Jai atsako profesionalus „Camelia“ vaistininkas.

Oda yra didžiausias organas, kuriuo sąveikaujame su supančiu pasauliu. Sveika oda pirmiausia turi atrodyti gražiai – būti patrauklios spalvos, nepapilkėjusi, neišraudusi, pageidautina, kad būtų kuo mažiau raukšlių, įvairių dėmių, darinių, apgamų ar iškilimų, spuogelių, pūslelių, būtų lygi ir švytinti. Sveika oda turi atlikti apsauginę barjerinę funkciją. Ji saugo nuo fizinių, cheminių ir biologinių veiksnių. Todėl ji turi neperdžiūti, neišsausėti. Kai tai įvyksta, oda tampa pralaidi infekcijoms, jautri, su laiku gali tapti alergiška.

Dauguma žmonių naudoja netinkamas priemones, per dažnai prausiasi, oda yra nuolat dirginama tam tikrų medžiagų, ploviklių ar chemikalų. Labiau už viską žmonės nori atrodyti jaunai. Tik nuo mūsų priklauso, ar pasensime greičiau nei duota, ar jauni atrodysime ilgiau, nei mums priklauso.

Dermatologai visada pataria rinktis kremus, parduodamus vaistinėse. Vaistinėse parduodami produktai skirti tam tikrai odos problemai išspręsti. Kosmetika, kurios pakuotės pažymėtos mėlyna linija ar yra melsvo atspalvio, dažniausiai būna skirti sausai ar labai sausai odai, žalia linija skirta problemiškai arba kitaip riebiai odai, raudona linija yra jautrios odos ir t.t. Galima naudoti skirtingų kompanijų produktus, svarbu, kad priemonė tiktų. Vis dėlto, patariama rinktis vienos kompanijos produktus, nes sumažėja alergijos tikimybė. Kur kas svarbiau atkreipti dėmesį į produktų galiojimo laiką, ar jie nesugadinti laikant netinkamomis sąlygomis.

Norint turėti sveiką gražią odą, pirmiausia reikia peržiūrėti mitybą – gerti kuo daugiau skysčių, valgyti daugiau daržovių ir vaisių, kad su maistu į organizmą patektų sveikai odai gyvybiškai reikalingų vitaminų A, E, C, D. Kosmetikos pasirinkimą lemia daugybė veiksnių – amžius, metų sezonas, odos tipas, net aplinka, kurioje dirbame.

Galima skirti penkis pagrindinius odos tipus: riebi, mišri, normali, jautri, sausa. Veido odos tipas nustatomas pagal tai, kiek – daug ar mažai – sebumo (riebalų) jūsų oda gamina. Bet kokia oda – sausa, riebi, mišri, jauna ar subrendusi – turi savo poreikius. Perkant kremą būtina atkreipti dėmesį į tai, kokiai odai jis skirtas (normaliai, sausai, mišriai ar riebiai), ir pasirinkti būtent tą, kuris yra tinkamas. Paakių, smakro zonoms reikėtų naudoti daugiau drėkinamųjų, maitinamųjų kaukių. Subrendusiai, linkusiai sausėti odai reikia vandens, todėl tokios odos kasdienei priežiūrai reikia riebalinių drėkinamųjų bei maitinamųjų kremų. Reikėtų rinktis kremus taip: jeigu jūsų oda vasarą normali, žiemą patartina rinktis kremą sausai arba jautriai odai. Jeigu oda vasarą sausa, žiemą reikėtų rinktis kremą, skirtą labai sausai ar net atopinei odai. Jeigu vasarą tepame gelius, žiemą turėtume naudoti kremus. Jeigu įprastai naudojame kremus, žiemą vonios lentynėlėje turėtų atsirasti papildomų aliejinių produktų, sviestų, tepalų. Mat šaltuoju laiku nebeužtenka odą tik drėkinti. Labai svarbu ir maitinimas, lipidinė apsauga, neleidžianti išgaruoti drėgmei. 

Jeigu nusiprausę prausikliu jaučiate veido ar kūno odos tempimą, oda parausta, vadinasi, jis netinka jūsų odai.  Sausai odai patariama rinktis valantį pienelį, riebiai ir mišriai tinka putojantis prausiklis. Išeitis skubančioms – micelinis vanduo, kuris ne tik nuvalo makiažą ir nešvarumus, bet ir tonizuoja bei drėkina odą. Kovai su raukšlelėmis ieškokite kremo su pieno ir alfa-hidroksi (AHA) rūgštimis. Kremai su retinoliu padeda odai atsinaujinti, taigi lėčiau formuojasi raukšlės. O jei kremo sudėtyje yra ir keramidų, oda bus apsaugota nuo žalingo aplinkos poveikio. Prabangesniuose kremuose nuo raukšlių galite rasti veikliosios medžiagos matriksilo. Jis veikia panašiai kaip botulino injekcija – kuriam laikui pristabdo raumenų judesius ir akivaizdžiai sumažina raukšles. Brandžiai odai vertėtų rinktis aktyvesnius kosmetinius preparatus: reguliariai naudoti aktyvius serumus bei koncentratus, rinktis kosmetines priemones su fitohormonais. 

