Laiške teigiama, kad „Vadovaudamiesi Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Šiaulių departamento Joniškio skyriaus 2016-12-20 akto nurodymu, visi mokyklos mokiniai privalo atlikti sveikatos patikrinimą dėl tuberkuliozės, o tyrimo rezultatus pristatyti grupės auklėtojui iki 2017 m. sausio 16 d.“

Norėdami pasitikrinti sveikatą mokiniai turi kreiptis į šeimos gydytoją ir atlikti rentgenologinį plaučių tyrimą asmens sveikatos priežiūros įstaigoje arba su šeimos gydytojo siuntimu kreipiantis į VšĮ Respublikinės Šiaulių ligoninės filialo Tuberkuliozės ir plaučių ligoninės konsultacijų poliklinikos. Sveikatos patikrinimas nemokamas.

„Tokį laišką gavau į savo TAMO dienyną iš mokyklos pavaduotojo. Apie patikrinimą iki 16 dienos rašoma, o apie galimybę neiti į mokyklą iki tos dienos, kol visi pristatys pažymas, nėra nė žodžio. Kaip taip gali būti? Kaip nepagalvoja, kad gali užsikrėsti dar daugiau?“, - klausė pasipiktinusi mama.

Spėja, kad liga užsikrėtė atostogų metu

Joniškio žemės ūkio mokyklos direktorius Liudas Jonaitis DELFI patvirtino ligos atvejį, tačiau siūlė per daug nedramatizuoti naujienos.

„Buvo toks vaikas, anksčiau mokėsi. Čia nieko nėra tokio dalyko didelio. Nieko čia Lietuvoj pavojaus tokio nesimato“, - sakė jis, vis kartodamas, kad „nieko čia nėra“.

Pašnekovo teigimu, dabar visi turi pasitikrinti sveikatą.

„Tuberkuliozę nustatė Higienos centras, visi darbuotojai, kadangi mokykloje dirba, tikrinasi sveikatą, turi persišviesti plaučius. Taip pat ir mokiniai iki nustatytos datos – sausio 16 d.“, - teigė L. Jonaitis.

Paklaustas apie asmenį, kuriam buvo diagnozuota tuberkuliozė, direktorius patvirtino, kad tai – moksleivis.

„Jis trečiakursis. Buvo išvažiavęs į kelionę su tėvais. Iš Šiaulių jis. Kitų atvejų fiksuota nebuvo. Jonišky tokių židinių nėra. Turbūt jo imunitetas buvo nusilpęs ir parsivežė, berods į Afrikos šalį buvo išvažiavęs“, - sakė pašnekovas.

Jo teigimu, šiuo metu mokykloje darbas vyksta įprastu tempu.

Patikra vykdoma dviem tikslais

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Šiaulių departamento epidemiologė Rita Švambarienė sakė apie susirgimą gavusi informaciją gruodžio 14 d. Asmeniui nustačius tuberkuliozės sukėlėją, diagnozuota atvira forma.

„Visada tokiu atveju atliekamas židinio tyrimas, siekiant išaiškinti asmenis, kurie buvo su ligoniu - ar tai būtų šeima, mokslo kolektyvas ar darbo kolektyvas. Kadangi tai buvo moksleivis, apie ligą buvo informuota mokykla. Pasitarus su gydytojais pulmonologais nuspręsta patikrinti visą kolektyvą“, - sakė specialistė.

Įprastai sveikatos patikrai skiriamas vienas mėnuo.

„Tai padeda išsiaiškinti, ar yra daugiau užsikrėtusių, o gal yra koks nors sergantysis, apie kurį mes nieko nežinome“, - sakė R. Švambarienė.

Duomenys bus renkami iki sausio 16-osios, tačiau pašnekovė nerimavo, kad ne visi mokiniai spėsiantys ar galėsiantys pasitikrinti sveikatą - pavyzdžiui, tie, kurie gyvena atokiau.

Epidemiologės žiniomis, susirgusiam asmeniui liga diagnozuota laiku, ankstyvoje formoje, tad grėsmės šiuo metu nėra.

2014 m. Joniškio krašte buvo 16 atviros plaučių tuberkuliozės atvejų, 2015 - 9 atvejai, o 2016 m. - 7 atvejai.

Sergantis ir užsikrėtęs – ne tas pats

Kaip informuoja Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras, kvėpavimo organų tuberkuliozė (TB) tai infekcinė liga, kurią sukelia tuberkuliozės mikobakterija (TM) (Mycobacterium tuberculosis ), plintanti per orą su dalelėmis. Pagrindinis TM šaltinis yra žmogus, sergantis atvira plaučių TB forma. Negydomas TB sergantis žmogus gali mirti.

Pagrindiniai plaučių tuberkuliozės požymiai - sunkus kosulys, trunkantis 3 ar daugiau savaičių, skausmas krūtinėje bei skreplių ar kraujo atkosėjimas. Kiti požymiai, išduodantys ligą, yra šie: silpnumas ar nuovargis, svorio kritimas, apetito stoka, drebulys, karščiavimas, naktinis prakaitavimas.

Tuberkuliozės mikobakterijos (TM) patenka į orą, kai plaučių TB sergantis žmogus kalba, kosėja ar čiaudi. TM ore gali išlikti kelias valandas priklausomai nuo aplinkos sąlygų. Žmogus, įkvėpęs TM užteršto oro, gali tapti infekuotu.

Koks skirtumas tarp žmogaus užsikrėtusio TM ir žmogaus sergančio TB?

Užsikrėtę asmenys savo organizme turi TM, bet jos nėra aktyvios ir nesukelia ligos, nepasireiškia TB būdingi požymiai ir žmogus neplatina ligos sukėlėjo. Nustatyta, kad tik dalis užsikrėtusių asmenų (5-10 proc.) gali susirgti arba suserga TB.

Sergančių TB žmonių organizme bakterijos aktyviai dauginasi, jiems pasireiškia TB būdingi simptomai, kosėdami jie platina užkratą. TB dažniausiai užsikrečiama, jei yra kasdienis artimas sąlytis su sergančiais asmenimis gyvenamoje aplinkoje, darbe, kitose įstaigose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)