Mažų kainų vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Irena Garuckienė pranešime spaudai primena, kad tokiu būdu organizmas jums gali pranešti apie sezoninę alergiją. Specialistė pataria pro pirštus į šią ligą nežiūrėti, nes ją apleidus gali laukti rimtesni susirgimai.

Pavasarį vaistinėje I. Garuckienė sulaukia daug pasikonsultuoti ateinančių klientų dėl juos užklupusių negalavimų – čiaudėjimas, paraudusios ir ašarojančios akys, nesibaigianti sloga. Specialistė vardija, ką būtina žinoti apie sezoninės alergijos požymius.

Nors daugeliui alergija gali atrodyti nekalta liga, pirmiausiai, svarbu ją atpažinti, nes negydoma alergija gali sukelti įvairių komplikacijų.

Svarbu žinoti gresiančias pasekmes

Pavasarinė alergija dažniausiai pasireiškia sloga, čiauduliu, nosies niežuliu, kartais gali dingti uoslė. Pasitaiko atvejų, kai, pasireiškus pavasarinei alergijai, atsiranda akių paraudimas, niežulys, sausas kosulys ar kutenimas gerklėje“, – sako vaistininkė.

Specialistė kartu pastebi, kad kai pasireiškia alergija žiedadulkėms, kartu su kitais simptomais gali sureaguoti oda: atsirasti veido ar kaklo odos bėrimai, oda gali išsausėti.

Svarbu nepamiršti, kad alergija gali be pasekmių ir nepasitraukti, o sukelti komplikacijų: sinusitą, konjunktyvitą, bronchinę astmą.

Pataria, kaip pasiruošti artėjančiam alergijos sezonui

Kalbėdama apie alergijas vaistininkė pabrėžia, kad labai svarbu žmogaus imunitetas: esant stipriam imunitetui nemalonių alergijos simptomų gyventojas gali išvis nejausti. O silpnesnį imunitetą turintys žmonės alergijos metui turėtų ruoštis iš anksto.

„Pirmas ir pagrindinis žingsnis – dešimt dienų prieš laikotarpį, kai pradeda žydėti augalai, kuriems jie yra alergiški, rekomenduojama pradėti plauti nosį jūros vandeniu, daryti inhaliacijas ar vartoti specialius vaistus. Juos paskirs gydytojas ar padės išsirinkti vaistininkas“, – sako vaistininkė.

Specialistė kartu ramina, kad pavasarinės alergijos bijoti nereikėtų: svarbiausia žinoti, kokie augalai ir jų žiedadulkės sukelia nemalonius simptomus.

„Kai išsiaiškinsite, kas paskatina jūsų alergijos simptomus, galėsite imtis papildomų priemonių jiems susilpninti ar jų išvengti. Pavyzdžiui, žolės žiedadulkių koncentracija padidėja tada, kai žolė judinama, todėl, jei tai vienas iš jums pavojingų dirgiklių, pjaudami pievelę, dėvėkite kaukę. Arba nupjauti žolę paprašykite šeimos nario.

Sekite paros laiką, nes didžiausia žiedadulkių koncentracija yra nuo 5 iki 10 valandos ryto, todėl veiklą lauke planuokite kitu paros metu. Venkite sausų, vėjuotų dienų, kai žiedadulkių ypač daug. Vaistus vartokite tiksliai taip, kaip nurodyta ant pakuotės arba rekomendavo vaistininkas“, – sako I. Garuckienė.

Specialistė pabrėžia, kad būtina stebėti savo organizmą ir, pajutus, kad alergija užsitęsė ar simptomai paūmėjo, reikia kreiptis į gydytoją.

„Jeigu užsitęsė ūmi sloga, atsirado polipų, paūmėjo astma ar alergijai palengvinti vartojami vaistai nepadeda, būtina kreiptis į šeimos gydytoją ar alergologą. Ypač reikėtų sunerimti, jeigu pavasariop alergija pasireiškia kūdikiams. Stiprinant imuninę sistemą, galima užkirsti kelią ligos progresavimui, kuris gali išsivystyti į astmą.

Būtina pažymėti, kad negydoma monovalentinė (sukeliama vieno alergeno) alergija progresuoja, ir, laikui bėgant, žmogus tampa jautrus daugeliui alergenų. Paskirti tinkamą gydymą gali tik gydytojas, o vaistininkas patars, kaip palengvinti alergijos simptomus ar jų išvengti“, – sako vaistininkė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)