Vaistininkai, išklausę kursus specialioms kompetencijoms įgyti, ne tik kaip iki šiol konsultuos pacientus apie vaistus bei racionalų jų vartojimą, bet ir daugiau dėmesio skirs sergantiesiems lėtinėmis ligomis, ypač astma ir lėtine obstrukcine plaučių liga (LOPL), konsultuos dėl nesunkių negalavimų bei teiks informaciją apie profilaktines programas.

Pirmieji tam reikiamą kvalifikaciją įgijo ir konsultacijas pradės teikti mažų kainų tinklo „Camelia“ specialistai, rašoma pranešime spaudai.

Daugiau dėmesio pacientams

Tyrimai rodo, kad Lietuvos vaistinių klientai iš vaistininkų vis dažniau tikisi ne tik bendrinių rekomendacijų ir profesionalių patarimų, bet ir asmeniškų, privačių konsultacijų, kurios, esant būtinybei, galėtų būti ne vienkartinės, bet ir tęstinės.

„Pastebime, kad klientai paprastai prisiriša prie vienos vaistinės ar net vieno konkretaus vaistininko. Tai ypač aktualu lėtinėmis ligomis sergantiems, pagyvenusiems, vienišiems žmonėms, kurie nori gauti papildomos informacijos, išsamias konsultacijas. Mūsų specialistai kėlė kvalifikaciją ir pirmieji Lietuvos sveikatos mokslų universitete baigė specialiųjų kompetencijų mokymus. Įgijus specialiąsias kompetencijas vaistininkai turės galimybę teikti daugiau paslaugų, skirti pacientams dar daugiau individualaus dėmesio“, – pabrėžė mažų kainų vaistinių tinklo „Camelia“ vadovė Aušra Budrikienė.

Vaistininkai gyventojams, kuriems paskirtas gydymas vaistais, nuo šiol ne tik teiks individualias konsultacijas, spręs su vaistinių preparatų vartojimu susijusias problemas, bet ir informuos žmones apie vykdomas prevencines programas, galimybes dalyvauti sveikatinimo ir profilaktikos programose.

Tokiu būdu geriau užtikrinama, kad visos sveikatos apsaugos sistemos grandys veiks išvien ir esant būtinybei ne tik gydytojas, bet ir vaistininkas galės individualiai konsultuoti ir padėti pacientams išvengti neteisingos savigydos, sektis astmos ligos kontrolę, parodyti, kaip tinkamai naudoti inhaliatorius, teikti informaciją ne tik apie vaistinius preparatus, bet ir racionalų jų vartojimą.

„Pradėjus teikti farmacinės rūpybos paslaugas, gydytojai ir vaistininkai galės dirbti kaip darni komanda ir visapusiškai pasirūpinti pacientų sveikata. Vaistininkai gyventojams, kuriems gydytojo paskirtas gydymas vaistais, teiks individualias konsultacijas, prižiūrės, kad vaistai būtų vartojami racionaliai ir atsakingai, esant būtinybei, informacija dalinsis kartu su pacientą gydančiu gydytoju“, – pabrėžė mažų kainų vaistinių tinklo vadovė.

Investuota per pusę milijono eurų

Farmacinės rūpybos paslaugų teikimas įsigaliojo nuo šių metų sausio pradžios, tačiau tik vasarą vaistinių tinklai sulaukė teisės aktų, kuriuose apibrėžti reikalavimai vaistinių pasirengimui, vaistininkų kvalifikacijai kelti.

„Esame pirmasis farmacinės rūpybos paslaugas teikti pradedantis vaistinių tinklas. Tam pradėjome ruoštis jau nuo 2013 m., kuomet mūsų farmacijos specialistams Lietuvos ir užsienio lektoriai pradėjo vesti mokymus apie profesionalų konsultavimą nesunkių negalavimų ir lėtinių ligų atvejais, gilinamos farmacinės rūpybos žinios ir formuojami įgūdžiai. Į specialistų kvalifikacijos kėlimą, į vaistinių pritaikymą konsultacijoms iš viso investavome per 500 tūkst. eurų. Esame socialiai atsakinga įmonė, todėl pozityviai vertiname tokias investicijas. Visų pirma todėl, kad vaistinės bus kur kas geriau integruotos į bendrą sveikatos apsaugos sistemą, taps pilnaverte jos dalimi. O sisteminga sveikatos apsauga garantuos, kad pacientai ne tik gydysis nuosekliau, geriau žinos savo sveikatos būklę, bet ir sutaupys tikslingai pirkdami tik tinkamiausius preparatus“, – pažymėjo „Camelia“ vadovė.

„Eurovaistinėje“ farmacinė paslauga bus pradėta teikti per artimiausią mėnesį. Įmonė keturiolikoje vaistinių skirtinguose šalies miestuose įrenginėja atskiras patalpas farmacinei paslaugai atlikti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)