Minint Pasaulinę inkstų dieną, Kauno klinikų nefrologai kartu su visos Lietuvos nefrologų bendruomene atkreipia dėmesį į neigiamą antsvorio poveikį normaliai inkstų veiklai. Skaičiuojama, kad kas dešimtas žmogus turi problemų dėl inkstų veiklos. Sutrikusi inkstų veikla neretai lemia ir žmogaus viršsvorį. Medikai teigia, jei KMI siekia virš 30, tai gali reikšti, kad yra problemų su inkstais.

Inkstai ir virsšvoris

Tokios problemos apsunkina transplantacijos galimybes.

„Jei KMI virš 30, tai paaiškinimas – operacija bus ilgesnė, pjūviai bus didesni, gis ilgiau, didėja komplikacių rizika. Jei žmogus gerokai nutukęs, tai yra didelė tikimybė, kad inkstas neužsives. Jei matome, jei didelis nutikimas, mes labai rimtai kalbame su pacientu, kad jis iki operacijos numestų svorio. O priemonės standartinės – dieta ir sportas“, - sako Kauno klinikų Nefrologijos klinikos vadovė prof. Inga Bumblytė.

Medikai teigia, jei žmogus turi antsvorio, inkstams tenka dirbti kur kas daugiau.

„Kai žmogus nutukęs, inkstai turi dirbti du ar tris kartus daugiau. O mes įsodiname ne du, o vieną inkstą. Jam kur kas didesnė apkrova“, - sako I. Bumblytė.

Kauno klinikose nuo 2000 metų iki šiol atlikta 400 inkstų transplantacijų. Lietuvoje gyvena apie 800 žmonių, kuriems buvo persodintas inkstas.

Numetė 20 kg

„Matėme didesnį nutikimą, KMI buvo netoli 40. Patarėme numesti svorio ir ji tai sugebėjo padaryti“, - prisimena I. Bublytė.

Marijampolietę kone tris dešimtmečius vargino inkstų problemos.

Elvyrai inkstų transplantacija atlikta 2013 metais. Per pusmetį iki operacijos marijampolietė numetė 25 kg.

„Iš pradžių svarsčiau gyvenimo būdo nekeisti, tačiau laiku atsitokėjau - pagalvojus apie gyvenimo kokybę, sprendimą pakeičiau ir nė kiek nesigailiu. Pamačiau, kaip gyvena tie, kuriems persodintas inkstas ir susiėmiau“, - pasakoja E. Pažerienė.

Moteris susitvarkė mitybą, pradėjo mankštintis, vaikščioti ir svoris nuo 120 nukrito iki 95.

“Pradžioje buvo sunku. Tada daktarė pradėjo ant manęs rėkti. Atsisakiau saldumynų, kuriuos labai mėgau. Svarbiausia mažiau valgyti. Storiems žmonėms reikia organizuoti varžybas – Kaunas prieš Vilnių. Tada būtų stimulas“, - juokiasi moteris.

Tiesa, E. Pažerienė pripažino, kad pamažu grįžo visi numesti kilogramai.

„Negaliu atsisakyti saldumynų, dabar jau nėra stimulo. Iš tikro man labai gėda. Labai mėgstu saldaines. Tai visiškas apsileidimas. Pamatau saldaines, tai net silpna pasidaro. Keista, seniau mėgau silkę, o dabar saldumynus“, - juokiasi marijampolietė.

Mamos pavyzdžiu susižavėjo ir jos sūnus, kuris taip pat numetė 20 kg.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)