Kauno klinikos „Bendrosios medicinos praktika“ gydytojas urologas Titas Simaška pasakoja, kokios pagrindinės šios būklės priežastys, kaip gydyti ir kokios profilaktinės priemonės padėtų jos išvengti.

Šlapimo nelaikymas – tai būklė, kai sutrinka šlapinimosi funkcija ir nevalingai teka šlapimas.

Šlapimo nelaikymas gali sukelti tokias sveikatos problemas kaip tarpvietės iššutimas, bėrimai, pragulos, šlapimo takų infekcijos ir kitos gretutinės ligos.

Pacientai patiria didžiulį psichologinį diskomfortą, jiems sunkiau bendrauti, dažnai sumažėja darbo produktyvumas; jie atsisako mėgstamų užsiėmimų, vengia tolimų kelionių, atsiriboja nuo draugų. Gali sutrinkti lytinis gyvenimas, pasireikšti depresija.

Pasak statistikos, vyrai šia liga serga 10 kartų rečiau nei moterys. Dažniausiai negalavimas diagnozuojamas vyresnio amžiaus moterims. Vadovaujantis tyrimais, šlapimo nelaiko kas antra gimdžiusi penkiasdešimtmetė.

Kokie šlapimo nelaikymo tipai?

Išskiriami keli šlapimo nelaikymo tipai.

Įtampos šlapimo nelaikymas. Šlapimas išteka fizinio krūvio metu, kosint, čiaudint, bėgant, sportuojant, einant ar ramybės būklėje, nors nejaučiamas noras šlapintis.

Dirglioji šlapimo pūslė. Jaučiamas nuolatinis ir nevalingas noras šlapintis; atsiradus staigiam norui šlapintis, šlapimas nesulaikomas.

Mišrus šlapimo nelaikymas. Pirmų dviejų tipų derinys.

Paradoksinis šlapinimasis. Dėl ligų ar apsigimimo sumažėja šlapimo pūslės talpa, arba sutrinka šlapimo pūslės išsituštinimas, ko pasekoje ji perpildoma, todėl šlaplės raukai nesulaiko šlapimo tekėjimo ir jis teka nevalingai.

Neurogeninis šlapimo nelaikymas. Atsiranda sutrikus reguliacijai dėl stuburo smegenų traumų, periferinių ir centrinės nervų sistemos ligų, įgimtų anomalijų.

Pooperacinis šlapimo nelaikymas. Pasireiškia, kai operacijos metu pažeidžiami šlaplės raukai (dažniausiai taip nutinka operuojant prostatą).

Kokios dažniausiai pasitaikančios moterų šlapimo nelaikymo priežastys?

Moterų šlapimo nelaikymo priežastys būna dviejų rūšių. Tai fizinio krūvio lemiamas šlapimo nelaikymas ir šlapimo nelaikymas dėl nevalingos šlapimo pūslės raumens kontrakcijos.

Fizinio krūvio šlapimo nelaikymas atsiranda, kai ištempiami ir susilpninami dubens raumenys: dėl gimdymo, nutukimo, raumenų nusilpimo vyresniame amžiuje, makšties ar gimdos pozicijos pasikeitimo. Šlapimas nevalingai išteka kosėjant, čiaudėjant, sunkiai keliant.

Šlapimo nelaikymas dėl šlapimo pūslės nevalingos kontrakcijos gali atsirasti, kai sudirginama šlapimo pūslė, patiriamas emocinis stresas, įvyksta smegenų patologija (insultas, Parkinsono liga), sergama hiperaktyvios šlapimo pūslės ligomis. Noras šlapintis atsiranda staiga, jį sulaikyti sunku.

Kokios vyrų šlapimo nelaikymo priežastys?

Vyrams šlapimo nelaikymas dėl nevalingos šlapimo pūslės kontrakcijos gali atsirasti dėl tokių pat priežasčių, kaip ir moterims. Vyrai dar gali nelaikyti šlapimo patyrę tam tikrų urologinių operacijų ar, sirgdami gerybine prostatos hiperplazija, dėl perpildytos šlapimo pūslės.

