Santariškių klinikų Vaikų ligoninės Vaikų ortopedijos traumatologijos centro vadovas docentas, daktaras Kęstutis Saniukas sako, kad uodegikaulio trauma dažniausiai kamuoja vaikus ir jaunimą.

Uodegikaulio traumos sudaro 12 proc. visų stuburo slankstelių sužalojimų, o iš visų kaulų lūžių uodegikaulio lūžiai sudaro iki 0,5 proc.

Tiesa, pašnekovas sako, kad statistika nėra visiškai tiksli, nes uodegikaulio traumų diagnostika šlubuoja, dažnai traumos nustatomos joms įsisenėjus ar nenustatomos apskritai.

Uodegikaulis – jautri stuburo dalis

Uodegikaulio pavadinimas sufleruoja, kad tai yra protėvių, turėjusių uodegą, palikimas, tad pašnekovas paaiškina, kur yra ši stuburo dalis.

„Uodegikaulis yra į vieną suaugę penki paskutiniai stuburo slanksteliai. Tai yra vadinamas atavizmas, kitaip tariant, išnykęs organizmo požymis, būdingas tolimiems protėviams, - kalbėjo K. Saniukas. - Dabar jo funkcija yra atraminė – apsauginė, jis yra netoli tiesiosios žarnos. Šiuolaikiniu požiūriu, viskas, ką žmogus turi, jam yra reikalinga, nebent pradeda trukdyti. Kalbant apie uodegikaulį, didelio jo reikalingumo nėra, bet jį traumavus nepatogumų gali būti.“

Gydytojas pasakoja, kad gauti uodegikaulio traumą yra palyginti paprasta: pakanka nepatogiai nukristi, o jei stuburo galiuku trenkiamasi į stalo ar kėdės kampą, galimas ir lūžis.

„Traumą turime tuomet, kai žmogus staiga nukrenta ant užpakalio ir uodegikaulis trekšteli. Lengvai tai gali nutikti vaikams, nes jų uodegikaulis dar kremzlinis – kaulinis, o traumuotas jis užlinksta ir ilgai gyja, trukdo sėdėti ir kelia varginančius skausmus“, – dėstė K. Saniukas.

Pašnekovas paaiškina, kad iš pradžių uodegikaulio traumos gydomos konservatyviai, koreguojama sėdėsena, o jei tai nepadeda, po vieną – du pacientus per metus yra operuojama. Negerai suaugęs ar netaisyklingai užsilenkęs uodegikaulis gali sukelti skausmus toje vietoje, kur baigiasi stuburas.

„Žmogus gali jausti skausmus kai tuštinasi, jei uodegikaulio galiukas įsiremia į tiesiąją žarną. Uodegikaulio traumos nėra retos, bet dažniausiai jos baigiasi gerai, tik skausmai tampa įkyrūs, ilgai nepraeina. Todėl žmonės sėdi ant specialaus rato ar minkštos pagalvėlės, kad tik nesužalotų traumuotos vietos, sukurtų šiltnamio sąlygas jo gyjimui“, - sakė K. Saniukas.

Tad pirmasis uodegikaulio traumos požymis – maudimas, nepraeinantis ir įkyrus skausmas.

„Skausmas gali būti panašus net į radikulitą, nes nervų šaknelės reaguoja kai uodegikaulis juda, nes normaliu atveju jis judėti neturi. Kai uodegikaulis nulaužiamas, traumos vietoje susidaro vadinamasis netikras sąnarys ir jis turi patologinį judesį, kuris ir sukelia skausmą“, - komentavo gydytojas.

Kai patiriama uodegikaulio trauma, žmogus turi saugotis mažiausiai 3-4 mėnesius, kad traumuota vieta sugytų. Nors paprastai, pasak gydytojo, gijimui pakaktų 6-8 savaičių, bet šiuo atveju traumos vietos nepavyksta užfiksuoti, tad ji gyja sunkiai.

„Norint nustatyti uodegikaulio lūžį gali prireikti kelių tyrimų: rentgeno, jei jo negana, magnetinio rezonanso ar kompiuterinės tomografijos, nes kartais reikia vaizdą matyti 3D. Vaikams uodegikaulis dar yra kremzlinis, yra sąnariukų, kurie vėlesniame amžiuje išnyksta jam kaulėjant, tad jiems ir lūžiai pasitaiko dažniau, pakanka nesėkmingai nugriūti“, - pastebėjo K. Saniukas.

Kaip saugotis?

Paklausus, kaip sėkmingai nugriūti ir išvengti uodegikaulio traumos, pašnekovas sako, kad, jei pavyksta, reikia stengtis kristi kuo minkščiau.

„Kalbant paprastai, geriau kristi ant sėdmenų, kur daugiau riebaliuko. Aišku, geriausia stengtis saugotis traumų ir taikyti Kardashian metodiką“, - juokauja gydytojas.

Kim Kardashian yra JAV realybės šou žvaigždė, žinoma ir dėl savo apvalumų.

„Kalbant rimtai, ypač ši trauma gresia žmogui suplonėjus, pavyzdžiui, mergaitėms augimo periodu, kai nėra pakankamai atramų smūgio atveju. Kitaip tariant, žmogus, užuot sėdęs ant „riebalinės pagalvėlės“ sėdasi ant kaulų. Aišku, ši trauma pasitaiko ir stambesniems žmonėms, bet labai labai retai, nebent smūgio metu labai tiksliai pataikyta į uodegikaulį“, - apibendrino K. Saniukas.

Bet kokiu atveju, gydytojas pataria ilgiau nepraeinančio skausmo po traumos neužleisti, nes kuo anksčiau bus pradėtas gydymas, tuo didesnė tikimybė sėkmingai pasveikti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)