Pirmiausia – atidus žvilgsnis į darbo vietą

Kineziterapeutė ir Visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Milda Navaslauskaitė pabrėžia, kad darbingo amžiaus žmonės dažnai kenčia nuo raumenų patempimo sukeltų skausmų bei tarpslankstelinių sąnarinių diskų problemų. Taip pat skausmą gali išprovokuoti ergonomikos reikalavimų neatitinkanti darbo vieta (nepatogus sėdimas arba pasikartojančių judesių darbas), netaisyklinga laikysena, įvairios ligos ar traumos.

Specialistės teigimu, raumenų patempimo sukeltas skausmas paūmėja po fizinio aktyvumo, staigaus judesio arba netaisyklingai keliant sunkius objektus.

Skausmas ūmėja ilgai būnant vienoje padėtyje

„Labai dažnai aštraus nugaros skausmo priežastis yra susijusi su tarpslankstelinių diskų problemomis, degeneraciniais stuburo tarpslankstelinių diskų pokyčiais, diskų išvaržomis, kurių metu yra spaudžiami aplink stuburą ir jo viduje išsidėstę nervai“, – aiškina M. Navaslauskaitė.

Disko išvarža yra tarpslankstelinio disko vientisumo pažeidimas, kai disko kremzlinė dalis (arba viduje jos esanti minkštoji dalis) deformuodamasi spaudžia stuburo kanalą arba tarpslankstelines angas. Taip užspaudžiamos ten esančios nervinės šaknelės siunčiančios signalus į mūsų kūną.

„Pagrindiniai disko išvaržos simptomai yra ūmus nugaros skausmas, tirpimas, sutrikęs jautrumas įvairiose kūno vietose, dažniausiai simptomai plinta į sėdmenį, šlaunį, bet gali pasireikšti ir kitur.

Disko išvaržos sukeltas skausmas neretai paūmėja sėdint, stovint ar ilgai būnant vienoje padėtyje – ėjimas arba kūno padėties pakeitimas gali palengvinti skausmą“, – pasakoja specialistė.

Trečdalį kankinantis skausmas įveikiamas sėdint

Taip pat dažna nugaros skausmo priežastimi tampa tarpslankstelinių diskų degeneracija. Tai yra su uždegiminiu procesu arba nepakankama stuburo stabilizacija susijęs, dažnai pasitaikantis, bet sėkmingai gydomas susirgimas. „Šį negalavimą išduoda vidutinio stiprumo arba nestiprus, maudžiantis nugaros skausmas, trunkantis ilgiau nei 6 savaites. Dažniausiai skausmas pasireiškia ilgai stovint, vaikštant, situaciją gali pabloginti daiktų kėlimas, sukamieji stuburo judesiai arba lenkimasis pirmyn. Skausmą dažnai palengvina sėdima padėtis“, – pataria M. Navaslauskaitė.

Teigiama, kad net iki trečdalio visų darbingo amžiaus žmonių gali turėti mažesnio ar didesnio laipsnio degeneracinių procesų tarpslanksteliniuose diskuose. Pasak specialistės, jų atsiradimas siejamas su nepakankamu fiziniu aktyvumu, paveldimumu.

Liga, kuria sergant prireiks individualaus gydymo

Dar viena dažnai pasitaikanti nugaros skausmo priežastis yra liga, vadinama spondilolisteze. Tai tokia liga, kai vienas iš stuburo slankstelių pasislenka žemiau esančio slankstelio atžvilgiu. Kartu išslysta ir tarpslankstelinis diskas, ši būklė gali iššaukti stuburo nestabilumą ar nervinės šaknelės užspaudimą.

„Nugaros skausmo gydymo priemonės paskiriamos gydytojo atsižvelgiant į pažeidimo laipsnį ir paciento savijautą. Kineziterapiniai pratimai – nugaros skausmo gydymo pagrindas. Tačiau kineziterapija, kaip ir vaistai, turi būti parinkta individualiai, atsižvelgiant į paciento ligą ir jos laipsnį“, – įspėja M. Navaslauskaitė.

Darbo metu – skirti mažas pertraukas nugarai

Atsiradus problemai būtina kreiptis į kineziterapeutą ir sekti specialisto nurodymų, nes gydantis savarankiškai galima tik pabloginti situaciją.

Pasak M. Navaslauskaitės, norint užkirsti kelią nugaros skausmo atsiradimui rekomenduojama bent 3 kartus per savaitę atlikti įvairių kūno raumenų grupių stiprinimo pratimus, tinkamai (ergonomiškai) pritaikyti darbo vietą, pertraukų nuo darbo metu atlikti nugaros ir pečių juostos tempimo pratimus.

Specialistė primena, kad svarbu nepamiršti kokybiško poilsio, visavertės mitybos bei vengti streso.

Sporto salėse gąsdina netaisyklingas svorio kėlimas

Asmeninis treneris Andrius Pupkovas tikina, jog nugaros skausmu dažniausiai skundžiasi pernelyg ilgai sėdintys žmonės, kurių gyvenime trūksta fizinio aktyvumo. Taip pat dažnai pasitaikančia priežastimi treneris įvardina netaisyklingus pasilenkimus, kuomet norima paimti sunkesnį daiktą – ypač dažnai toks vaizdas matomas ir treneriams pažįstamas sporto salėse.

„Žmonėms, kurie susiduria su nugaros skausmu, rekomenduoju dažniau rinktis aktyvų judėjimą, daryti mankštas, būtinai atlikti tempimo pratimus prieš ir po treniruočių“, – pataria A. Pupkovas. Pasak trenerio, ne mažiau svarbu stengtis išmokti techniškai tiksliai atlikti tam tikrus judesius, kad nebūtų žalojama nugara, ypač jos apačia, kuriai tenka didelė apkrova. Tiems, kurie sportuoja sporto salėse, rekomenduojama dėl teisingo judesių atlikimo pasitarti su šalia esančiais specialistais – taip sumažės rizika vėliau pajusti nemalonius nugaros skausmus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)