Svarbiausia – nesupainioti simptomų

Vaikų sveikata – trapesnė nei suaugusiųjų, be to jiems sunkiau įvardyti simptomus, paaiškinti, kaip jaučiasi, ką tiksliai ir kaip skauda. Todėl specialistai pirmiausia pataria neužsiimti savigyda nežinant negalavimo priežasties ir kreiptis į gydytojus ar vaistininkus.

„Dalies vaikiškų negalavimų, būdingų vasarai, priežastys būna pakankamai aiškios – nudegimas saulėje, peršalimas, alerginės reakcijos, vabzdžių įgėlimai ar tiesiog fizinės traumos. Tačiau bet kuriuo atveju rekomenduojame pasikonsultuoti su gydytoju ar vaistininku, nes kai kurių susirgimų simptomus lengva supainioti, o vaistus ir preparatus būtina naudoti tinkamai pagal jų paskirtį ir rekomendacijas“, – sako mažų kainų vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Žydrūnė Muzikevičiūtė.

Pasak jos, vaikams vasarą dažnai pasireiškia peršalimas, kurį nesunku supainioti su ne mažiau paplitusia šienlige bei kur kas rimtesnėmis ligomis.

„Paprasto peršalimo ar alerginių bėrimų svarbu nesupainioti su tokiomis infekcijomis kaip kokliušas, tymai, raudoniukė, parotitas. Rimtai susirūpinti derėtų esant aukštesnei nei 40 °C temperatūrai, neaiškios kilmės bėrimams, viduriavimui, neįprastam ar užsitęsusiam kosuliui. Esant tokiems simptomams nedelsiant kreipkitės į gydytojus, informuokite juos, ar buvote išvykę į užsienį“, – grėsmingiausius simptomus vardijo vaistininkė.

Pirmosios pagalbos vaistinėlė – pritaikyta vaikų poreikiams

Vaistininkės teigimu, dažniausiai pasitaikanti klaida, susidūrus su netikėtu vaiko negalavimu, – nepasiruošimas situacijai, pasimetimas bei „naujų“, spontaniškų gydymo būdų taikymas.

„Turint mažamečių vaikų, įvairioms traumoms tėvai turi būti pasiruošę iš anksto. Pirmosios pagalbos vaistinėlės pritaikymas vaikų poreikiams padeda išvengti daugybės problemų, improvizuotų gydymo būdų ir leidžia tinkamai reaguoti į situaciją, išvengti galimų komplikacijų“, – aiškina Ž. Muzikevičiūtė

Pasak „Camelia“ vaistininkės, vasaros vaistinėlėje kiekviena šeima turi turėti: dezinfekcinių priemonių, tvarsliavos, įvairaus dydžio pleistrų (nuospaudoms, žaizdoms, atsparių vandeniui), purškalą ar kremą po nudegimo saulėje su pantenoliu, vaistų nuo skausmo, mechaniškai žaizdas išvalantį peroksido tirpalą, šalčio maišelių, purškiamo terminio šaltinio vandens sumušimo ar kito pažeidimo paveiktai odai atvėsinti ir nuplauti.

„Ne mažiau nei tinkamos vaistinėlės turėjimas, svarbus ir tinkamas vaistų vartojimas. Perdozavus vaistų, netinkamai vartojant ar derinant su kitais preparatais galima mažyliui ir pakenkti. Taip pat stebėkite, kad nebūtų pasibaigęs vaistų galiojimo laikas, kad vaistai būtų laikomi tinkamoje temperatūroje (ji visada nurodyta informaciniame vaistų lapelyje). Skyrę laiko vaistinėlei susikurti ne tik jausitės saugūs, bet ir sutaupysite nervų bei pinigų“, – praktiškais patarimais dalinasi vaistininkė.

Anot specialistės, tie, kurie nori sutaupyti dar ir laiko, jau dabar turėtų pasirūpinti mokyklinio amžiaus vaikų sveikatos pažyma: „Šiais metais sveikatos patikrinimo tvarka nesikeitė, o pažymą į ugdymo įstaigą reikia pristatyti iki rugsėjo 15 d. Tad kaip visada geriau tokiais dalykais pasirūpinti iš anksto ir nepamiršti, kad sveikatos tyrimus būtina atlikti ne dėl pažymos, o dėl vaiko sveikatos“.

Geriausias metas tinkamiems įpročiams ugdyti

Vaikai mokosi žaisdami ir atkartodami tėvų elgesį. Tad vasara – puikus metas žaismingai ugdyti pagrindinius sveikatai svarbius įpročius.

Dažnai plaukite rankas. Būdami prie vandens telkinių, stovyklaudami, aktyviai leisdami laiką gamtoje rankų plovimą galite paversti smagia pramoga, o tuo pačiu išaiškinti vaikui, kodėl tai svarbu, ir kad tai būtina daryti kuo dažniau.

Valgykite vaisių, daržovių, uogų. Gausus skanių sezoninių gamtos gėrybių pasirinkimas gali padėti vaikams pamėgti žalumynus, šviežius vaisius ir daržoves, kuriuos jis mielai krims ir pasibaigus vasarai. Prieš valgant nepamirškite nuplauti.

Mokykite gerti daug vandens. Nuolat girdime specialistų raginimus vartoti pakankamai skysčių. Padėkite savo mažiesiems išsiugdyti šį įprotį ir ateityje jie jums tikrai padėkos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją