Sunkiai nueidavo iki tualeto

Nuo milžiniško antsvorio ir neįgalumo 52 metų vilnietę išgelbėjo skrandžio apylankos operacija.

„Visada buvau stamboka. Išbandžiau turbūt visas įmanomas dietas, bet keletas numestų kilogramų sugrįždavo dvigubai. O svoris vis augo, kol galiausiai nebe gyvenau, o tik egzistavau. Buvo neįtikėtinai sunku nueiti net iki tualeto – uždusdavau, o bandydama lipti laiptais jaučiausi, lyg turėčiau kelti patį didžiausią bulvių maišą”, – prisiminė Rima. Atrodo, kad svoris augo net ir nieko nevalgant.

Moteris sirgo cukriniu diabetu, ją kamavo stiprūs stuburo ir kojų skausmai, aukštas kraujo spaudimas. Rima prisipažįsta, kad ją labai slėgė ne tik milžiniškas antsvoris bet ir bejėgiškumas.

Dėl antsvorio keliamų sveikatos problemų virėjos profesiją įgijusi moteris pastaruosius dvidešimt metų nedirbo. „Koks ten darbas, jei nepajėgiau ilgiau net pastovėti, o parduotuvėje lėtai slinkdavau tik atsirėmusi į prekių vežimėlį“, – pasakojo Rima.

Be vyro Vladimiro pagalbos jai būdavo labai sunku išeiti iš namų. Ji svajojo, kad keliaudama nuo automobilio iki poliklinikos durų ji pasiims išlankstomą kėdę, kad bet kada galėtų prisėsti pailsėti.
Tuo tarpu medikai tik skėsčiojo rankomis – Rimos stambumas buvo paveldėtas, todėl atrodė, kad su juo rimtai kovoti – neįmanoma. „Tačiau nepasidaviau. Gydytojai man jau rengėsi suteikti neįgalumą, nes sveikata vis blogėjo. Tuomet ir ryžausi operacijai – skrandžio apylankai, kuri turėjo padėti įveikti ir cukrinį diabetą“, – pasakojo R. Dubrovskienė.

Dingo alkio jausmas

Prieš skrandžio apylankos operaciją, kuri Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikose jai buvo atlikta prieš trejus metus, moteris turėjo numesti bent 5 kg svorio, kad medikams operuojantiems laparoskopu per keletą itin mažų pjūvių būtų lengviau pasiekti jos skrandį. Chirurgas prof. Almantas Maleckas sumažino jos skrandžio tūrį ir sutrumpino maisto slinkimo žarnynu kelią. Taip smarkiai sumažėjo vienu kartu galimo suvalgyti maisto kiekis.

Po operacijos pirmąjį mėnesį Rimai teko valgyti tik trintą maistą. Nors greitai didelių mitybos apribojimų nebeliko, moteris pati ėmė rūpintis sveikesne mityba – ėmė rinktis mažesnio riebumo produktus.

Po operacijos dingo alkio jausmas ir ėmė tirpti antsvorio kilogramai. Žinoma, šiandien ji suvalgo gerokai mažiau nei iki operacijos, kuomet vienu prisėdimu sukirsdavo tris cepelinus, o kas pusvalandį – dar po vieną. Dabar Rima kartais net visai užmiršta apie pietus ar vakarienę.
„Pajutau, kaip sugrįžta jėgos. Dingo stuburo skausmai, cukraus kiekis kraujyje tapo normaliu, taip pat ir kraujospūdis“, – prisiminė Rima. Priešingai nei tuomet, kai laikėsi dietų, krentant svoriui jos nekamavo silpnumas.

Vyras tapo pavydus

Po operacijos praėjus pusmečiui, moters nebepažino užsienyje ilgą laiką dirbusi dukra – oro uoste ji vis dar dairėsi stambaus silueto mamos. Apie pasikeitusias moters kūno formas neretai užmiršta ir kiti artimieji, pavyzdžiui, vyras nepastebi Rimos, kai bando ją surasti parduotuvėje. Tiesa, sulieknėjusios ir išgražėjusios žmonos jis stengiasi nepaleisti iš akių – siūlosi visur lydėti. Rima juokiasi, kad sutuoktinis tapo pavydus, nes ji niekuomet nebuvo tokia liekna ir savimi pasitikinti kaip dabar.

Rima Dubrovskienė į anksčiau dėvėtus rūbus dabar gali tilpti kartu su vyru

Šiandien Rimos svoris stabilus. Svarstyklės rodo 72 kilogramus. Rima gailisi tik vieno, kad tampydama milžinišką antsvorį ji prarado daug laiko – operacija jai nebuvo atlikta anksčiau. Iki operacijos ji vengė fotografuotis ir retai šypsojosi. Šiandien jos veidą puošia plati šypsena, o išsvajotus aukštakulnius ji gali apsiauti kasdien.

Kai dabar mato smarkiai nutukusius žmones, Rima nori juos užkalbinti ir papasakoti apie savo operaciją. „Žinoma, operuoti galima ne kiekvieną, tačiau tiems, kam nebepadeda mitybos sureguliavimas ir fizinis krūvis, operacija – vienintelė galimybė sugrąžinti gyvenimo džiaugsmą“, – sako Rima.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų nutukimo chirurgas prof. dr. Antanas Mickevičius:

„Yra keletas chirurginių nutukimo gydymo būdų. Vienas jų – skrandžio apylankos operacija, kurios metu suformuojamas naujas, mažesnis skrandelis ir sukuriama apylanka, kurios dėka žarnynu slenkančio maisto kelias sutrumpėja. Į naują mažą skrandelį telpa nedaug maisto – žmogus greičiau pajunta sotumo jausmą, suvalgo mažiau.

Operacijos atliekamos žmonėms, kurių kūno masės indeksas siekia 40 arba 35, jei juos kamuoja tokios ligos, kaip cukrinis diabetas, sąnarių skausmai, miego apnėja.

Svorio kritimas po skrandžio apylankos operacijos būna greitesnis, negu po kitų operacijų. Paprastai svoris krinta iki pusantrų metų po operacijos. Moksliniais tyrimais įrodyta, jog tai efektyviausia procedūra siekiant užtikrinti ilgalaikį svorio netekimą, – DELFI pasakojo gydytojas.

Antanas Mickevičius

– Šias operacijas apmoka Valstybinė ligonių kasa. Tai planinės operacijos, pirmenybė teikiama II-ojo tipo cukriniu diabetu sergantiems pacientams, nes šios operacijos padeda ne tik atsikratyti antsvorio, bet ir įveikti šią sunkią ligą.

Chirurginis nutukimo gydymas – tai gydymo būdas, kuris leidžia valgyti žymiai mažiau, suteikia galimybę nebūti alkanam ir susiformuoti naujus, teisingus mitybos įpročius. Pasiryžęs operacijai žmogus turi turėti stiprią motyvaciją. Mano praktikoje yra buvę keli atvejai, kai po operacijos net ir pradėjus kristi svoriui ir pagerėjus sveikatai, žmogus nesijaučia visiškai laimingas, nes praranda valgymo malonumą. Tačiau, bėgant laikui, maisto gaminimo ir valgymo malonumą pacientai pakeičia į naujas ir dar malonesnes veiklas, atsiranda nauji hobiai, plečiasi draugų ratas. Po chirurgino nutukimo gydymo nukritus svoriui, žmogus vėl pasijunta sveikesnis, lengvesnis, įgauna pasitikėjimo savimi, būna geriau pasirengęs naujiems gyvenimo iššūkiams."

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (177)