Avai Christianson vėžys buvo diagnozuotas tuomet, kai jai buvo vos ketveri metai. Tačiau gydytojai sakė, kad jos galimybės išgyti yra labai didelės. Jai buvo diagnozuota dažniausiai pasitaikanti leukemijos forma – ūminė limfoblastinė leukemija. 90 proc. atvejų padeda paprastas chemoterapijos kursas.

Tačiau Viskonsine gimusios Avos atveju viskas buvo kitaip. Sulaukusi aštuonerių metų mergaitė jau buvo ištvėrusi visus standartinius gydymo būdus – nuo chemoterapijos iki kaulų čiulpų transplantacijos. Tačiau liga atsinaujino penkis kartus.

Laimei, nuo tada, kai mergaitei buvo diagnozuota liga, mokslas gerokai pažengė į priekį imunologijos srityje ir išmokė žmonių organizmą patį kovoti su augliais. Būtent šis naujas gydymo būdas suteikia viltį jau viską išbandžiusiems žmonėms.

Šiemet Ava tapo aštuonioliktuoju žmogumi pasaulyje, kuriam JAV nacionalinio sveikatos instituto Klinikiniame centre buvo atlikta nauja penkias minutes trunkanti procedūra. Rugpjūtį medikai Avos tėvams pranešė, kad vėžys pasitraukė.

Ne kartą nusivylę mergaitės tėvai Bethany ir Jay neskubėjo švęsti, tačiau dienraščiui „The Washington Post“ jie sakė, kad širdyje dega viltis. „Mums tiesiog labai reikia, kad šis metodas padėtų“, – sakė jie.

Prieš šį eksperimentą naujoji procedūra – CAR T-ląstelių terapija – nebuvo atlikta žmonėms. Šios procedūros metu iš žmogaus organizmo paimama maždaug 30 mln. imuninių ląstelių, kurios genetiškai modifikuojamos panaudojant kamienines ląsteles, ir vėliau jos vėl suleidžiamos žmogui. Modifikuotos ląstelės „medžioja“ ir naikina vėžines ląsteles.

Ava pernai Minesotoje išbandė pirminę šios terapijos versiją, tačiau liga greita atsinaujino. Vėliau jai buvo atlikta minėto centro patobulinta procedūra. Tai yra šiuo metu daugiausia vilčių teikiantis leukemijos gydymo būdas, nes liga tampa vis „protingesnė“.

Ūminė limfoblastinė leukemija yra kaulų čiulpuose gaminamų baltųjų kraujo kūnelių vėžys. Egzistuoja dviejų tipų baltieji kraujo kūneliai – limfocitai ir mieloidinės ląstelės. Jos kovoja su infekcija.

Paprastai baltieji kraujo kūneliai dalijasi kontroliuojamu būdu. Tačiau leukemijos atveju dalijimasis tampa nebekontroliuojamas ir ląstelės dalijasi, tačiau nesubręsta. Tokios nesubrendusios ląstelės užpildo kaulų čiulpus ir neleidžia jiems gaminti sveikų kraujo ląstelių.

Kadangi leukeminės ląstelės negali subręsti, jos negali ir tinkamai kovoti su infekcija, todėl didėja infekcijos rizika.

Paprastai leukemijai gydyti atliekama kaulų čiulpų transplantacija. Iki šiol nebuvo kito varianto. „Prieš penkerius metus mūsų gydytojas mums tiesiog būtų liepęs eiti namo“, – sakė Bethany
Dabar, po gydymo, Avos tėvai tikisi, kad jų dukra turės normalią vaikystę. „Labai tikimės, kad tai mūsų paskutinė stotelė, ir kad viskas bus gerai“, – sakė Jay.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)