Kauno klinikinės ligoninės urologas Paulius Bosas sako, kad prostatos vėžys kasmet nustatomas apie 3 tūkst. Lietuvos vyrų. Jis pabrėžia, kad aiškius simptomus dažniausiai sukelia jau pažengęs vėžys, tad tirtis nuo šios ligos reikėtų profilaktiškai, rašoma pranešime spaudai.

„Nustatyta tiesioginė priklausomybė – kuo mažesnės stadijos vėžį pradedi gydyti, tuo geresni rezultatai. Todėl tirtis rekomenduojama tada, kai dar nieko nejaučiate. Tokiu atveju dar yra galimybė nugalėti šią klastingą ligą. Tačiau lietuviai bijo atvykti urologo apžiūrai ir vienas kitą ja nepagrįstai gąsdina, o išgydyti ligoniai nenori atskleisti savo „paslapties“ apie ligą aplinkiniams“, – sako P. Bosas.

Jis aiškina, kad Lietuvoje, vykdant Prostatos vėžio profilaktikos programą, 50-ies metų ir vyresniems vyrams kartą per dvejus metus atliekamas prostatos specifinio antigeno (PSA) tyrimas (juo remiantis galima įtarti prostatos vėžį) ir asmuo siunčiama urologo apžiūrai.

Jei, tiriant prostatos vėžį, nustatomas padidėjęs PSA, kai kuriose vakarų valstybėse prieš biopsijos procedūrą rekomenduojamas prostatos MRT. Ši praktika pamažu pasiekia ir Lietuvą.

Viso kūno MRT (neinvazinė patikra, kurios metu matomi viso kūno ir organų vaizdai) yra jautresnis nei rentgenografijos ar tam tikri radionuklidiniai tyrimai, nustatant prostatos vėžio išsisėjimą į kaulus aukštos rizikos pacientams. Jam prilygsta tik pozitronų emisijos tomografija, tačiau šis tyrimas yra gerokai brangesnis nei MRT bei sunkiau prieinamas. Be to, MRT tyrimas nešvitina paciento, nes jo metu nenaudojama radiacija.

„Tai naujas tyrimo metodas. Šiemet paskelbti duomenys rodo, kad MRT randa agresyvų prostatos vėžį ligoniams, kuriems numatyta prostatos biopsija. Dėl šios priežasties kai kuriose šalyse šis tyrimas pradėtas atlikinėti prieš prostatos biopsiją, kad būtų galima paimti prostatos audinio iš svarbesnių prostatos vietų, kur yra piktesnis vėžys. Rezultatams labai svarbu ne tik magnetinio rezonanso galingumas, bet ir programinė įranga, leidžianti išgauti kokybiškiausią vaizdą, bei vertinančio gydytojo kvalifikacija“, – aiškina urologas.

Pasak MRT tyrimus atliekančio medicinos diagnostikos tinklo „Affidea Lietuva“ medikės, medicinos mokslų daktarės Jurgitos Ušinskienės, Lietuvoje jie kasmet atlieka daugiau nei tūkstantį prostatos tyrimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją