Tyrimo, kuriame dalyvavo 140 tūkst. vyrų iš 8 Europos valstybių, išvadose skelbiama: vos 10 centimetrų didesnė juosmens apimtis prostatos vėžio riziką padidina 13 proc.

Oksfordo universiteto mokslininkai, kurie ir atliko tyrimą, nustatė, kad didžiausia prostatos vėžio rizika kyla vyrams, kurių liemens apimtis didesnė nei 94 centimetrai.

Prostatos vėžys – dažniausiais vyrų onkologinis susirgimas.

Tyrimas, kurio išvados oficialiai pristatytos per konferenciją „European Obesity Summit“ Švedijoje, daugiausia dėmesio skyrė kūno išmatavimų ir prostatos vėžio ryšiui vyresniems nei 50 metų vyrams. Stebėjimai truko 14 metų. Per tą laiką iš viso buvo diagnozuoti 7 tūkst. šios onkologinės ligos atvejai, 934 iš jų baigėsi mirtimi.

Mokslininkai nustatė, kad vyrai, kurių KMI ir liemens apimtis didesni nei rekomenduojama norma, labiau rizikuoja susirgti itin agresyviu prostatos vėžiu.

Pavyzdžiui, vyrai, kurių liemens apimtis siekia 94 centimetrus., net 13 proc. labiau rizikuoja susirgti prostatos vėžiu ne tie, kurių liemens apimtis – 84 centimetrai.

Be to, mokslininkai išsiaiškino, kad egzistuoja tiesioginis per didelio KMI ir prostatos vėžio ryšys.
„NHS Choices“ jau seniai nustatė, kad vyrai, kurių liemens apimtis ir KMI didesni, turi daugiau sveikatos problemų.

Oksfordo universiteto mokslų daktarė Aurora Perez Cornago sako, kad kūno masės ir prostatos vėžio rizikos ryšys labai sudėtingas ir priklauso nuo ligos agresyvumo.

Ekspertė teigia, kad „vyrai bet kokiu atveju turėtų stengtis palaikyti sveiką svorį ir rūpintis savo sveikata“. Nepaisant to, akademikė priduria, kad turimo metu nebuvo analizuojama, ar, atsikračius antsvorio vėžio rizika, sumenksta.

Organizacijos „Prostate Cancer UK“ atstovas sako štai ką: „Tinkamas svoris ir aktyvus gyvenimo būdas padeda apsisaugoti nuo daugybės ligų, įskaitant ir vėžį. Šio tyrimo rezultatai dar kartą patvirtina, kad svoris bei liemens apimtis gali būti vienas iš esminių veiksnių, dėl kurių turėtų rūpintis vyrai“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)