Atlikus klinikinius bandymus su 163 pacientais paaiškėjo, kad vitamino D, kurį organizmas gamina po kontakto su saule, papildai pagerina širdies gebėjimą pumpuoti kraują po visą organizmą.

Bandymus atlikusi Lidso universiteto ligoninės tyrėjų komanda pristatydama išvadas Amerikos kardiologijos koledžo susitikime pareiškė, kad tai stulbinantis atradimas.

Didžiosios Britanijos širdies fondas paragino atlikti daugiau tyrimų, kurie patvirtintų teigiamą šio maisto papildo poveikį širdžiai.

Vitaminas D būtinas sveikiems kaulams ir dantims, be to, jis apskritai teigiamai veikia sveikatą, bet labai daug žmonių jaučia jo stygių.

Vidutinis šiame klinikiniame bandyme dalyvavusių žmonių amžius – 70 metų, o daugumos tokio amžiaus žmonių organizme vitamino D trūksta net vasarą.

„Pagyvenę žmonės mažiau laiko praleidžia lauke, be to, su amžiumi mažėja organizmo gebėjimas gaminti vitaminą D, nors mes ir nežinome, kodėl taip yra“, – pasakė konsultuojantis kardiologas dr. Klausas Witte‘as.

Pacientai vienerius metus kasdien vartojo po vieną 100 mikrogramų vitamino D tabletę arba placebą (cukraus tabletę).

Tyrėjai stebėjo papildo poveikį širdies nepakankamumui – kai širdis tampa per silpna ir nebesugeba varinėti kraujo po visą organizmą.

Didžiausias dėmesys buvo skiriamas išstūmimo frakcijai – kraujo kiekiui, išstumiamam iš širdies kamerų kiekvieno dūžio metu.

Sveiko suaugusiojo organizme šis rodiklis siekia nuo 60 iki 70 proc., tačiau pacientų, kurie serga širdies nepakankamumu, širdis tesugeba išstumti tik apie ketvirtadalį kraujo.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad pacientų, kurie vartojo vitaminų tabletes, išstūmimo frakcija padidėjo nuo 26 iki 34 proc.

Dr. K. Witte‘as pasakė „BBC News“: „Tai labai svarbus atradimas, nes vitamino D poveikis širdžiai toks pat akivaizdus, kaip ir kitų, daug brangesnių preparatų, kuriuos mes skiriame širdies ligomis sergantiems pacientams. Stulbinantis poveikis.“

„Vitaminas D pigus kaip traškučiai, neturi šalutinio poveikio, o jį vartojantys pacientai pajunta akivaizdų pagerėjimą, panašiai kaip po rimto medicininio gydymo. Tai pirmas per 15 metų paskelbtas panašaus pobūdžio atradimas.“

Tyrimo metu taip pat paaiškėjo, kad širdies nepakankamumu sergančių pacientų širdys sumažėjo – reiškia, tapo stipresnės ir veiksmingesnės.

Didžiojoje Britanijoje vyresniems nei 65 metų žmonėms patariama kasdien vartoti 10 mikrogramų vitamino D.

Vis dėlto dr. K. Witte‘as kol kas nemano, kad reikėtų visiems širdies nepakankamumu besiskundžiantiems pacientams išrašyti didesnę dozę vitamino D.

Jis pasakė BBC: „Kol kas dar per anksti taip daryti – ne todėl, kad netikėčiau teigiamu vitamino D poveikiu. Duomenys parodė pagerėjusią širdies funkciją, galbūt jie parodys ir pagerėjusius simptomus, tačiau reikia atlikti daugiau tyrimų.“

Taip pat nėra aišku, kaip vitaminas D pagerina širdies funkciją, bet yra manoma, kad į šį vitaminą reaguoja kiekviena kūno ląstelė.

Daugiausiai vitamino D organizmas pagamina pats, po kontakto su saule, tačiau jo būna ir žuvyje, kiaušiniuose, be to, jo papildomai dedama į kai kuriuos maisto produktus, pavyzdžiui, pusryčių dribsnius.

Profesorius Peteris Weissbergas iš Didžiosios Britanijos širdies fondo įspėjo, kad pacientų fizinis aktyvumas nepagerėjo.

Jis pridūrė: „Dabar reikėtų atlikti daug didesnio masto ir ilgesnės trukmės tyrimą ir išsiaiškinti, ar dėl šių teigiamų širdies funkcijos pokyčių širdies nepakankamumu sergantys pacientams ilgainiui sumažės simptomų ir ar jų gyvenimo trukmė pailgės.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)