Šia liga serga ir jos motina, brolis bei dvi seserys.

Moteris žino, kad šią ligą paveldėjo ir abu jos vaikai, rašo BBC.

Ant parko suoliuko su vyru sėdinti M. Littlewood stebi vienas kitą po pievą besivaikančius šunis.
„Vaikai su malonumu čia žaidžia, kai grįžta iš mokyklos. Tai labai patogu, nes parkas visiškai netoli namų“, – pasakoja moteris.

Deja, ji puikiai žino, kad nerūpestingo žaidimo dienos jau suskaičiuotos, nes dešimtmetė dukra ir devynerių sūnus paveldėjo pavojų gyvybei keliančią ligą.

M. Littlewood serga inkstų policistoze. Šia liga sergančių ligonių inkstų audinį per keletą metų pakeičia skysčio pripildytos cistos. Ligos simptomai – nuolatinis pilvo skausmas ir šlapimo takų infekcijos. Inkstų policistozė paprastai pasireiškia sulaukus 30–40 metų, bet simptomai gali išryškėti ir vaikystėje. Ligonių būklė iš pradžių gerinama dializės procedūromis, bet anksčiau ar vėliau neapsieinama ir be organo persodinimo operacijos.

Liga yra paveldima, taigi, ja serga ir M. Littlewood motina, brolis, seserys bei tetos ir dėdės. Nuo šios ligos mirė moters senelė. Egzistuoja net 50 proc. tikimybė, kad inkstų policistoze sergantis asmuo perduos ligą savo vaikams.

„Niekada nieko dėl šios ligos nekaltinau, nes kaltų čia nėra – tiesiog toks likimas“, – sako moteris.

Inkstų policistozė gali būti nustatyta ultragarsu, kompiuterine tomografija, magnetiniu branduoliniu rezonansu. Paprastai tokiu atveju turėtų būti ištiriami visi šeimos nariai, kad būtų laiku nustatyta liga ir sulėtintas inkstų funkcijos nepakankamumo progresavimas. Taip pat atliekami ir genetiniai tyrimai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)