DELFI susisiekus su klinikomis, naujienų nebuvo.

Apie tai, kuo ypatingas ūminis pankreatitas, kokios jo komplikacijos bei galimos gydymo išeitys – pokalbis su LSMU Kauno klinikų gastroenterologu profesoriumi Gediminu Kiudeliu.

Žala visam organizmui

Pankreatitas – tai dėl įvairių priežasčių atsiradęs kasos uždegimas. Jis gali būti tiek lėtinis, tiek ūminis. Pastarasis sukelia staigią kasos ląstelių žūtį, o agresyvūs kasos fermentai pažeidžia pačią kasą ir patenka į kraują, todėl nukenčia ne tik kasa, bet ir visas organizmas. Prof. G. Kiudelio teigimu, ūmus pankreatitas skirstomas į dvi formas.

„Ūminis edeminis pankreatitas įprastai praeina per 3 dienas. Jo metu neišsivysto kasos nekrozė – kasos audinio žuvimas. Jis taip pat nesukelia ir greta esančių audinių griūties – nekrozės. Pacientai, kuriems diagnozuota ši liga, patiria didelį skausmą, vemia, patenka į ligoninę, tačiau jie pasveiksta beveik savaime.

Mažesnė pacientų dalis suserga ūmiu nekroziniu pankreatitu. Čia baigtis gali būti daug sunkesnė. Kasos audinys nekrozuoja, išsiskiria labai daug citokinų – uždeginimių medžiagų. Pastarosios jau gali veikti kraujotakos, kvėpavimo sistemas, visus kitus organus – inkstus, plaučius, širdį ir kt. Jei citokinų – uždegiminių mediatorių – ligos pradžioje išsiskiria labai daug, išsivysto vadinamasis dauginis organų funkcijų nepakankamumas“, - pasakojo pašnekovas.

Dar daugiau – dėl kasos audinio bei greta esančių audinių irimo gali atsirasti infekcijos židinių. Tai – jau vėlyvosios komplikacijos, įvykstančios po 4 savaičių.

„Tad pirmosios ūminio pankreatito fazės metu išsiskiria labai daug citokinų, sutrinka daugelio sistemų veikla ir pacientas gali mirti. Jei šią fazę žmogus išgyvena, vėlgi du keliai. Sistemos bei organai arba atsistatinėja, arba dėl kasos ir kitų audinių nekrozės prasideda kitos komplikacijos“, - aiškino Kauno klinikų gastroenterologas.

Kokios komplikacijos bus konkrečiam pacientui – įvardinti sunku.

„Vieniems tokia liga gali baigtis inkstų funkcijos nepakankamumu, kai reakalinga hemodializė ir tik palaipsniui funkcijos vėl atsistato. Kitiems po 4-5 savaičių tuose nekrozės plotuose prasideda infekcijos. Tretiems – praeina lengviau. Ūminis pankreatitias – tokia liga, kuri savye talpina begalę būklių ir baigčių, susijusių su bet kuriomis organų sistemomis“, - pabrėžė G. Kiudelis.

Nuo ko priklauso gydymo trukmė

Gydytojas sakė, kad ne vienas pacientas su šia liga kankinosi mėnesį ir ilgiau.

„Yra atvejų, kai pacientai ligoninėje praleidžia ir pusę metų. Jiems prireikia daugybės procedūrų, į darbą įsijungia ir chirurgai – užkrėstos, infekuotos nekrozės pašalinimui iš įvairių pilvo vietų. Bet būna, kad ir po pusės metų toks žmogus pasveiksta“, - teigė jis.

Tiesa, kuo ilgesnis gydymas, tuo, neabejotinai, ligos eiga sunkesnė. Gydant kasos uždegimaą yra tarsi nuolatinis gaisrų gesinimas.

„Iš esmės, tai yra kova su komplikacijomis. Pankreatito kaip individualios ligos gydymo nėra. Gydytojai, kiek tai įmanoma, turi palaikyti visas organų sistemas, kad šios gerai funkcionuotų,t taip pat užtikrinti tinkmą skysčių, elektrolitų balansą, veiksmingą infekcijų gydymą. Kai yra daug problemų, tai kiekvieną jų ir reikia gydyti. Prireikia daug intervencijų“, - aiškino profesorius G. Kiudelis.

Gydytojas pabrėžė, kad didelės įtakos sveikimui turi ir žmogaus imunitetas, amžius.

„Didelė dalis sėkmės yra vidiniuose paciento rezervuose, to nepaneigsi. Tačiau svarbu ir tai, kad gydytojai laiku pastebėtų komplikacijas ir jas gydytų“, - sakė pašnekovas.

Nemažas mirtingumas

Nekrozinis pankreatitas nėra dažnas, tačiau jis iki šiol išlieka liga, kelianti daug diagnostikos ir gydymo klausimų tiek chirurgams, tiek reanimatologams, tiek terapeutams. Nepaisant naujausių intensyviosios terapijos laimėjimų, mirštamumas dėl ūminio kasos uždegimo vis dar išlieka didelis, ir kartais medikai mažai kuo gali padėti.

Kaip rašoma žurnalo „Lietuvos chirurgija“ (2006 m., nuoroda čia) straipsnyje, pusė ligonių miršta pirmosios klinikinės fazės metu, taip ir nepavykus kompensuoti sisteminio uždegiminio atsako sindromo sutrikdytų organizmo gyvybinių funkcijų. Tai dažniausiai pasakytina apie senyvus, vyresnius kaip 70 metų, ligonius, sergančius daugybe gretutinių ligų.

Kita dalis ligonių daþniausiai miršta nuo sepsinių komplikacijų sukelto DONS (dauginio organų nepakankamumo sindromo) arba laiku nekoreguotų kitų ūminio pankreatito komplikacijų: išeminio kolito ir storosios žarnos nekrozės, kraujavimo iš parapankreatinių kraujagyslių pseudoaneurizmų, laiku nekoreguotos intraabdominalinės hipertenzijos.

Straipsnio autoriai teigia, kad taip pat nereikėtų pamiršti, kad ištikus ūminiam pankreatitui paūmėja ir kitos chirurginės ligos – prakiūra arba pradeda kraujuoti gastroduodeninės opos, gali prasidėti tulžies pūslės gangrena.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (220)