Svarbu, pastebėtų organizmo siunčiamų ženklų neignoruoti, o kuo greičiau išsitirti kraują ar pradėti vartoti geležies preparatus. Ką daryti pajutus pirmus geležies trūkumo simptomus, pranešime spaudai pataria mažų kainų tinklo „Camelia“ vaistininkė Ieva Sauserytė.

Geležies trūkumas gali kamuoti net sveikuolius

Geležies trūkumo organizme simptomai gali niekuo neišsiskirti, tad kartais žmonės jų nepastebi arba į juos neatkreipia dėmesio.

Pirmieji trūkumo simptomai – žmogaus nuovargis, veido blyškumas, sumažėjęs darbingumas. Simptomų nepaisant gali pradėti slinkti plaukai, lūžinėti nagai, trūkinėti lūpų kampučiai. Apie geležies trūkumą organizme gali byloti ir fiziniai sutrikimai kaip rankų, kojų tirpimas ir mažesnis fizinis pajėgumas.

Geležies trūkumas gali atsirasti dėl netinkamos mitybos, tad nuo šio sutrikimo gali kentėti vegetarai.

Raudona mėsa yra praturtinta geležimi, todėl žmonės, nevalgantys mėsos produktų, gali jausti geležies trūkumą. Taip pat jo gali trūkti ir besilaukiančioms moterims, mat jos turi aprūpinti ne tik save, bet ir mažylį. Geležies trūkumas taip pat kartais kamuoja piktnaudžiaujančius alkoholiu, sergančius virškinimo trakto ligomis“, – tikina vaistininkė.

Geležies trūkumo padariniai

Geležies reikia visiems organizmams, tad liūdni padariniai gali grėsti ne tik suaugusiems, bet ir vaikams. Be geležies gali sutrikti tolesnis vaiko vystymasis, o suaugęs organizmas be geležies greičiau nusilpsta, tampa ne toks atsparus, todėl gali greičiau susirgti, ypač padidėja infekcinių ligų rizika. Nėščiosios turėtų susirūpinti, nes be geležies jų nešiojamas kūdikis gali gimti per anksti ar mažesnio, nei įprasta, svorio.

„Kai kurie žmonės gali geležies ir padauginti, tačiau tai negali nutikti dėl maisto, dažniau žmonės vartoja per daug geležies papildų, o tai, kaip ir geležies trūkumas, yra labai nesveika organizmui. Padauginus geležies turinčių preparatų pasireiškia viduriavimas ir pykinimas, dėl to svarbu papildus vartoti tinkamomis dozėmis“, – pataria I. Sauserytė.

Geležies šaltiniai

Žmogui reikiamą geležies kiekį galima pasisavinti iš tam tikrų maisto produktų. Tarp jų yra ne tik raudona mėsa, bet ir kepenėlės, burokėliai, pupelės, granatai, mėlynės. Norint padidinti geležies kiekį organizme reikia valgyti produktus, praturtintus vitaminu C. Jei tinkama mityba nepadeda atstatyti geležies kiekio, verta kreiptis į vaistininkus, kurie patars, kokius papildus rinktis.

„Žmogui atėjus be kraujo tyrimo pasiūlome maisto papildus, kuriuose yra rekomenduojama geležies dienos dozė. Geležies papildai būna įvairiausių formų: kramtomi, tirpstantys vandenyje, sirupai. Žmonėms, kurių skrandis yra labai jautrus, patariame vartoti kapsules, kurios ištirpsta ne skrandyje, o žarnyne, tad nesukelia nemalonaus jausmo. Vaikams rekomenduojame geležies lašelius, skanius sirupus ar papildus miltelių forma“, – pataria vaistininkė.

Pasak jos, svarbiausia stebėti savo organizmą ir norint išvengti rimtesnių sveikatos sutrikimų neignoruoti kūno siunčiamų signalų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)