Smegenyse aptikta cista

„Daryta kompiuterinė tomografija ir magnetinio rezonanso tyrimo rezultatai parodė, jog berniuko galvytėje, temporalinėje smegenų srityje, yra cista, kurios dydis – 22 milimetrai. Vaistinis gydymas nedavė rezultatų, priepuoliai kartojosi vis dažniau, po to prasidėjo priepuolių serijos. Kai jų nepavykdavo sustabdyti, tekdavo vykti į ligoninę“, – prisimena ligos pradžią berniuko mama Vaida Šepkienė.

Elektroencefalografijos (EEG) tyrimas parodė, jog priepuolių kilimo priežastis ir šaltinis yra cistos sritis. „Dar buvo nuspręsta daryti pozitronų emisijos tomografiją (PET) Kaune, nustatyti epilepsijos židinius. Tyrimo išvados nieko konkretaus neapsibrėžė, pasiūlyta tyrimą kartoti po metų“, – teigia V. Šepkienė.

Gulėdavo ir žiūrėdavo į vieną tašką

Prasidėjus ligai, berniuko gydymas vyko ir Vilniuje, ir Kaune, buvo konsultuojamasi su abiejų miestų neurologais ir neurochirurgais. Pasak Vakario tėvų, kai priepuoliai ir toliau tęsdavosi po vienų vaistų skyrimo, būdavo skiriami kiti vaistai dar nespėjus nutraukti gydymo pirmaisiais. Tokio gydymo metu pasireiškė daug šalutinių poveikių, o gerdamas kelių vaistų kombinaciją Vakaris nustojo vaikščioti, valgyti, gerti – tiesiog gulėdavo ir žiūrėdavo į vieną tašką.

Mažasis Vakaris

„Tai truko porą mėnesių, kol buvo nutrauktas gydymas pirmaisiais vaistais nebeįtraukiant naujų. Deja, berniukas vis dar neištaria nei vieno žodžio, negali susikaupti ir užsiimti jokia veikla.

Bendravimas su bendraamžiais yra beveik neįmanomas. Dažnai pasireiškia stipri nuotaikų kaita, turime didelių problemų su nemiga“, – pasakoja V. Šepkienė. Berniukui užmigti nepadėjo ir melatoninas – miego hormonas, kurio vartojimas nebuvo efektyvus ir miego sutrikimų neįveikė.

Nori grąžinti sūnui vaikystę

Dėl sutrikusios Vakario raidos bei ligos nebėra galimybės jo leisti į darželį, todėl V. Šepkienei teko palikti mėgstamą darbą ir prižiūrėti sūnų: „Dabar keturių asmenų šeimą išlaiko tėtis. Sveikatos būklė negerėja, todėl nusprendėme patys ieškotis informacijos apie berniuko gydymą ir užsienio šalyse – Vokietijoje, JAV, Jungtinėje Karalystėje. Vieno pasiūlymo iš Vokietijos pirminio tyrimo kaina būtų apie 21 tūkstantis eurų. Turime vilties, noro, ryžto, kantrybės ir atsidavimo pasiekti šį tikslą – padėti pasveikti savo vaikui. Vaikystę visi turime vieną ir trokštame, kad mūsų vaikas neprarastų galimybės ja džiaugtis“, – teigia V. Šepkienė.

Tyrimas patvirtino operacijos efektyvumą

Mažasis Vakaris
ERSET (The Early Randomized Surgical Epilepsy Trial) tyrimo duomenimis, anksti atliekama operacija gali būti efektyvus būdas įveikti epilepsiją ir išvengti ilgalaikio jos gydymo medikamentais. Šiame tyrime dalyvavo žmonės, sergantys temporalinės srities epilepsija. Buvo stebimi dviejų grupių žmonės, kuriems nepadėjo bent kelių rūšių medikamentai: vieni buvo toliau gydomi medikamentais, o kitiems buvo atliekama operacija. Besigydžiusiems medikamentais, po dvejų metų nuo tyrimo pradžios vis dar pasireikšdavo epilepsijos priepuoliai, o didžiajai daliai operuotų žmonių priepuoliai daugiau nebepasireikšdavo.

Vakario tėvai įkūrė „Vakario Šepkaus labdaros ir paramos fondą“, kuriame galima skirti 2 proc. pajamų berniuko gydymui. Daugiau informacijos kaip galite padėti: čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (107)