Jei oda yra plona, derėtų anksčiau pradėti odos senėjimą stabdančias procedūras, renkantis kosmetiką vertėtų atsižvelgti į sudirginimo pavojų. Jaunai odai reikia rinktis kremus, saugančius nuo UV spindulių, žalingų aplinkos veiksnių. Odos priežiūros produktuose turėtų būti gausu antioksidantų, vitaminų, ypač C. Taip pat nepamirškite, jog to paties kremo nereiktų naudoti ilgai, nes oda pripras prie jo sudedamųjų dalių ir jos taps nebe tokios veiksmingos. Reikėtų prisiminti, kad šaltuoju metų laiku drėkinantį kremą reikėtų naudoti nakčiai, maitinantį – dienai, o šiltuoju – atvirkščiai. Ieškantiems natūralumo siūloma nemažai ekologiškų veido odos priežiūros priemonių, itin populiarūs įvairūs natūralūs aliejai. Jie padės nuraminti sudirgusią odą, palaikyti ją stangrią ir gaivią, puikiai pamaitins, išlygins raukšleles, praturtins baltymais, vitaminais, rūgštimis ir mineralinėmis medžiagomis. Be to, natūralūs aliejai naudojami ne tik kaip veido odos priežiūros priemonė, bet ir makiažui valyti, plaukams stiprinti. Sveikai sudrėkintai odai nedidelė dozė saulės spindulių tikrai nepakenks, tačiau jei lauke būnama ilgesnį laiką, odą reikią prižiūrėti papildomai. Lietuvoje užteks kremo, kurio SPF (apsaugos nuo saulės faktorius) – 7-12, važiuojant į pietų šalis šis rodiklis turėtų būti aukštesnis, apie 25-30. Turintiems itin šviesią odą reikia naudoti kremus su aukštesniu SPF. Papildomai veido odos priežiūrai pavasarį ir vasarą galima naudoti drėkiklius. Jų pagrindas gali būti terminis ar mineralinis vanduo, gėlių žiedai. Tokie drėkikliai purškiami bet kuriuo paros metu tiesiai ant kitos veidą dengiančios kosmetikos. Šiomis priemonėmis galima ne tik sudrėkinti odą, bet ir naudoti kaip veido prausiklį, valiklį ar toniką. Tačiau bet kuriuo metų laiku renkantis priemones būtina atsižvelgti į savo odos tipą. 

Jautri oda

Jautri oda paprastai yra sausa, jautri, dirgli, nuolat įsitempusi, glotni, šiek tiek permatoma, po ja aiškiai matomos kraujagyslės. Jautriai odai būdingos rausvos dėmelės, išsausėjusios sritys bei niežėjimas. Tai pats problematiškiausias odos tipas, kuriam reikalinga ypatinga priežiūra Šios odos priežiūrai itin svarbu tausojantis valymas ir geras maitinimas. Pasirinkti tinkamas odos priežiūros priemones yra gana sudėtinga. Pirmiausia reiktų stengtis naudoti kuo natūralesnes priemones, kurių sudėtyje nėra tiek daug chemikalų. Naudoti odai švelnias ir raminančias priemones.  Renkantis kosmetiką, žiūrėti, kad preparato biologiškai aktyvių medžiagų įvairovė būtų kuo mažesnė. Kiek tik galėdami, venkite visko, kas gali sudirginti jūsų odą. Nebūkite ilgai saulėkaitoje, naudokite dideliu šviesos apsauginiu faktoriumi pasižyminčią kosmetiką. Jautriai odai nepatinka intensyvios veikliosios medžiagos. Kuo natūralesnį, ekologiškesnį kremą pasirinksite – tuo geriau. Atkreipkite dėmesį, jog jautriai odai skirtos priemonės turėtų būti bekvapės. Kremai su alaviju tinka bet kokio tipo suerzintai odai. Jei nuo naudoto kremo oda pavargo, papilkėjo ar patyrėte alerginę reakciją, galite nebijodama keisti senąjį kremą į priemonę su alavijais. Jie pasižymi raminančiu, priešuždegiminiu ir drėkinančiu poveikiu. 

Sausa oda

Sausa oda dažniausiai yra itin plona, švelni, su nežymiomis poromis, todėl ji lengvai pažeidžiama. Sausa oda pasižymi pleiskanojimo, raukšlėjimosi bei raudonų dėmių tendencijomis. Ji dažnai turi apgamų ir strazdanų. Sausą odą pradeda niežėti, norisi ją kasyti. Kuo labiau kasai, tuo labiau pažeidi. Taip atveriami vartai mikrobams, grybeliams, virusams. Tada prasideda uždegimas, oda dar labiau parausta, ją dar labiau ima niežėti. Sausa oda reikalauja ypatingo dėmesio. Patariama naudoti švelnius, turtingus maitinamosiomis medžiagomis kremus, drėkinamuosius kremus, švelnias valomąsias priemones su maitinamųjų medžiagų priedais, tonizuojamuosius gelius. Dažnai girdima sakant, kad pasitepus kremu po kurio laiko vėl ima tempti odą. 

Tuomet patariu prisiminti suvožtinio principą – kai dedami keli skirtingi produktų sluoksniai vienas ant kito. Tik iš pradžių reikėtų tepti lengviausios struktūros kremą, tarkime, losjoną, o sunkesnės struktūros priemones, tokias kaip tepalą, aliejų, tepti ant viršaus. Vasarą būtina naudoti apsauginius kremus nuo saulės. Su sausa oda reikia elgtis labai švelniai. Ją būtina drėkinti, maitinti drėkinamaisiais, maitinamaisiais, apsauginiais kremais, kad būtų atkurta lipidinė plėvelė, apsauganti odą. Valiklis turi būti riebus, pienelis švelnus, tonikas arba losjonas – drėkinamasis ir nealkoholinis, kad dar labiau nesausintų odos. 

Šveitiklius taip pat patariama rinktis švelnius, fermentinius ir juos naudoti tik kartą per dvi savaites. Renkantis kremą sausai odai, reikėtų ieškoti jo sudėtyje hialurono rūgšties. Ši medžiaga sulaiko odoje drėgmę, todėl net šalčiausią žiemos dieną oda nešerpetos, neskilinės ir nesausės. Taip pat ši rūgštis padės paslėpti mažas raukšleles. Jei mylite natūralumą, rinkitės kremus su natūraliais aliejais. Sausai odai puikiai tiks simondsijų (jojoba), sviestmedžio, alyvuogių aliejais praturtinti kremai. Naktinį kremą net galite pakeisti natūraliais aliejais. Sausa oda linkusi suglebti ir papilkėti. Jei jūsų oda prarado elastingumą ir spindesį, rinkitės kremą, kuriame yra vitamino C. Šiuo vitaminu praturtinti kremai padeda atgauti gražią odos spalvą ir stangrumą. 

Mišri oda

Mišri oda - tai skirtingų odos tipų derinys. Ant kaktos, nosies ir smakro tai gali būti riebi oda, o ant skruostų - sausa. Paprastai tais atvejais, kai yra sunku nustatyti odos tipą, ji vadinama mišria. Mišraus tipo oda išsiskiria netolygia sandara. Priklausomai nuo odos būklės, prižiūrėti ją reikia kaip riebią arba kaip normalią. Metams bėgant, mišraus tipo oda gali keistis - paprastai į normalią. Sausą odą, dažniausiai esančią aplink akis ir skruostų srityse, reikia palepinti riebiais arba drėkinamaisiais kremais, o riebią, esančią kaktos ir nosies srityse, geriausia reguliariai ir kruopščiai valyti. Sunkiausia yra prižiūrėti mišrią odą, nes ji reikalauja skirtingos priežiūros skirtingoms zonoms. Vadinasi, kiekvienai zonai reikia naudoti skirtingas priemones. Tačiau yra gaminamos ir odos priežiūros priemonės, skirtos mišriai odai, jomis galima drąsiai tepti visą veido odą. Tai dažniausiai lengvos konsistencijos drėkinamosios priemonės. Tokiai odai skirtuose kremuose derinami komponentai, sausinantys odą ir suteikiantys matinį efektą, ir drėkinantys bei maitinantys.

