Stresas – normalu, tačiau ir jam yra ribos

Pasak Asmens sveikatos klinikos gydytojo E. Čiūro, gimus vaikui tėvai atsiduria visiškai nežinomoje situacijoje, kurioje prieš tai nebuvo.

„Vienas iš klaidingų įsivaizdavimų, kad tėvystė sukelia tik džiaugsmingus, malonius jausmus. Nors iš tiesų, kai su tuo susiduriame, galime pamatyti, kad yra visai kitaip. Gimus vaikui atsiduriame situacijoje, kuri prieš tai nebuvo pažįstama ir žinoma. Ypač tiems tėvams, kurie turi pirmą vaiką šeimoje. Labai svarbu paminėti, jog jausti stresą tapus tėvais, yra labai normali reakcija, tai jokia liga. Tėvams atsiranda daugybė dalykų, kurių jie nežino – kaip maitinti, laikyti, prižiūrėti kūdikį ir panašiai. Tai tikrai sukelia daug streso“, – sakė pašnekovas.

Prisideda ir kitos problemos, pavyzdžiui, sumažėja miego, poilsio laiko, mažiau galimybių atsipalaiduoti, užsiimti mėgstama veikla.

Priklausomai nuo to, kaip smarkiai jaučiamas stresas, pasireiškia įvairūs fiziniai požymiai. Tai gali būti raumenų, kūno įtampa, padidėjęs prakaitavimas, širdies dažnesnis plakimas, sutrikęs miegas, apetitas, kai kuriems norėsis mažiau valgyti, kitiems atvirkščiai – daugiau. Gali atsirasti įvairių minčių, pavyzdžiui, kad kas nors nepasiseks, kad kažko nemokame.

Pašnekovo teigimu, stresas kūną mobilizuoja ir skatina veikti, mokytis kažko naujo, ieškoti sprendimų. O sprendimų paieška sumažina patiriamą stresą.

Nors stresas po vaikų gimimo yra visiškai normali reakcija, jam užsitęsus labai ilgai, gali atsirasti nerimo sutrikimai, pogimdyvinė depresija, miego sutrikimai ir kitos patologijos. Be to, nerimo sutrikimai gali pasireikšti ir tėčiams.

„Jei tokie neigiami jausmai užsitęsia, prisideda didelis liūdesys, apatija, sunku keltis iš lovos, atlikti darbus, kasdienę veiklą, visa tai tęsiasi ilgiau nei 2 savaites, reikėtų kreiptis į specialistus, pasikonsultuoti, pasikalbėti. Tai nebūtinai reiškia, kad jau yra liga, tačiau pasikonsultuoti tikrai verta“, – sakė E. Čiūras.

Gali sukelti ir santykių krizę

Psichoterapeutas pasakoja, kad kai kurie duomenys rodo, jog sudėtingiausi tėvams dažniausiai būna pirmi metai.

„Atsiradus vaikui šeimoje gali ištikti santykių krizė. Gali sumažėti pasitenkinimas partneriu, tam daug dalykų gali turėti įtakos. Iki vaiko atsiradimo gyvenimas ir santykiai buvo vienokie, po vaiko atsiradimo – kitokie. Tada porai tenka prisitaikyti prie naujo gyvenimo, rasti daugiau kompromisų, atsisakyti tam tikrų pomėgių, vis mažiau laiko lieka pabuvimui su draugais. Keičiasi ir intymūs santykiai. Taip pat blogėja jau minėta miego kokybė, prisideda didelis nuovargis. Partneriai mažiau dėmesio skiria vienas kitam, o jei tai nesprendžiama, gali įvykti ir skyrybos“, – kalbėjo gydytojas psichoterapeutas.

Tad labai svarbu rasti jėgų pabūti dviese. Jei dėl kokių nors priežasčių pora negali turėti intymių santykių, reikia stengtis kitais būdais parodyti savo rūpestį, dėmesį, šilumą. Pašnekovas pataria nepamiršti apsikabinimų, gražių žodžių.

„Jei įmanoma, įtraukite ir senelius pabūti su vaiku, galbūt kiti artimi žmonės gali padėti, auklė. Tai padeda ne tik įveikti santykių krizę, bet ir šiek tiek nuraminti stresą. Nereikia pamiršti rūpintis savimi, tai irgi turi įtakos santykiams“, – sakė E. Čiūras.

Kai geresnė mamos ar tėčio nuotaika, smagiau bendrauti poroje, o tuomet – mažiau streso ir rūpinantis naujagimiu.

„Tai tarsi užburtas ratas – jei blogas santykis poroje, mažiau džiaugsmo ir bendraujant su vaiku, daug prastesnė paties žmogaus nuotaika“, – kalbėjo pašnekovas ir pridūrė, kad partneriams reikia nepamiršti pasikalbėti, tačiau ir nekaltinti vienas kito dėl problemų, ieškoti bendrų sprendimų.

„Pabandykite pagalvoti, kas po vaiko gimimo kelia daugiausiai streso ir kaip tai galima išspręsti. Galbūt ir knygas kokias paskaityti apie vaikų auklėjimą, jei tai kelia daug neaiškumų ir streso. Galima pasitarti su artimais žmonėmis, kurie jau turi vaikų auginime patirties. Nepamiršti, kad yra specialistai, kurie gali suteikti daug informacijos, pavyzdžiui, šeimos gydytojai, psichologai. Nieko naujo nepasakysiu, bet yra absoliučiai universalūs dalykai – tai buvimas gamtoje, pasivaikščiojimas, meditacija. Nesistenkite būti tobulais tėvais, normalu nežinoti visko, normalu daryti klaidas“, – patarė gydytojas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją