Vis daugiau savo kūną papuošusių žmonių pakeičia nuomonę apie odą išmarginusius piešinius ir ryžtasis juos pašalinti lazeriu. Tačiau tokia procedūra nelieka be pėdsakų – tatuiruotę pakeičia randas.

„Camelia“ vaistininke Kristina Zacharevič pranešime spaudai papasakojo apie tai, kaip gydyti odą po tatuiruotės naikinimo bei kaip tinkamai ja rūpintis.

Oda yra didžiausias žmogaus kūno organas, tačiau kartais pamirštame juo tinkamai rūpintis. Nuo ko labiausiai turėtume saugoti savo odą?

– Odai labiausiai kenkia staigūs temperatūrų pokyčiai. Pavyzdžiui, šaltis – jis ištraukia drėgmę. Taip pat ultravioletiniai saulės spinduliai, kurie naikina ląsteles, ir jos neatsistato. Odai žalingas ir rūkymas, nes rūkant nikotino patenka į kraujotaką. Žinoma, oda pakinta ir dėl natūralaus senėjimo.

Nuo senų laikų žmonės mėgo odą marginti įvairiais piešiniais – tatuiruotėmis. Lazerinės technologijos dabar leidžia tatuiruotes panaikinti. Kokią įtaką tatuiruočių naikinimas daro odai? Kaip ją apsaugoti?

– Kadangi tatuiruotės naikinamos lazeriu, tokia procedūra pažeidžia odą – tatuiruotės vietoje atsiranda randas. Todėl iškart po tatuiruotės panaikinimo svarbu kuo skubiau pažeistą vietą tepti tepalu, skirtu randams naikinti. Taip pat labai svarbu odą toje vietoje stipriai drėkinti. Kokį tepalą pasirinkti, geriausia gali patarti gydytojas ar vaistininkas.

Siūlau neužsiimti savigyda, nes taip galima odai dar labiau pakenkti, tada vietoje amžino piešinio ant kūno turėsite amžiną randą ar žymę. Vaistininkas rekomenduos geriausiai jūsų poreikius atitinkantį preparatą už mažiausią įmanomą kainą, taip pat patars, kaip prižiūrėti pažeistą vietą, kad gijimas būtų spartesnis.

Kūną gali „puošti“ ir kitokio pobūdžio randai: po operacijų, sužeidimų, nudegimų, įkandimų ir pan. Ką turėtų žinoti žmonės, norintys, kad rando ant odos neliktų?

– Labai svarbu, ar randas yra naujas, ar jis susidaręs jau seniai. Nuo to priklauso ir rando gydymas.

Jeigu randas yra atsiradęs neseniai, pavyzdžiui, nuo pūlinukų, jį galima visiškai panaikinti specialiomis priemonėmis. Vaistininkas padės išsirinkti tinkamiausią priemonę, skatinančią odos regeneraciją. Dažniausiai tai įvairūs tepalai, skatinantys odos atsinaujinimą, pažeistos vietos gijimą.

Tačiau, jeigu randas atsiradęs seniai, reikia suprasti, kad lengvai panaikinti jo nepavyks. Norint visiškai panaikinti randą gali tekti kreiptis ir į kosmetologą ar estetinės chirurgijos gydytoją. Kova su randais gali būti veiksminga, jeigu tinkamų priemonių imamasi iškart. Tokiu atveju galima susigrąžinti lygią ir be žymės odą.

Kas dar gali neigiamai paveikti odą?

– Labiausiai savo odai kenkiame, kai užsiimame savigyda. Pavyzdžiui, pasirenkame bet kokį kremą, neatsižvelgdami, ar jis tinka odos tipui. Šaltesniu periodu žmonės dažnai naudoja drėkinamąjį kremą. Ir daro didelę klaidą, taip tik dar labiau pakenkdami savo odai. Drėkinamasis kremas prisotina ląsteles daugiau skysčio, jis sušąla ir oda išsausėja.

O kaip patartumėte prižiūrėti sveiką odą?

– Odą reikia prižiūrėti nuolat – ne kartą per savaitę, o kiekvieną dieną. Ir nepriklausomai nuo jos būklės. Norint turėti sveiką ir gražią odą, pirmiausia rekomenduoju atsikratyti kenksmingų įpročių, nes odos būklę rūkymas ar alkoholis gali paveikti iki tam tikrų negrįžtamų požymių. Oda gali išsausėti, greičiau išsproginėti kapiliariai, atsirasti daugiau raukšlių.

Taip pat labai svarbi yra mityba. Ji turi būti gerai subalansuota, vartojamas sveikas maistas. Oda – organas, lygiai toks pat, kaip ir visi kiti, ją lygiai taip pat reikia maitinti. Reikia visų reikalingų mineralų, vitaminų.

Ir, žinoma, svarbi kasdienė priežiūra. Kaip kažkada sakė mano chemijos dėstytoja: svarbiausias dalykas gyvenime yra kremai nuo saulės, kad oda būtų apsaugota nuo ultravioletinių spindulių.
Svarbiausia odą maitinti ne tiek iš išorės, kiek iš vidaus – vitaminais ir mineralais. Lygiai tas pats odos drėgmei – reikia išgerti bent litrą vandens per dieną. Tai gali būti didesnė vertė odai nei koks kremas. Taip pat reikia nepamiršti, kad paakiai turi plonesnę odą, tad turėtų būti kitokia apsauga nei likusiai veido odai. Tai galioja ir lūpoms, jų priežiūra taip pat labai svarbi – tiek šiltuoju, tiek ir šaltuoju sezonu.

Kasdienei odos priežiūrai reikia rinktis priemones, atsižvelgiant į odos tipą. Ar ji riebesnė, ar ji sausesnė – nuo to priklauso, ar odą reikia drėkinti, jeigu ji yra sausesnė, ar maitinti. Kalbant apie artėjantį šaltąjį sezoną, žiemą užtenka dviejų rūšių kremų, gali būti net ir vienas, tačiau svarbiausia, kad būtų labai greitai susigeriantis į odą ir nespėtų užšalti išėjus į lauką. Taip pat reikėtų rinktis kuo riebesnį arba tirštesnį kremą, kad būtų gerai padengtas veidas. Toks kremas odą nuo šalčio apsaugos geriau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)