Normali oda

Normali oda yra lygi, tampri, elastinga. Jos išvaizda sveika, spalva švelni ir lygi. Ant odos nesimato dėmių, retai pasirodo blizgantys ploteliai arba pūlinėliai. Normalioje odoje subalansuotas riebalų ir drėgmės kiekis, todėl liečiant ji neatrodo nei sausa, nei riebi. Normali oda lengvai toleruoja prausimąsi minkštu kambario temperatūros vandeniu. Tokia oda praktiškai niekada nesukelia problemų, puikiai atlaiko karščio ir šalčio bei vėjo išbandymus. Nusiprausus su muilu ir vandenių, ji nesusitraukia ir neaižėja. Deja, normali oda - gana retas reiškinys. Ir bėgant metams normali oda paprastai tampa sausesnė. Normali oda, kaip ir visos kitos, reikalauja nuolatinės priežiūros. Ją reikia saugoti nuo kenksmingo poveikio, periodiškai valyti ir drėkinti. Naudoti švelnias valomąsias priemones, lengvus drėkinamuosius kremus su mažu riebalinių medžiagų kiekiu. 

Riebi oda

Riebi oda - tai stora, daug riebalų išskirianti oda su aiškiai matomomis poromis. Ant jos dažnai atsiranda spuogų, nusiprausus ji greitai vėl atrodo nešvari. Šio tipo odai būdingos išsiplėtusios poros, inkštirų atsiradimas. Antra vertus, odos riebalų perteklius saugo riebią odą nuo išdžiūvimo, todėl ji rečiau raukšlėjasi. 

Riebi oda pasižymi blizgumu. Metams bėgant riebi oda gali tapti normalia. Jeigu turite šio tipo odą, prieš miegą odą plaukite prausikliu skirtu riebiai odai bei naudokite kitus sausinančius preparatus. Taip pat tinka kremai, kuriuose yra alavijo, arbatmedžio, cinko. Jei oda labai riebi, prieš tepdami kremą nuvalykite ją riebalų perteklių sugeriančiu toniku. Tuomet tepkite maskuojamąjį kremą ar makiažo pagrindą. Riebiai odai padės ir kompaktinė pudra – ji neleis odai blizgėti. 

Naudokite produktus, kurie neužkemša porų. Vartokite mažiau angliavandenių turinčius maisto produktus. Naudinga, kad būtų ir augalinių ekstraktų, pasižyminčių raminamuoju poveikiu bei mažinančių uždegimą (tai gali būti ramunėlės, medetkos ir alavijai). Jeigu tavo oda riebi, ieškok kremo, kurio sudėtyje būtų antiseptinių medžiagų – juk tokios odos paviršiuje dažnai susidaro spuogų, o antiseptikai padeda juos įveikti. Turinčioms riebią odą moterims reikia stengtis sureguliuoti riebalinių liaukų veiklą, išvalyti ir sutraukti poras, suteikti odai matinio atspalvio. Rinkitės gelio tekstūros valiklius su antibakteriniais priedais, kurių sudėtyje būtų arbatmedžių, pipirmėčių, levandų ar alijošių aliejaus. 

Taip pat venkite toniko, kuriame yra alkoholio, nes, nors oda ir riebi, alkoholis gali ištraukti drėgmę, o ji bet kokiam odos tipui yra labai reikalinga. Tonikas turi būti drėkinamasis, dezinfekuojamasis, o ant spuogelių galima patepti arbatmedžių ar levandų aliejaus. Šveitiklį riebiai odai galima naudoti bet kokį – ir paprastą, ir fermentinį. Kremą rekomenduojama rinktis lengvos tekstūros, emulsijos pavidalo.

Kaip išsirinkti tinkamus veido odos priežiūros produktus?

Venkite priemonių, kurių sudėtyje yra alkoholio.

Nesirinkite produktų, kurie itin stipriai putoja, nes jų sudėtyje yra itin didelė plaunamųjų medžiagų koncentracija. Pažeidžia hidrolipidinę odos plėvelę.

Atsisakykite šarminių muilų. Jie išbalansuoja odos rūgštinę terpę.

Aromatizuotos priemonės, sudėtyje turinčios stiprių kvapiųjų medžiagų, gali sukelti alerginių reakcijų, stipriai sudirginti odą ar net sukelti uždegimą. 

Nenaudokite pernelyg daug skirtingų produktų vienu metu. Naudojant daugybę skirtingų ingredientų galima sudirginti odą, nes vienos cheminės medžiagos, reaguodamos su kitomis, gali suformuoti naujus junginius arba neutralizuoti viena kitos veikimą. 

Kuo mažiau produktų, tuo geriau. 

Renkantis odos priežiūros priemonę svarbiausia atkreipti dėmesį į produkto sudėtį, priemonės kvapą – stiprus jis ar neutralus, putojimą (to galite pasiteirauti konsultanto).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)