Šiandien moteris mitybos patarimais dalijasi su žmonėmis iš viso pasaulio, o jos klientų sąraše – net olimpinis čempionas. Apie tai, kad maitintis sveikai – nesudėtinga ir pigu, apie laimės paieškas ir atradimus Australijoje bei dietų pavojus – DELFI interviu.

- Kodėl nusprendei tapti mitybos specialiste? Ar pačios mityba visada buvo tvarkinga ir subalansuota?

- Taip, šiuo metu mano pagrindinė veikla - mitybos specialistė. Mityba pradėjau domėtis jau mokykloje.

Visuomet galvojau, kad valgau pakankamai sveikai ir teisingai, nes paprastai pirkdavome kokybišką maistą.

Kai išvažiavau į Australiją studijuoti (už suteiktą galimybę esu labai dėkinga tėvams), buvo lengvai prieinami ypatingai švieži ir įvairūs vaisiai ir daržovės bei daugybė jūros gėrybių, kas, mano manymu, dar labiau pagerino mano mitybą.

Vėliau supratau, kad nežinojau teisingų sveikos mitybos principų, pavyzdžiui, kaip suderinti šviežią maistą ir kokiomis proporcijomis, kad jis būtų naudingas mūsų organizmui. Kaip atsirinkti, kurių medžiagų mūsų valgymo racione turėtų būti daugiau, kurių mažiau ir kaip palaikyti balansą, kad valgyčiau sveikai, sočiai ir užtektinai. To nemokėdama visuomet turėjau nuo 5 iki 9 kg antsvorį, nors valgiau teisingą maistą.

M. Rogers meniu

Tačiau esu labai dėkinga, kad turėjau galimybių bendradarbiauti su maisto pramonės mokslininkais ir specialistais bei labai gerbiamais daktarais, kurie turi ypatingų žinių apie mitybą bei maistines medžiagas. Pritaikydama jų žinias ir principus savo mityboje labai greitai atsikračiau nereikalingų kilogramų ir pajutau teigiamus pokyčius savo sveikatoje.

- Kokio šio darbo iššūkiai ir pliusai?

- Ši sritis dabar turi daug vis besikeičiančių idėjų, naujovių, nuomonių ir specialistų, deja, ne visų klientai pasiekia rezultatų. Galbūt ne dėl specialistų kaltės, tiesiog ne visi žmonės turi pasiryžimo pakeisti savo mitybą. Šis būtų vienas iš iššūkių. Be to, kadangi ši sritis labai plati, yra daugybė įvairiausių teorijų, dėl to ne visuomet lengva klientams paaiškinti ir padėti jiems suprasti, kuo remiasi mano idėjos.

Vienas iš pliusų yra tas, kad kai mano klientų šeimos pradeda pastebėti jų rezultatus, įprastai visa šeima pamažu pakeičia savo mitybą, tad galiausiai taip galiu padėti ne tik vienam žmogui, bet ir jo artimųjų ratui. Vaikai mato tėvų pavyzdį, gali juo sekti, taip subalansuotas gyvenimo stiliaus mitybos planas daro įtaką kelioms kartoms.

Man labai svarbu, kad jaunesnės kartos įgautų supratimą, kaip tai, ką mes valgome, mus veikia. Be to, žinoma, mane džiugina greiti ir nuostabūs rezultatai žmonių, kuriems padedu. Tai - pats geriausias jausmas.

- Papasakokite apie savo klientus. Asmeninėje svetainėje rašote, kad prisidėjote ir prie olimpinių Australijos atletų mitybos?

- Visų pirma, savo klientė buvau aš pati. Niekuomet negalėčiau žmonėms rekomenduoti viena, o pati elgtis kitaip. Savo žiniomis pradėjau dalintis su šeima, draugais ir pažįstamais. Matydama, kad jų gyvenimas nuo to tik gerėja, nusprendžiau pastebėjimais pasidalinti ir su kitais.

