Vaistai dažnai yra žalingi sveikosioms ląstelėms. Dabar mokslininkai, siekiantys pagerinti gimdos kaklelio vėžio gydymo būdus pažvelgė į gamtą - o kas, jei panaudotume spermatozoidus?

Iš esmės, chemoterapija yra ribojama jos šalutinio poveikio. Žmogus jaučiasi labai prastai, jį pykina, silpsta imunitetas, dingsta energija, prasideda psichologinės problemos. Taip yra dėl to, kad chemoterapijos vaistai žaloja ne tik vėžines, bet ir visiškai sveikas ląsteles. Jei to nebūtų, dozes būtų galima didinti. Vokietijos mokslininkai pažvelgė į gamtą - spermatozoidai jau yra skirti plaukti per moterišką lytinį traktą. Tai - tarsi natūralūs nanorobotai, puikiai pritaikyti vaistų pristatymui į vėžio pažeistas vietas.

Mokslininkai pripildė paprastus spermatozoidus populiariu chemoterapijos vaistu ir paleido juos į indą su vėžinėmis gimdos kaklelio ląstelėmis. Stebėjimai atskleidė, kad per tris dienas spermatozoidai nužudė 87 proc. vėžinių ląstelių.

Kito eksperimento metu mokslininkai nusprendė dar šiek tiek patobulinti gamtos sukurtą nanorobotą. Jie prie spermatozoido pridėjo specialų robotinį įrenginį su keturiais strypeliais. Kai spermatozoidas su savo robotiniu antstatu priplaukia prie auglio, šie strypeliai prasiskleidžia, leisdami spermatozoidui įplaukti tiesiai į auglio vidų.

Neabejojama, kad spermo-robotai gali pasitarnauti ir kitų vaistų pristatymui į moteriškus lytinius organus. Mokslininkai stebisi, kad anksčiau tokie tyrimai toli nepasistūmėdavo, nes spermatozoidai yra praktiškai idealus ir natūralus būdas pasiekti įvairias moteriško lytinio trakto vietas. Jie patys savaime ne tik nekenkia moters organizmui, bet ir yra pritaikyti veikti toje terpėje geriau nei bet kokie žmonių sukurti nanorobotai.

Aišku, kam nors kils klausimas dėl apvaisinimo. Mokslininkai teigia, kad vaistus pristatantys spermatozoidai nėštumo sukelti negali, ypač kai kartu ligos gydymui naudojami ir kiti vaistai.