„Žmonėms, kuriuos kankina lėtinis niežulys, gydytojai skiria antihistamininių vaistų, tepalų ir losjonų, tačiau jei jis iš esmės susijęs su imuninės sistemos sutrikimais, o pasirodo, taip ir gali būti, tuomet mes nepanaikinsime niežėjimo, kol neišspręsime pamatinių priežasčių“, - sakė medicinos profesorius iš Vašingtono universiteto dermatologijos padalinio Brianas S. Kimas.

„Imuninei sistemai būtina pusiausvyra ir mes tikimės rasti būdų, kaip tokiems pacientams su kankinančia būkle atstatyti šią pusiausvyrą“, - teigė jis.

Per tyrimą, kuris buvo paskelbtas žurnale „Journal of the American Academy of Dermatology“, mokslininkai iš nedidelio skaičiaus pacientų – žurnale minimi tik keturi iš jų - ėmė kraujo mėginius ir darė odos biopsijas, kad nustatytų imuninės sistemos problemas, rašo futurity.org. Jie aptiko „neįtikėtiną disfunkcijos mastą“, sakė B. S. Kimas, pridūręs, kad per savo praktiką yra susidūręs su daugybe kitų žmonių, turinčių panašių sutrikimų.

Keturiems tyrime dalyvavusiems pacientams buvo nuo 75 iki 90 metų. Kraujo mėginiuose trims iš keturių pacientų nustatytas didelis baltymo IgE – imunoglobulino, kuris laikomas uždegimo žymeniu – kiekis. Imunoglobulinai yra antikūnai, kuriais imuninė sistema kovoja su infekcijomis. Alergiškiems pacientams dažnai nustatomas didelis IgE kiekis.

Pacientams taip pat buvo būdingas labai mažas imunoglobulino IgG kiekis, nenormaliai mažas imuninių ląstelių, vadinamų CD8 T-ląstelėmis, kiekis ir padidėjęs imuninių ląstelių, vadinamų eozinofilais ir rodančių alerginį uždegimą, lygis.

„Įdomu tai, kad nė vienas iš šių pacientų neturėjo jokios alerginių ligų istorijos, - sakė B. S. Kimas. – Dažnai dideli kiekiai eozinofilų būna būdingi egzema sergantiems pacientams, bet šie pacientai niekada nesirgo egzema. Jie net neturėjo jokių bėrimų. Juos kankino tik niežėjimas“.

Dermatologai dažnai ima odos biopsijas, jei pacientai būna išberti. Tačiau pacientams, kuriuos kankina neaiškios kilmės niežėjimas, medikų vadinamas lėtiniu idiopatiniu pruritu, jokio akivaizdaus pagrindo biopsijai nėra.

Dauguma pacientų, patiriančių nepaaiškinamą, lėtinį niežėjimą, būna vyresnio amžiaus ir niežėjimas jiems atsiranda vėlesniame gyvenime, sakė B. S. Kimo laboratorijos medicinos studentė Amy Xu. „Gali būti, kad tai susiję su imuninės sistemos nusidėvėjimu“, - svarstė ji.
Kadangi tyrime dalyvavo mažas pacientų skaičius, daryti tvirtas išvadas yra anksti, tačiau niežėjimas gali būti ženklas, kad organizme kažkas vyksta ne taip, sakė B. S. Kimas.

„Pradėjome dirbti su pelėmis, kurios turi panašių defektų. Norime sužinoti, ar šie imuninės sistemos pokyčiai sukelia tik niežėjimą, ar jie taip pat rodo, kad kažkur slypi kitos problemos“.
Minimą tyrimą rėmė Nacionalinis artrito, raumenų, skeleto ir odos ligų institutas, Nacionalinis alergijų ir infekcinių ligų institutas ir Nacionalinis diabeto, virškinimo ir inkstų ligų institutas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)