Skausmo priežastis – mažėjantis slėgis

Nemalonūs pojūčiai sąnariuose gali perspėti ir dėl reumato požymių, bet įprastai šis skausmas reiškia sąnarių degeneraciją. Tai reiškia, jog dėl nepakankamos, neteisingos mitybos ar nesveiko gyvenimo būdo sąnarys „aptingsta“ ir nebeatlieka savo funkcijų taip sklandžiai, kaip anksčiau. Tuomet žmogus jaučia nemalonų tempimo jausmą sąnariuose ir patiria diskomfortą.

Jaučiamas sąnarių skausmas yra itin susijęs su oro pokyčiais. „Keičiantis orui, mažėjant slėgiui, padidėja sąnarių skysčio klampumas. Dėl to sąnarys ima judėti sunkiau“, – teigia vyriausiasis Lietuvos olimpinės rinktinės gydytojas Dalius Barkauskas.

Dažnai kaltas stresas

Pasak gydytojo, vienas iš faktorių, lemiančių tikimybę susidurti su sąnarių skausmu, yra ir amžius. Vyresnieji dažniau susiduria su šia problema metų laikų sandūroje, nes kur kas jautriau reaguoja į oro pokyčius. Nors dažniausiai šiuo skausmu skundžiasi vyresnio amžiaus žmonės, tačiau atvejais, kai tai sukelia kokia nors rimta liga, su nemaloniais pojūčiais gali susidurti bet kokio amžiaus žmonės.

Kineziterapeutas Jurijus Vaščenkovas teigia, jog taip pat dažnai tokie skausmai yra susiję su lėtinėmis uždegiminėmis reakcijomis. „Šios reakcijos ir jų sprendimas priklauso nuo medžiagų apykaitos, virškinimo sistemos, endokrininės ir imuninės sistemos veiklos, netgi dažnai nuo streso. Daugeliu atvejų būna padidėjęs histamino ar kito uždegimą palaikančio neuromediatoriaus kiekis arba jautrumas jam.“

Laikinus skausmo paaštrėjimus ramina šiluma

J. Vaščenkovas pabrėžia, kad labai dažnai didelę įtaką sąnarių skausmo atsiradimui daro ne tik mityba ir virškinimo trakto veikla, bet ir lėtinis nuovargis bei nuolat patiriamas stresas.

Daugelis artritu sergančių žmonių skundžiasi, kad skausmas paaštrėja esant drėgnam ir lietingam orui. Kai kurie jų taip netgi prognozuoja orą ir, pajutę aštrų skausmą, gali pasakyti, kada lis.

Nors oro pakeisti neįmanoma, tačiau galima prie jo prisitaikyti ir taip užkirsti kelią sąnarių skausmui. Svarbu pasirūpinti šilta apranga, daugiau pajudėti prieš išeinant į lauką, vengti stresinių situacijų. Skausmingas vietas galima keliskart per dieną pamasažuoti eteriniais aliejais, o mėgstantiems sūrų maistą rekomenduojama mažinti suvartojamos druskos kiekį. Šie nedideli įpročių pakitimai padės laikiną sąnarių skausmo paaštrėjimo laikotarpį praleisti patogiau ir džiaugtis pavasariu be skausmingų nepatogumų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)