Mano klientų ratas yra labai įvairus, nuo jaunų žmonių, lipančių karjeros laiptais, iki ilgas valandas dirbančių verslininkų. Dirbu su individualiais asmenimis arba su šeimomis. Svarbiausia, kad jie patys norėtų subalansuotos mitybos.

M. Rogers meniu

Daug mano klienčių yra moterys – manau, tai nestebina, mes esame labiau linkusios „prisižiūrėti“ ir domėtis šiais dalykais, be to, ne paslaptis, kad daug moterų nori atsikratyti papildomų kilogramų bei padėti savo šeimoms sveikiau maitintis.

Kai pradėjau savo veiklą Australijoje, turėjau galimybę dirbti su įvairiais sportininkais. Įsimintiniausias atvejis - profesionalus plaukikas Joshua Watson, kuris laimėjo sidabro medalį plaukimo rungtyje Sidnėjaus Olimpiadoje 2000 m. Pabaigęs karjerą jis prarado savo formą, todėl aš jam sudariau subalansuotos mitybos planą ir padėjau įgauti balansą mitybos racione, susigrąžinti formą bei pagerinti sveikatą. Plačiau apie tai jis pasakoja savo filmuke, kurį galima rasti YouTube arba mano Facebook puslapyje čia.

- Kokias mitybos klaidas dažniausiai daro australai?

- Kadangi konsultuoju žmones internetu ir sudarinėju mitybos planus Anglijoje, Amerikoje, Australijoje, Hong Konge, Kanadoje, Lietuvoje ir Pietų Afrikoje, drįstu teigti, kad visame pasaulyje mitybos klaidos daugmaž yra panašios. Pagrindinės iš jų, kurias daro australai:

- Polinkis į greitą maistą bei maisto, kuris turi ilgą galiojimo datą, vartojimas. Kadangi tokio pobūdžio maitinimasis kietina mūsų ląsteles, tad būna labai sudėtinga pasisavinti gerąsias medžiagas iš maisto, kurį valgome.

- Suvartojamų medžiagų ir mineralų bei gyvulinės ir augalinės kilmės baltymų balanso neprižiūrėjimas. Rezultatas - tai veda prie medžiagų apykaitos sutrikimo ir įvairių ligų.

- Nepakankamai kokybiškų nepakeičiamųjų riebalų mityboje. Tai Omega-6 ir Omega-3 riebalai. Labai dažnai su maistu suvartojame per daug Omega-6, dėl to reikia atstatyti idealų santykį vartojant natūralius, aukštos kokybės maisto papildus arba produktus, kuriuose gausu šių riebalų, kadangi nepakeičiamieji Omega-3 riebalai atlieka daugybę svarbių funkcijų mūsų organizme. Jeigu nepakeičiamųjų riebalų santykis nėra idealus, tuomet ląstelėse prasideda problemos, jų sienelės sukietėja, joms būna labai sudėtinga pasisavinti reikalingąsias medžiagas iš mitybos.

Kita klaida, kurios žmonės, ne tik Australijoje, bet ir visame pasaulyje, dažnai nesuvokia - nereikia užkandžiauti vaisiais, kadangi natūralus cukrus, kurio yra vaisiuose, skatina cukraus kiekį kraujyje kilti ir organizmas pradeda kaupti riebalus. Kad to išvengtumėte, patarčiau vaisius valgyti kartu su maistu.

- O kaip įprastai atrodo jūsų pačios meniu?

- Mes su vyru valgome 3 subalansuotos mitybos pagrindinius patiekalus per dieną ir užkandžiaujame kas pusantros arba dvi valandas tarp valgių, kad palaikytume medžiagų apykaitos aktyvumą.

M. Rogers meniu

Rytą pradedame vaisių ir augalinių baltymų kokteiliu, kuris papildo organizmą būtinomis amino rūgštimis, kurios labai daug „dirba“, kol mes miegame. Vaisiai suteikia energijos, kuri padeda mums prabusti ir tapti žvaliais. Pirmieji 20% baltymų iš ryto stiprina mūsų imuninę sistemą, tad labai svarbu gauti kokybiškų ir natūralių baltymų nuo pat ryto.

