Naujas tyrimas rodo, kad dirbant pamainomis, padidėja kai kurių vėžio rūšių rizika, informuoja dailymail.co.uk.

Apskritai dirbant naktimis, vėžio rizika padidėja 19 proc.

Odos vėžio grėsmė padidėja 41 proc., krūties vėžio – 32 proc., o skrandžio vėžio – 18 proc.
Naktimis dirbančioms slaugėms didžiausia krūties vėžio rizika – net 58 proc. didesnė už tas slauges kurios dirba dienomis. Skrandžio ir žarnų vėžio grėsmė dirbančioms naktį buvo didesnė 35 proc., o plaučių vėžio – 28 proc.

„Mūsų tyrimas parodė, kad naktinės pamainos darbas didina įprasčiausių vėžio rūšių grėsmę“, – aiškino Kinijos, Sičuano universiteto docentas Suelei Ma.

Anksčiau atliktų tyrimų duomenimis, buvimas šviesoje naktį mažina melatonino lygį, o gyvenant kitokiu ritmu ir reguliariai nemiegant naktimis gali sutrikti biologinis žmogaus laikrodis, atsakingas už miego ritmą.

Be to, hormonas melatoninas užkerta auglių formavimąsi krūtyse.

Kaip vyko tyrimas

Tyrėjai siekė, pasitelkę anksčiau atliktus tyrimus išsiaiškinti, ar naktinis pamaininis darbas nedidina moterims kelių vėžio rūšių.

Tyrėjai išanalizavo 61-ą tyrimą. Minėtų tyrimų dalyviai buvo beveik milijonas žmonių Šiaurės Amerikoje, Europoje, Australijoje ir Azijoje.

Dabartinio tyrimo autoriai aiškinosi, ar darbas naktimis nedidina šešių vėžio rūšių moterims rizikos.

Tyrėjai padarė įdomių išvadų – pasirodo, susirgimų krūties vėžiu padaugėjo tik Šiaurės Amerikoje ir Europoje gyvenančioms ir dirbančioms seselėms. Tyrėjų komanda spėjo, kad taip yra dėl intensyvesnio pamaininio darbo ar galbūt todėl, kad seselės dažniau tikrinasi sveikatą.

Krūties vėžio rizika padidėjo pamainomis dirbančioms visų profesijų atstovėms tik Šiaurės Amerikoje ir Europoje.

S. Ma sakė: „Nustebome, pamatę sąsają tarp naktinio darbo pamainomis ir krūties vėžio rizikos moterims tik Šiaurės Amerikoje ir Europoje. Galbūt tose vietovėse gyvenančių moterų organizme – didesnis seksualinių hormonų lygis, kuris susijęs su vėžiu, kuriam įtakos turi krūties vėžys, kaip antai – su krūties vėžiu. Ilgai pamainomis dirbantiems žmonėms turėtų būti reguliariai tikrinama sveikata ir atliekami vėžio tyrimai.“

Tyrimas aprašytas žurnale „Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention“.

Naktinės pamainos darbas trečdaliu didina nutukimo riziką

Naktinėmis pamainomis dirbantiems žmonėms 35 proc. didėja nutukimo grėsmė, nes dirbant naktimis išsibalansuoja medžiagų apykaita – tokia kita tyrėjų išvada.

Dėl nenatūralios šviesos naktį (kai dirbama) sutrinka melatonino gamyba smegenyse, išsibalansuoja medžiagų apykaita.

Dirbantys naktimis greičiau pastambėja, nes jų medžiagų apykaita sulėtėja.

Visame pasaulyje daugiau nei 3,4 mln. žmonių miršta nuo ligų, susijusių su nutukimu: nuo diabeto, širdies smūgių, širdies ir kraujagyslių ligų.

Sveikatos apsaugos specialistai rekomenduoja koreguoti darbo valandas ir atsisakyti darbo naktimis, kad būtų sumažinta pasaulinė nutukimo epidemija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)