Visgi specialistai pabrėžia, kad net 90 proc. atvejų prostatos vėžys gali būti išgydomas, jei būna diagnozuojamas dar ankstyvoje stadijoje, o jo gydymui pasitelkiami inovatyvūs sprendimai, rašoma pranešime spaudai.

Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos (POLA) viceprezidentas Gediminas Žižys teigia, kad, kovojant su prostatos vėžiu, svarbiausia budrumas.

„Tai itin klastinga liga. Pirmosiomis jos stadijomis pacientui nepasireiškia jokie simptomai, įspėjantys apie organizme plintančią mirtiną ligą. Štai kodėl visus vyrus, sulaukusius 50 metų, raginame kasmet pasitikrinti profilaktiškai“, – įspėja G. Žižys.

Gediminas Žižys

Jis atkreipia dėmesį, kad Lietuvoje aktyviai vykdoma ankstyvosios diagnostikos programa. Vyrai skatinami atlikti kraujo tyrimą, kurio metu nustatoma ar nepadidėjęs jų PSA, vienas iš rodiklių, sufleruojančių galimą ligą. Tokiais atvejais pacientams skubiai skiriama urologo konsultacija.

Visgi G. Žižys pabrėžia, kad, net ir išgirdus teigiamą diagnozę, panikuoti nevertėtų. Ypač jeigu susirgimas pastebimas ankstyvesnėje stadijoje. Inovatyvūs gydymo metodai šiandien gali padėti išsaugoti šimtaprocentinį vyriškumą. Vyrams tikrai nereikia kuklintis ir su gydytojais išsamiai aptarti visus jiems rūpimus klausimus.

Gydymo metodas priklauso nuo ligos stadijos

„Nustačius lokalų, mažos rizikos prostatos vėžį, pacientui užtenka ir aktyvaus stebėjimo taktikos. Vis dėlto, jeigu prostatoje esanti liga yra agresyvesnė, būtinas radikalus gydymas – operacija arba spindulinė terapija. Prostatos vėžiui išplitus arba jį aptikus paciento organizme jau susidarius atokioms metastazėms, skiriama hormonų terapija arba abipusė orchektomija kartu su ankstyva chemoterapija bei spinduline terapija. Ligai progresuojant, skiriama biologinė terapija abiterono acetatu, taip pat pirmos ir antros eilės chemoterapija. Jeigu pacientą vargina ir simptominės kaulinės metastazės, gali būti skiriama terapija radioaktyviuoju radžiu“, – teigia NVI Onkourologijos skyriaus vedėjas dr. Albertas Ulys.

Onkoimunologas, biomedicinos mokslų daktaras Marius Strioga pastebi, kad prostatos vėžio gydymui ilgus metus naudojamus tradicinius metodus – chirurginį įsikišimą, harmonų terapiją ir chemoterapiją – šiandien papildo visiškai nauji būdai. Vienas iš tokių – lietuvių mokslininkų vystoma imunoterapija.

Savo laboratorijose „Froceth“ išvystė metodą, kuriuo vadovaujantis iš paciento kraujo paimtos ląstelės yra modifikuojamos, kol pagaminamas dendritinių ląstelių preparatas. Vėliau jis įsotinamas vėžio antigenais, tinkamai subrandinamas ir sugrąžinamas atgal į paciento organizmą.

„Patekusios atgal į organizmą, ląstelės suaktyvina tuos limfocitus, kurie būtini efektyviai kovai su vėžiu. Tyrimai rodo, kad imunoterapija, taikoma kartu su tradiciniais gydymo metodais, tokiais kaip hormonų terapija ir chemoterapija, daro teigiamą įtaką gydymo rezultatams“, – sako dr. M. Strioga.

Marius Strioga

Ragina tikrintis kasmet

POLA turimais duomenimis, prostatos vėžys kasmet nusineša apie 600 vyrų gyvybių. Gydytojai atkreipia dėmesį, kad prostatos tyrimas Lietuvoje yra kompensuojamas Ligonių kasų bei ragina tikrintis ir jaunesnio amžiaus vyrus.

Įspėjama, kad ypač svarbu tikrintis tiems, kurių artimieji yra sirgę šia liga. Nustatyta, kad prostatos vėžys yra genetiškai paveldimas. Juo sirgusių asmenų giminaičiai turi 25 proc. didesnę riziką susirgti ir patys. Dėl prostatos vėžio rekomenduojama tikrintis vieną kartą per metus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)