Kokteilio receptas:
• 250 ml vandens/pieno
• 1 arba 1.5 banano
• 1,5 šaukšto sėklų (linų, saulėgrąžų, chia, pagal pasirinkimą)
• 1 sauja vaisių (braškės, mėlynės, avietės - rekomenduojama šaldytos arba iš savo daržo)
• 1 šaukštas augalinių baltymų miltelių

Per pietus ir vakarienę mūsų lėkštėje yra visos subalansuotos makro maistinės medžiagos, dažniausiai renkamės žuvį. Be to, stengiames valgyti kuo daugiau skirtingų spalvų daržovių salotas, kad gautume kuo įvairesnį mikro medžiagų racioną.

- Lietuvoje labai įprasta laikytis dietų. Vieną sezoną madingi kefyro, kitą - grikių ar sriubų mitybos režimai. Koks būtų jūsų patarimas žmonėms, tikintiems ilgalaikiais jų rezultatais? Kokios yra dietų grėsmės?

- Šiai dienai, manau, daugumai žmonių jau žinoma, jog dietos neatneša ilgalaikių rezultatų. Daugelis yra išbandę įvairiausias dietas, tačiau dažniausiai ne tik kad negauna jokių rezultatų, bet dar pablogina savo situaciją.

Taip atsitinka dėl to, jog laikydamiesi dietų žmonės savo smegenims kažką uždraudžia, o tai apsunkina dietos laikymąsi ir mus sekina. Be to, valgydami tik „leistinus“ produktus, žmonės negauna tam tikrų būtinų medžiagų jų organizmui, todėl susilpnėja imunitetas, sulėtėja virškinimas ir medžiagų apykaita, dėl ko žmonės nemato norimo rezultato. Be to, dietų nepavyks laikytis ilgai, todėl grįžę prie senų įpročių, grįžtame ir prie senosios figūros.

Laikantis dietų dažnai tenka badauti, nes valgydami leistinas porcijas paprasčiausiai nepasisotiname, o tai gali lemti išsekimą, sukelti nuolatinius galvos skausmus ir nuovargį.

Mes turime maitinti savo organizmą pilnu makro ir mikro maistinių medžiagų ratu. To nedarant, raumenys natūraliai susilpnėja, silpsta ir širdies raumuo - ir tai, kaip žinoma, yra labai blogai.

Taisyklingai maitindamiesi mes taip pat išsaugome odos elastingumą, dėl ko ilgiau išliekame jaunatviškesni, o tai, nors ne daugelis pripažįsta, yra svarbu kone visiems.

Jeigu ieškote ilgalaikių rezultatų, rekomenduočiau įsisavinti mitybos principus, kuriuos galetumėte pritaikyti visam gyvenimui, netgi jeigu mėgstate dažnai mėgautis maistu restoranuose.

- Ar sveikai maitintis yra sunku ir brangu? Ką turėtų žinoti kiekvienas, pasiryžęs sureguliuoti savo mitybą?

- Daugeliui atrodo, kad sveikai maitintis ir palaikyti sveiką mitybą kainuoja labai daug, nors iš tiesų yra visai atvirkščiai. Atsisakę nereikalingų užkandžių ir rinkdamiesi sveikesnius produktus, galite sutaupyti labai daug. Kiekvienas gali pasiskaičiuoti, kiek kainuoja maistiniu atžvilgiu beverčiai užkandžiai ar maisto priedai bei greitas maistas.

Taip pat klausiate, ar sunku. Laikytis dietos yra sunku, tačiau pakeisti mitybą - daug lengviau. Kodėl? Nes, pirmiausia, žmogus to nori pats. Aš klientams sudarau planus pagal jų mėgstamas maisto rūšis, todėl organizmui nėra sukeliamas šokas, nereikia nuolat jausti alkio. Laikantis dietos mūsų smegenyse virpa signalas, kad kažko negalima, o juk žmonės visuomet labiausiai nori to, ko negali turėti.

Sunkiausias žingsnis yra pakeisti įpročius, tačiau tik nauji įpročiai veda prie naujo gyvenimo stiliaus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (157)