Pavyzdžiui, mokslininkams pavyko išgelbėti du kūdikius, sergančius tokių formų leukemija, kurios anksčiau buvo neišgydomos. Pritaikius genų terapiją, kūdikiai išgyveno ir, tikimasi, gyvens kaip visi kiti sveiki vaikai.

Leidinyje „Science Translational Medicine“ tyrėjų iš Europos komanda rašo, kad po novatoriško gydymo mergaitės jau, atitinkamai, 18 ir 12 mėnesių yra sveikos.

Genų inžinerijos būdu į jų organizmus buvo integruoti baltieji kraujo kūneliai, kad organizmas pats įveiktų vėžines ląsteles.

Tyrėjų straipsnyje rašoma, kad abiem atvejais molekulių remisija buvo pasiekta per 28 dienas – tai neįtikėtinai trumpas laikas.

Šiuo metu abiejų kūdikių organizme ūmios limfocitinės leukemijos, kuria jie sirgo, nelikę nė ženklo. Be sunkaus ekspertų iš Londono „Great Ormond Street“ ligoninės bei prancūzų biotechnologijų įmonės „Cellectis“ darbo šių kūdikių jau nebūtų šiame pasaulyje.

Šį metodą jau anksčiau yra naudojusios įvairios farmacijos bendrovės, bet genų inžinerijai būdavo naudojami baltieji kraujo kūneliai, paimti iš pacientų, kurie patys buvo gydomi nuo vėžio.

O šiuo atveju ląstelės-žudikės buvo paimtos iš sveikų donorų ir persodintos sergantiems kūdikiams, kad jų organizme atakuotų vėžines ląsteles. Egzistavo rizika, kad mergaičių imuninė sistema sureaguos neigiamai ir sunaikins „svetimkūnius“ baltuosius kraujo kūnelius, tačiau taip nenutiko – bent jau iš pradžių. Praėjus dviem mėnesiams vienos iš mažųjų pacienčių organizme kilo imuninė reakcija, bet po steroidų terapijos ir kaulų čiulpų transplantacijos ji jaučiasi puikiai.

Viena iš priežasčių, kodėl šis naujas metodas buvo išbandytas su šiais kūdikiais yra ta, kad labai maži vaikai dar neturi daug baltųjų kraujo kūnelių. Paėmus kažkiek baltųjų kraujo kūnelių iš jų organizmo, tai galėtų sukelti pavojų jų imuninei sistemai. Tai, kad tokia genų persodinimo metodika pasirodė esanti veiksminga, leidžia manyti, kad tai gali būti universali terapija, galinti padėti visiems pacientams, nepriklausomai nuo amžiaus ir imuninės sistemos būklės.

Reikia atlikti dar daug tyrimų, kad galima būtų patvirtinti, kad šis metodas veiksmingas visiems, įskaitant vyresnius vaikus ir suaugusiuosius, bet kol kas gauti rezultatai teikia vilties.

Egzistuoja šimtai vėžio formų, kiekviena jų sugeba įsigauti į organizmą pro imuninės sistemos barjerą ir imti niokoti kūną. Nors atsiranda vis daugiau naujų veiksmingų vėžio gydymo būdų, šios ligos diagnozė vis dar skamba kaip nuosprendis. Tačiau, kaip parodo šis tyrimas, proveržis gali būti jau visai netoli.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)