„Dažniausiai mes girdime ir viešai, ir draugų rate nusiskundimus, kad vizitui pas gydytoją ar tyrimams reikia laukti ištisas savaites ar net mėnesius. Ir tai, gal būt, nėra netiesa.

Todėl ir nutariau parašyti laiškelį, nors tikrai nesu iš tų žmonių, kurie rašo padėkas ar skundus. Tai pirmas mano raštu parašytas AČIŪ.

Esu to amžiaus, kai galiu nemokamai pasinaudoti įvairiomis sveikatos patikros programomis. Tarp jų ir mamografinės patikros programa.

Su nerimu rugpjūčio 21 dienos popietę prisėdau prie telefono ir buvau pasiruošusi ilgiems bandymams prisiskambinti į registratūrą. Ir mano didelei nuostabai tai pavyko iš pirmo karto.

Registratorė labai maloniai ir labai konkrečiai paaiškino, kokius dokumentus turiu turėti ir kaip jie turi būti įforminti. Ir maloniai priminė, kad registruojantis gali tekti palaukti, todėl rekomendavo atvykti truputėlį anksčiau.

Bet pats didžiausias netikėtumas buvo vėliau, kai manęs paklausė, kokia data man tiktų. Ir man pasiūlė rugpjūčio 24 dieną! Buvau labai maloniai nustebusi.

Suprantu, kad pacientai, besiregistruojantys pas gydytojus jau turėdami konkrečius nusiskundimus ar negalavimus, man prieštaraus, kad jie laukia to vizito labai ilgai. Ir jie, galbūt, bus teisūs.

Bet aš noriu padėkoti Nacinaliniam vėžio institutui už operatyvų profilaktinių patikrų organizavimą. Tai tikrai yra labai svarbu, nes tada žmonės supras, kad profilaktikos teikiama nauda akivaizdi. Kad profilaktiškai tikrinantis galime išvengti gydymo, ilgų laukimų prie kabinetų ir sutaupyti laiką, praleistą ligoninės palatoje.

Profilaktinė patikra yra kelias, kaip išvengti didelės bėdos. Ir toks Nacionalinio vėžio instituto konsultacinės poliklinikos operatyvumas tam labai pasitarnauja. Didelis ačiū ir sėkmės jūsų sunkiuose darbuose.“

Mamografinės patikros programa skirta neturinčioms skundų moterims

Krūties vėžys yra dažniausia moterų onkologinė liga ir Lietuvoje, ir pasaulyje. ‚Norint anksti diagnozuoti krūties vėžį būtina užtikrinti šalyje tris dalykus: žinomumą apie ligą, specialistų mokymą ir diagnostikos plėtrą bei gerai organizuoti atrankinę patikros programą,“ – sako Nacionalinio vėžio instituto gydytoja onkologė chemoterapeutė Laura Steponavičienė.

Lietuvoje profilaktinė mamografija atliekama kas 2 metai 50–69 metų moterims. Informaciją pacientės gauna iš šeimos gydytojo, kuris turi duoti siuntimą mamografijai.

„Tyrimas nemokamas, tik reikia iš anksto užsiregistruoti mamografiją atliekančiose įstaigose, – sako gydytoja L. Steponavičienė. – Gavusios siuntimą moterys vyksta į sertifikuotą centrą, kur atliekama mamograma ir vyksta jos vertinimas. Mamogramos vertinamos dviejų nepriklausomų radiologų pagal BIRADS sistemą.

Radus įtartinų pakitimų, moteris tiriama toliau. Jeigu mamograma atlikta NVI ir reikalingas papildomas ištyrimas, sesutė iš NVI paskambins moteriai ir pakvies tiems tyrimams. Tegu tik moterys neišsigąsta to skambučio... Bus pasiūloma artimiausia pacientei tinkama data ir suplanuoti tyrimai. Neradus pakitimų atsakymas siunčiamas šeimos gydytojui ir jis duos siuntimą profilaktinei mamografijai po 2 metų.“

Šeimos gydytojas turėtų paaiškinti moterims, kokia mamografinės patikros nauda – kad programa neapsaugos nuo vėžio išsivystymo, bet leis anksti nustatyti pakitimus, kai galimas sėkmingas gydymas. Šeimos gydytojas turi paskatinti moteris reguliariai, kas 2 metus, dalyvauti programoje, nes tik taip šis tyrimas prasmingas.

Profilaktinė mamografija skiriama moterims, neturinčioms skundų ir krūties vėžio požymių. Krūtų skausmas nėra krūties vėžio požymis ir tokios moterys gali dalyvauti profilaktinėje programoje.
„Labai svarbu, kad į šią programą nebūtų siunčiamos moterys, turinčios akivaizdžių krūties vėžio požymių – čiuopiamą darinį krūtyje, odos išopėjimą ir pan., – sako gydytoja onkologė chemoterepautė L. Steponavičienė. – Tokia moteris turi būti nukreipta onkologo konsultacijai ir jai bus nedelsiant atlikti reikalingi papildomi tyrimai ir paskirtas gydymas.“

Jeigu šeimoje krūteis vėžiu serga kelios moterų kartos ar kelios seserys, patariama konsultuotis pas gydytoją genetiką ir atlikti genetinį tyrimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)