Atliekant tyrimus šio viruso nebeaptinkama 44-ejų metų vyro kraujyje, nors ankstesni tyrimų dėl ŽIV rezultatai būdavo teigiami.

ŽIV virusą nešiojęs vyras yra socialinės sferos darbuotojas. Tai vienas iš 50-ies asmenų, dalyvavusių naujo bandymo išgydyti ligą eksperimente. Eksperimentą inicijavo Jungtinės Karalystės universitetuose dirbantys mokslininkai

Kaip rašo „The Times“, jei virusas vyro kraujyje ir toliau nebus aptikta, bus patvirtinta, kad tai pirmasis eksperimento keliu visiškai išgydytas ŽIV nešiotojas.

Šiuo metu Didžiojoje Britanijoje ŽIV yra užsikrėtę 100 tūkst. žmonių, o visame pasaulyje su šiuo virusu gyvena 36 mln. asmenų.

Vis dar neįvardijamas vyriškis sako: „Jei paaiškėtų, kad pasveikau, būtų išties nuostabu. Pastarasis kraujo tyrimas buvo atliktas prieš porą savaičių. Tada viruso kraujyje aptikti nepavyko. Eksperimente nutariau sudalyvauti norėdamas padėti ir sau, ir kitiems. Būtų tiesiog puiku, jei paaiškėtų, kad po metų metais trukusių tyrimų pagaliau pavyko išsiaiškinti, kaip išgydyti ligą. Prisidėti prie šio pasiekimo man didžiulė garbė.“

Prie projekto darbavosi mokslininkai iš Oksfordo ir Kembridžo universitetų bei trijų Londono aukštųjų mokyklų – „Imperial College“, „University College“ ir „King’s College“.

Daugeliui pacientų yra skiriama prieš retrovirusus nukreipta terapija (ART), kuria siekiama užkirsti kelią viruso plitimui kraujyje. Visgi visiškas išgydymas šiuo metodu nepasiekiamas. Be to, jį taikant nepavyksta aptikti ramybės būklės infekuotų ląstelių.

Naujojo dviem metodais pagrįsto gydymo atveju skiriama vakcina, padedanti organizmui atpažinti ŽIV infekuotas ląsteles, ir vaistai, suaktyvinantys ramybės būklės ląsteles, kad būtų galima jas aptikti.

„Tai vienas iš pirmųjų dėmesio vertų bandymų visiškai išgydyti ŽIV, – atsakydamas į „The Times“ klausimą sako klinikinių tyrimų infrastruktūrai priklausančio Nacionalinio sveikatos tyrimų instituto vadovas Markas Samuelsas. – Tiriame realią galimybę išgydyti ŽIV. Tai didžiulis iššūkis ir dar anksti daryti išvadas, bet progresas akivaizdus.“

Vienintelis nuo ŽIV išgijęs žmogus yra Timothy Brownas. 2008-aisiais metais jam buvo persodintos natūralų imunitetą turinčio paciento kamieninės ląstelės.

Apie ŽIV

ŽIV – tai žmogaus imunodeficito virusas. ŽIV sukelia AIDS – įgytą (akvizitinį) imunodeficito sindromą, pasireiškiantį įvairiomis (oportunistinėmis) infekcijomis, navikais ir kitomis ligomis. ŽIV patekęs į žmogaus organizmą naikina baltuosius kraujo kūnelius (T-limfocitus), imuninėje sistemoje kontroliuojančius infekcijas.

ŽIV infekcijai progresuojant imuninė sistema palaipsniui silpsta ir organizmas tampa nepajėgus apsiginti nuo infekcijų ar ligų. Limfocitai yra pagrindinės specifinio imuninio atsako ląstelės, nes jos vienintelės gali specifiškai atpažinti ir atskirti įvairias svetimas medžiagas. Jie lemia organizmo imuninio atsako įvairovę, specifiškumą, atmintį.

Infekcijos šaltinis – ŽIV užsikrėtęs žmogus. Didžiausia ŽIV koncentracija randama kraujyje, makšties išskyrose, spermoje, motinos piene. ŽIV užsikrečiama tiesiogiai į kraują, per gleivines ar pažeistą odą patekus ŽIV užkrėstų organizmo skysčių. Seilėse, šlapime, ašarose, prakaite ŽIV koncentracija yra nedidelė, todėl nekelia užsikrėtimo pavojaus. Virusui imlūs visi žmonės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)