Vaistininkas dažniausiai būna tas žmogus, į kurį kreipiamės pirmiausia, ieškodami pagalbos pavargusioms akims, rašoma pranešime spaudai.

„Visų pirma, reiktų tiesiog imti ir atsitraukti nuo visų šių prietaisų. Tai pirmas ir svarbiausias dalykas. Nepaisant to, jog galbūt dirbate prie kompiuterio, turėtumėte kas valandą daryti bent iki 5 minučių pertrauką“, – pokalbį pradeda mažų kainų vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Jurga Juknevičienė.

Skundžiasi vis jaunesni

Farmacijos srityje dirbanti moteris pastebi, jog, išties, besiskundžiančių pavargusiomis ir išsausėjusiomis akimis amžius vis jaunėja – į vaistinę kartu su tėvais užsuka ir pradinukai. „Pirmas žingsnis visiems po to, kai sumažina visų ekranų vartojimą – tai kova su simptomais. Tokiu atveju rekomenduojame įvairias drėkinamąsias priemones – bene, populiariausios praturtintos augaliniais ekstraktais ar hialurono rūgštimi“, – teigia pašnekovė.

Visgi geriausia užsiimti prevencija, jog vėliau nereiktų patirti diskomforto, tad akimis patariama rūpintis nuolat. Vartoti maisto papildus ir maisto produktus, turinčių vitamino A ir E, taip pat Omega 3 riebalų rūgščių: „Maisto papildų su šiais komponentais dabar yra pačių įvairiausių, tad pasirinkti gali kiekvienas. Žinoma, regėjimą stiprinti padeda ir populiarūs žuvies taukai“. O be ir taip jau buityje paplitusių morkų ir mėlynių farmacininkė rekomenduoja mažiau populiarias, bet vertingas vaistažoles – liucerną ir medetką.

Galimos akių ligos

Nekovojant su iš pirmo žvilgsnio nebaisia būsena – galima iššaukti ir kitas akių ligas. Natūralu, jog pavargusios akys yra ir nusilpusios akys. Tai reiškia, jog tokios akys gali lengvai „pasigauti“ uždegimą, kai paprastų lašų gali ir nebeužtekti.

Suklusti turėtų ir nešiojantys kontaktinius lęšius. „Dabar ypač merginos mėgsta spalvotus kontaktinius lęšius, tačiau sveikiau, išties, būtų nešioti paprastus akinius. Nors kontaktinių lęšių gamintojai ir tikina, kad jie yra saugūs ir nesukelia jokių ligų, tačiau jų pačių priežiūra reikalauja itin didelio atidumo ir švaros, todėl juos nešiojantys su akių nuovargiu ir uždegimu susiduria dažniau“, – pasakoja J. Juknevičienė. O žmonės, kurie nešioja akinius turėtų juos naudoti irgi taip, kaip nurodė gydytojas oftalmologas, nes jų vengimas ir žiūrėjimas prisimerkus – dar vienas kelias į pavargusias ir perštinčias akis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)