Kokie simptomai rodo, kad reikėtų kreiptis į gydytoją?

Į gydytoją reikėtų kreiptis, jei vargina šie simptomai: bet koks šlapimo nelaikymas; šlapimo nelaikymas juokiantis, kosint, dirbant fizinį darbą; šlapimo nelaikymas girdint tekant vandenį (lietui lyjant, bėgant vandeniui iš čiaupo ir kt.); vyresnių nei 6 m. asmenų šlapinimasis į lovą (įprastai vaikai, sulaukę 4–6 m., nustoja šlapintis į lovą); šlapinimasis daugiau kaip 8 kartus per dieną nedideliais kiekiais; labai dažnas naktinis šlapinimasis, staigi šlapinimosi pradžia, kraujas šlapime, negebėjimas pasišlapinti, skausmingas šlapinimasis, silpnėjanti šlapimo srovė, šlapinimasis su pertraukomis; pasišlapinus juntama, kad šlapimo pūslė dar netuščia, kiti nerimą keliantys simptomai, susiję su šlapimo nelaikymu.

Kokie yra nechirurginiai šlapimo nelaikymo gydymo būdai?

Nechirurginiai šlapimo nelaikymo gydymo būdai: priežastinio veiksnio gydymas (infekcijos, prostatos hiperplazijos), medikamentinis hiperaktyvios šlapimo pūslės gydymas; protingas ir savalaikis skysčių vartojimas; elgsenos pokyčiai – šlapinimosi dienyno sudarymas, šlapinimasis nesulaukus noro šlapintis, kas savaitę trukmę tarp šlapinimosi epizodų ilginant 15 min.

Kaip atliekamas chirurginis gydymas?

Operacija atliekama padarius bendrąją ar spinalinę nejautrą. Nejautros rūšį gydytojas anesteziologas parenka individualiai. Operacijos metodas kiekvienam pacientui parenkamas individualiai, atsižvelgiant į ligos stadiją, paciento amžių, lytį ir kitus veiksnius. Dažniausiai taikomos atviros operacijos ir minimaliai invazinės operacijos. Atvirų operacijų metu sustiprinama tarpvietės atrama, šlapimo pūslės kakleliui ir šlaplei suteikiama normali anatominė padėtis. Operacija trunka nuo 30 min. iki 1 val.

Koks pooperacinis laikotarpis?

Po operacijos tą pačią ar kitą dieną pacientai išrašomi į namus. 2 savaites nerekomenduojama maudytis vandens telkiniuose, lankytis pirtyse. Būtina netraumuoti tarpvietės. Fizinio krūvio reikia vengti ne mažiau kaip 2 mėnesius.

Kokie mitybos įpročiai gali padėti kovoti su šia problema?

Šlapimo nelaikančiam žmogui labai svarbu vartojamų skysčių rūšis ir kiekis. Per daug vandens – dažniau šlapinamasi, per mažai vandens – gresia dehidratacija ir šlapimo takų infekcijos. Alkoholis tiesiogiai neigiamai veikia šlapimo pūslę, be to, slopina signalą iš smegenų į šlapimo pūslę, kaip ir kada sulaikyti šlapimą. Reikia mažinti kofeino kiekį, galima paprastą kavą keisti kava be kofeino. Negerti kavos, stiprios juodosios arbatos vakare. Mažinti aštraus maisto kiekį. Vengti rūgščių produktų – citrusinių vaisių, pomidorų, taip pat gazuotų gėrimų.

Kokie fiziniai pratimai tinka?

Kėgelio pratimai, skirti dubens dugno raumenims stiprinti. Juos galima atlikti ir namie, ir darbe. Reikia įtempti tuos raumenis, kurie įtempiami bandant sustabdyti šlapinimąsi. Pilvas ir šlaunys tuo metu turi nejudėti. Suspausti, palaikyti 3 sekundes, tada atpalaiduoti, pabūti 3 sekundes. Kas savaitę ilginti suspaudimus po 1 sekundę, kol bus pasiekta 10 sekundžių. Pratimą daryti po 10–15 kartų tris ar daugiau serijų per dieną.