi garantiją, kad berniukui reikalingą kaulų čiulpų transplantaciją finansuos Ukrainos Sveikatos apsaugos ministerija.

„Visa gydytojų komanda tikisi, kad po transplantacijos mažylis pasveiks ir gyvens visavertį gyvenimą. Šiuo metu svarbiausia pasiruošti kaulų čiulpų transplantacijai, kurią galima atlikti tik su chemoterapija pasiekus molekulinę remisiją. Standartinės chemoterapijos berniuko gydymui nepakako, todėl iškart buvo skirta agresyvesnė, kuri kelia daug komplikacijų, – pasakojo Bogdano gydytoja S. Stankevičienė.

Bogdanas

– Vaiko būklė šiuo metu sudėtinga. Jis visiškai priklausomas nuo kraujo komponentų tiekimo, kasdien gauna 5 antibiotikus, yra maitinamas per zondą. Būtent kraujo komponentams, vaistams ir stacionare teikiamoms gydymo paslaugoms apmokėti šiuo metu reikalingi pinigėliai. Bogdanas 3 savaites praleido Intensyvios terapijos skyriuje, o čia gydymas kur kas brangesnis.“

Kaulų čiulpų donoras buvo surastas užsienio šalyje, už jį „Mamų unijos" fondas jau sumokėjo 6 tūkst. Eur. Iš viso fondas Bogdanui yra surinkęs 60 tūkst. Eur, iš kurių 50 tūkst Eur jau sumokėta už vaiko gydymą. Likę 10 tūkst. Eur bus skirti iki transplantacijos reikalingam gydymui, tačiau trūksta dar 15 tūkst. Eur. Šią sumą būtina surinkti iki kaulų čiulpų transplantacijos, vėliau gydymą finansuos Ukrainos Sveikatos apsaugos ministerija.

Berniukui reikalinga visų pagalba

„Esame pasiruošę dėl savo vaiko padaryti viską. Mums daugiau niekas nerūpi, svarbiausia yra vaiko gyvybė. Todėl su didžiausia padėka ir pagarba Lietuvos žmonėms noriu dar kartą paprašyti padėti mano berniukui išgyventi laikotarpį iki transplantacijos“, – savo išgyvenimais dalinasi Bogdano mama.

Ukrainiečių šeimą globojantis paramos ir labdaros fondas „Mamų unija“ kviečia visus, neabejingus berniuko istorijai, suteikti jam šansą gyventi ir padėti šeimai surinkti pinigų gydymui. Tai galima padaryti pervedant auką:

Paramos ir labdaros fondas „Mamų unija“
Sąskaitos Nr. LT77 7300 0101 4079 5625
Paskirtis – Bogdan
Įm. kodas: 302288579
Swedbank AB Banko kodas 73000 BIC – HABALT22
Per PAYPAL sistemą: egle@mamuunija.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)