Ši liga yra klastinga, kadangi pradžioje nusiskundimų sveikata būna nedaug, tačiau negydomas tuberkulioze sergantis žmogus gali mirti, rašoma pranešime spaudai.

Skeletų tyrimai patvirtina, kad dar ankstyvaisiais naujaisiais laikais dabartinėje Lietuvos teritorijoje buvo labai paplitusi užkrečiamoji liga, kuri nuo XVII iki XIX a. Europoje vadinta „baltuoju maru“, „vargšų liga“. Tuo metu įvairiomis tuberkuliozės formomis sirgo apie 20–30% žmonių. Prasta mityba bei higienos ir sanitarijos sąlygos, didelis žmonių tankumas, minimalios medicinos žinios, susilpnėjęs žmonių imunitetas – idealios aplinkybės plisti šiai mirtinai ligai.

Tuberkuliozės sukėlėją Mycobacterium tuberculosis atrado vokiečių gydytojas Robertas Kochas. Šia infekcine liga žmogus užsikrečia nuo kito žmogaus sergančio atvira plaučių tuberkuliozės forma tiesiogiai arba per bakterijomis užterštus daiktus. Lietuvoje apie 80 proc. žmonių yra turėję kontaktą su šia bakterija, tačiau tik apie 10 proc. iš jų susirgs tuberkulioze. Žmogus suserga, jei jo organizmas yra nusilpęs dėl streso, prastos mitybos, įvairių ligų, jei nuolat tenka artimai bendrauti su tuberkulioze sergančiu asmeniu. Užsikrėtęs, bet nesergantis asmuo yra nepavojingas kitiems asmenims. Reikia įsidėmėti tai, kad sergantis atvira plaučių tuberkulioze asmuo, kuris pradeda gydymą ir laikosi visų gydytojų nurodymų, jau po mėnesį laiko trukusio gydymo į aplinką nebeišskiria tuberkuliozės bakterijų.

Tuberkuliozę įtarti galima, jei kelias savaites ar mėnesius be aiškios priežasties kūno temperatūra pakilusi iki 37,5˚C, šeimoje yra sergančių šia liga arba kelias savaites nepagerėja gydoma kita liga: sąnarių uždegimas, inkstų uždegimas ir t.t.

Tuberkuliozės požymiai:

sunkus kosulys, trunkantis 3 ar daugiau savaičių;
skausmas krūtinėje;
skreplių ar kraujo atkosėjimas;
silpnumas ar nuovargis;
svorio kritimas;
apetito stoka;
drebulys;
karščiavimas;
naktinis prakaitavimas.

Esant minėtiems požymiams, tuberkuliozės diagnozė nebūtinai bus patvirtinta, tačiau užsitęsus bet kuriai ligai, visada kreipkitės į gydytoją, kad liga nesikomplikuotų. Susirgus labai svarbu tinkamai gydytis, laikytis visų gydytojo reikalavimų, vartoti paskirtus vaistus, laikytis asmens higienos. Taip pat viena svarbiausių atsparumą ligoms ir sveikatą nulemiančių sąlygų yra tinkamas sveikas maistas, grūdinimasis, fizinis aktyvumas, miego ir poilsio režimas. Kitaip tariant, sveikas gyvenimo būdas padės priešintis tuberkuliozės sukėlėjui.

Sergantiems tuberkulioze asmenims skiriamas gydymas. Tai – ilgas procesas, trunkantis apie 6–8 mėn. Sergantis tuberkulioze žmogus turi griežtai laikytis gydymo reikalavimų (nustatytu laiku apsilankyti pas gydytoją, gerti vaistus), priešingu atveju ligonis neišgydomas. Be to, išsivysto gydymui atsparios tuberkuliozės bakterijos. Tokių tuberkuliozės mikobakterijų sukeltą ligą išgydyti yra ypač sunku ir brangu, medikai tokį gydymą prilygina chemoterapijai. Taigi sergantysis turi atsižvelgti į šiuos ypatumus ir stengtis apsaugoti ne tik save, bet ir aplinkinius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)