Herpeso viruso pasireiškimas tiesiogiai susijęs su imuninės sistemos stiprumu ar nusilpimu“, – sako mažų kainų vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkas Rimvydas Blynas. Specialistas ragina stiprinti imunitetą, turėti priešvirusinių tepalų ir nedaryti kai kurių herpeso viruso gydymo klaidų, rašoma pranešime spaudai.

Herpesas mėgsta silpną imunitetą

Įvairių šaltinių duomenimis, herpeso virusą turi apie 80-90 proc. žmonių. Herpex simplex virusas sukelia paprastąją pūslelinę, kuri dažniausiai pasireiškia ant lūpų. Rečiau pūslelinė išsivysto nervų sistemos ar vidaus organuose. Tai juostinė pūslelinė.

Herpeso virusas gali metų metus ramiai sau tupėti ant odos ir nerodyti jokių požymių. Tačiau išprovokuoti jo pasireiškimą, jau užsikrėtusiems šiuo virusu, visai paprasta: jei žmogus peršala, perkaista, netinkamai apsirengia, prastai maitinasi, blogai miega, nepailsi ir vieną rytą pajunta lūpos dilgčiojimą. Organizmas ginasi nuo suaktyvėjusių virusų, iš pažeistų ląstelių formuojasi pūslelės, joms pratrūkus formuojasi žaizdelės, jos užsitraukia ir atsiranda šašas.

Vaistininkas R. Blynas sako, jog herpeso virusas neretai būna pirmas pranašas ir sufleris apie pokyčius žmogaus imuninėje sistemoje. „Siūlau kritiškiau peržvelgti savo kasdienius įpročius: ar užtenka miego, ar krūviai darbe, moksle nėra per dideli, gal neturite laiko pavalgyti, valgote nevisavertį maistą. Jei įmanoma – koreguokite šiuos įpročius ir rekomenduotu pasitelkti maisto papildų, stiprinančių imuninę sistemą. Geriausia juos pradėti vartoti kol dar nepasireiškė virusas“, – pataria vaistininkas R. Blynas.

Pirmiausia – stiprinti imunitetą

Specialistas sako, jog svarbu suvokti, kad kartą ar du patyrus herpeso viruso pasireiškimą, jis bus linkęs kartotis kiekvienais metais kai tik prasideda peršalimo ligų sezonas. „Jei nenorite, kad jis pasireikštų dar kartą, turite mąstyti apie imuniteto stiprinimą. Vaistinėse yra įvairių preparatų su ežiuolės ekstraktu, vitaminu C, cinku. Nėra tvirtų įrodymų, tačiau stebima, kad kai kurie eteriniai aliejai (pavyzdžiui, lauro lapų, gvaizdikėlių) turi savybę stabdyti bakterijų ir virusų dauginimąsi. Jei neturite alergijos medui ir bičių produktams, rekomenduoju vartoti preparatų su bičių žiedadulkėmis ar pieneliu. Vakare grįžus namo galima išgerti vaistažolių arbatos su šaukšteliu medaus. Tuo pačiu nurimsite, pasiruošite ramiam miegui“, – sako vaistininkas.

Pasak R. Blyno, ginantis nuo herpeso grėsmės, padarysite sau dvigubą paslaugą, nes sustiprinę organizmą apsisaugosime ir nuo peršalimo ligų. „Kuo būsite stipresni, kuo geriau veiks jūsų imunitetas, tuo mažiau sirgsite. Tad stiprinti imunitetą yra naudinga, nes apsisaugosite nuo visokių susirgimų, ir nuo herpeso“, – sako vaistininkas R. Blynas.

Ką daryti, jeigu virusas pasireiškė?

Vaistininkas R. Blynas jau pasireiškus herpeso infekcijai rekomenduoja tokius preparatus:
Priešvirusiniai geliai. Tai nereceptiniai vaistai, savo sudėtyje turintys acikloviro – juos reikia tepti kuo dažniau. Priešvirusiniai geliai stabdo viruso dauginimąsi, mažėja tempimas, dilgčiojimas ir kiti nemalonūs simptomai. Naudojant šiuos gelius herpeso sukeltų pažeidimų gydymo laikas sutrumpėja.

Mineraliniai geliai. Jie atlieka barjerinę funkciją: apsaugo nuo kitų infekcijų patekimo į žaizdelę, taip užkertamas kelias infekcijos progresavimui ir komplikavimuisi. Taip pat jie mažina dilgčiojimą, tempimą ir kitus nemalonius herpeso sukeltus simptomus.

Ant lūpos klijuojami pleistriukai. Jie skirti sukurti barjerą, ypač jeigu yra didesnis šašiukas, apsaugo, kad neįsimestų infekcija, nepradėtų pūliuoti.

Pasak vaistininko, jeigu herpeso virusas pasireiškia kelis kartus per metus – tai nėra dažnas infekcijos pasireiškimas. Tačiau jeigu jūsų lūpos žaizdelėmis pasidengia kartą per mėnesį ar dažniau, verta kreiptis į gydytoją, kad būtų atlikti išsamūs tyrimai ir paskirti receptiniai vaistai infekcijos suvaldymui, taip pat imtąsi imuninės sistemos stiprinimo.

Priežiūros klaidos

Atsiradus pūslelėms, vėliau žaizdelėms, žmonės neretai griebiasi visokių metodų, kaip sustabdyti infekciją ir sumažinti nemalonius pojūčius ant lūpų. Tepami drėkinantys kremai, riebūs vazelinai, žaizdelės dezinfekuojamos spiritu, o liaudies medicina pateikia šimtus būdų, ką daryti pasireiškus herpeso virusui. Pasak vaistininko R. Blyno, situacija nuo tokių priežiūros metodų gal ir nepablogės, bet efekto tai tikrai neduos

„Dezinfekavimas spiritu yra labai nemalonus, nes sukelia bereikalingą skausmą ir dar didesnį perštėjimą. Žmogui gali atrodyti, kad pasitepus kremu tempimo jausmas dingsta. Tempia dėl to, kad virusas dauginasi, drėkinantis ar kitoks kremas nesustabdys viruso dauginimosi. Kartais be reikalo naudojamas cinko tepalas, neva, uždžiovinti šašiuką. Cinko tepalas yra gera priemonė, tačiau ji neturi būti naudojama kovai su herpeso virusu. Herpeso gydymas bus veiksmingas, jei stabdysime viruso dauginimą pasitelkę priešvirusinius tepaliukus ir dar naudosime barjerines priemones, kad nepatektų kitos infekcijos“, – sako vaistininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)