Lietuviai mokslininkai - medicinos evoliucionieriai

A. Vaitkevičienė sako, kad per pastarąjį dešimtmetį ligų, kurios labai ilgai buvo laikomos mirtinomis, gydymas smarkiai pasistūmėjo į priekį. Viena iš tokių – vėžys. Perversmą kovoje su juo pradeda vadinamoji imunoterapija, kuri vis dažniau taikoma šalia jau patikrintų metodų, tokių kaip chemoterapija, rašoma pranešime spaudai.

„Derinant imunoterapiją su jau tradiciniais gydymo būdais, tokiais kaip chemoterapija ar radioterapija, galima pasiekti ženkliai geresnių rezultatų“, – teigia ji.

Prie šios svarbios medicinos evoliucijos prisideda ir lietuviai. Savo laboratorijose „Froceth“ mokslininkai išvystė metodą, kuriuo vadovaujantis iš paciento kraujo paimtos ląstelės yra modifikuojamos, kol pagaminamas dendritinių ląstelių preparatas. Jis įsotinamas vėžio antigenais ir tinkamai subrandinamas. Iš naujo patekusios į paciento organizmą, ląstelės suaktyvina tuos limfocitus, kurie būtini kovai su vėžiu. Natūraliomis sąlygomis dentritinės ląstelės visa tai atlieka pačios, tačiau sergant joms to neleidžia padaryti liga.

„Visų sveikų žmonių organizme yra ląstelių, kurios dėl įvairiausių aplinkos ir genetinių faktorių gali sutrikti ir imti keistai elgtis. Jeigu imuninė sistema sugeba jas pažaboti, liga neišplinta. Tačiau, jei organizmas pažeistas arba susilpnėjęs, gali išsivystyti mirtina liga – vėžys. Imunoterapija padeda sustiprinti žmogaus imuninę sistemą, sugrąžinti ją į normalų režimą, iš naujo išmokyti naikinti vėžines ląsteles“, – aiškina A. Vaitkevičienė.

Tiesa, inovacijas medicijos srityje kurianti moteris pažymi, kad imunoteparija nėra stebuklinga, kiekvienam tinkama gydymo forma. „Dendritinių ląstelių terapija gydo tik „kietųjų“, navikinių vėžių atvejais. Kraujo vėžio gydymui reikalingos kitokios personalizuotos priemonės, tokios kaip genų inžinerija“, – įspėja ji.

Tačiau tais atvejais, kai gydymo dentritinėmis ląstelėmis pacientui nepakanka, situaciją gali išgelbėti kitas modernus vėžinių susirgimų gydymo metodas: citokinais indukuotos ląstelės žudikės CIK. Taikant šį gydymo metodą donoro kraujyje esantys limfocitai – viena iš gausiausių imuninės sistemos ląstelių – yra izoliuojami ir atskiriami nuo likusių kraujo komponentų bei transformuojami į CIK ląsteles. Patekusios į paciento kūną, CIK iš karto keliauja į vietą, kurioje formuojasi navikas, ir pradeda naikinti vėžines ląsteles.

Nors kol kas Baltijos šalyse taikomas tik gydymas dendritinių ląstelių preparatais, mokslininkai tikisi, kad jau labai greitai lietuviai ir čia atvykstantys pacientai bus gydomi dviem skirtingais ląstelių produktais, įtraukiant ir CIK.

„Lietuva tokiu būdu taptų neabejotina imunoterapijos srities lydere Baltijos šalyse ir Rytų Europoje, bei lygiaverte Vakarų medicinos partnere“, – įsitikinusi A. Vaitkevičienė.

Lietuvoje individualizuotas gydymas – išimtis

A. Vaitkevičienė neabejoja, kad medicinos ateitis priklauso individualizuotam gydymui.

„Individualizuotas gydymas reiškia, kad imamos būtent konkretaus žmogaus ląstelės arba audiniai, o preparatai laboratorijoje sukuriami atsižvelgiant į jo diagnozę. Tai ne cheminiai vaistai, tai visiškai naujas gydymo būdas“, – pabrėžia „Froceth“ vadovė. Tiesa, gydymas ląstelių terapija Lietuvoje – išimtis, nes metodas neregistruotas.

Sveikatos apsaugos ministerijos patvirtinta tvarka leidžia pradėti gydymą tik tuo atveju, jei gydytojas mano, kad tokia terapiją yra tinkamas gydymo būdas nustatytai ligai gydyti.

„Kol kas dar ne visi Lietuvos gydytojai tokią išimtį vertina palankiai. Kai kurie vengia savo pacientams siūlyti inovatyvius metodus, kol šie dar nėra įregistruoti. Tačiau matome, kad situacija pamažu keičiasi“, – sako A. Vaitkevičienė.

Individualizuota medicina kol kas labiausiai domisi užsienio piliečiai. Į Lietuvą gydytis atvažiuoja pacientai iš kitų Europos Sąjungos ir Azijos šalių. Tiesa, A. Vaitkevičienė teigia, kad „Froceth“ nesiorientuoja vien tik į užsieniečius. Priešingai, siekiama, kad individualizuotas gydymas būtų kuo labiau pasiekimas ir lietuviams.

Šiuo metu pažangios imunoterapijos priemonės taikomos sykiu su tradicinėmis, tačiau tikimasi, kad biotechnologijų sektoriaus plėtra leis atrasti vis inovatyvesnius gydymo metodus, kurie bus dar efektyvesni gydant tokias ligas kaip vėžys. Siekiant proveržio šioje srityje, „Froceth“ ekspertai nuolatos bendradarbiauja su Nacionalinio vėžio instituto mokslininkais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)